TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HMD Pulse Pro

Första Nokia-smartmobilen utan Nokia

Hur mycket smartmobil får man för 2 300 kronor?

Av / 2024-07-29 - 16:45
HMD Pulse Pro
Mikael Hansen

Finska Nokias mobilverksamhet såldes 2016 till finska HMD Global, som återupplivade det gamla mobilvarumärket och introducerade världen för Android-baserade Nokia-smartphones. Det blev aldrig någon stor framgång, främst på grund av en hård mobilmarknad som domineras av tillverkare som Apple, Samsung, Huawei och OnePlus, vilket är anledningen till att de förra året meddelade att de inte längre skulle producera Nokias smartphones. I stället skulle HMD nu producera telefoner i eget namn, varav vi just har testat den första.

Namnet är HMD Pulse Pro, och på ytan är den väldigt lik de tidigare Nokia-telefonerna, och den verkar tilltala en liknande målgrupp. Det här är en smartphone som ger bra valuta för pengarna och som på papperet uppfyller de viktigaste kraven. Men kan en telefon vara för billig? Och kan det vara bättre för dig att lägga lite extra och investera i en dyrare mobil? Låt oss ta en titt på den.

HDM lyckas bra med sin marknadsföring och allt ser bra ut. Synd bara att kvaliteten inte kan hålla jämna steg. (Foto: HMD)

Snygg design

På ytan ser det hela snyggt och välbekant ut. Den slimmade mobilen mäter 163 x 75 x 8,6 mm och väger 196 gram. Framsidan pryds av en 6,56-tums IPS LCD-skärm med en något klen upplösning på 1 612 x 720 pixlar, en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och en maximal ljusstyrka på 600 nit.

På baksidan hittar vi mobilens två kameror. Huvudkameran på 50 megapixel och en djupkamera på 2 megapixel. På framsidan sitter en selfiekamera på 50 megapixel. Tillverkaren av objektiven är okänd.

Det ingår ingen laddare, utan denna måste köpas separat om du inte redan har en. Den medföljande kabeln är USB-C till USB-C. (Foto: Mikael Hansen)

Den finska smartmobilen finns tillgänglig i tre moderiktiga färger: grön (som vårt testexemplar), lila och svart. Baksidan är av glas och telefonen uppges vara damm- och stänksäker – men inga certifieringar nämns.

Det inbyggda lagringsutrymmet är på blygsamma 128 gigabyte, men det kan utökas med ytterligare 256 gigabyte via den inbyggda micro-SD-platsen. Fingeravtrycksläsaren är placerad i på/av-knappen på höger sida, och längst ned hittar vi något som är bannlyst från konkurrenternas betydligt dyrare modeller – ett gammaldags hörlursuttag.

Den inbyggda utgången för gammaldags hörlurar är en liten ljusglimt (Foto: Mikael Hansen)

Medelmåttig och långsam

Som nämndes i inledningen ifrågasätter jag hur mycket smartmobil man kan få för 2 300 kronor. Svaret är inte lika enkelt. På papperet ser det hela ganska bra ut, men verkligheten är annorlunda och jag är inte särskilt imponerad av HMD Pulse Pro. Prestandan är inte lysande, vilket förmodligen främst beror på Unisoc T606-processorn i kombination med 6 gigabyte minne. Telefonen känns genomgående långsam och det är en konstant millisekunders fördröjning, oavsett om man bläddrar i menyer eller surfar på webben. Speciellt när man växlar mellan kamerans fotograferingslägen. Hastighetsproblemet återkommer i trådlösa anslutningar, där vi får nöja oss med 4G och därmed inte har tillgång till det snabbare 5G-nätverket.

HMD Pulse Pro i färgen Black Ocean. (Foto: HMD)

Kamerorna verkar också påverkas av det medelmåttiga chipsetet, även om detta kanske bara är en effekt av kvaliteten på de inbyggda objektiven. HMD skryter med 50 megapixlar i både huvud- och selfiekameran, men det är inte något som imponerar i praktiken. Färgerna är på den överdrivna eller bleka sidan och bilderna upplevs som korniga med brist på skärpa – ett bevis på att upplösning inte är allt. Dessutom är telefonen alldeles för långsam när det gäller att fokusera, vilket ofta resulterar i suddiga och oanvändbara bilder. Vi får i praktiken bara en kamera på baksidan, och med tanke på priset är den faktiskt helt okej. Tyvärr är den extra djupsensorn inte heller något att skriva hem om. Visst, med en ganska stadig hand kan den producera ett användbart resultat under optimala förhållanden, men kom igen, det krävs en hel del tålamod.

HMD Pulse Pro i färgen Glacier Green . (Foto: HMD)

Skärmen förtjänar också att uppmärksammas. Som tidigare nämnts är detta en IPS LCD-skärm. I den här prisklassen kan man hävda att det är fullt tillräckligt, men jag är fortfarande lite besviken. Om man inte tittar på den rakt framifrån blir den mörk och suddig på grund av dåliga betraktningsvinklar, och det enda positiva jag kan säga om den låga upplösningen är att den innebär låg strömförbrukning, så telefonen med sitt stora batteri på 5 000 mAh kan köras i upp till tre dagar – det är faktiskt ganska imponerande.

Man behöver inte vrida telefonen särskilt mycket innan skärmen blir svårläst. (Foto: Mikael Hansen)

Slutsats

HMD Global hade inte mycket framgång med Nokia-smartmobiler under licens, och att döma av deras första produkt under eget namn kommer det förmodligen att bli lite av en kamp i uppförsbacke. På papperet ser det ganska bra ut. En stor skärm, stort batteri och en 50 megapixelkamera.

HMD Pulse Pro i färgen Twilight Purple. (Foto: HMD)

Tyvärr känns telefonen ganska långsam, skärmen är en besvikelse och kameran tar mediokra bilder. Men om du har en maxbudget på drygt 2 000 kronor kan den ändå vara okej. Det finns gränser för vad man kan få, och om du letar efter en billig telefon till din son/dotter eller bara en extra till bilen i nödfall, är det förmodligen okej att det inte är den snabbaste och skarpaste kameramobilen på marknaden.

Karakter
HMD Pulse Pro
Basic

Home tycker

Stort batteri, överkomligt pris, snygg design Medelmåttig prestanda, undermålig skärm, dålig kamera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

HMD vill nu stå på egna ben utan Nokia

Samsung Galaxy Z Fold 6 är en mobil för ett fåtal

Metallmobilens återkomst

Kungen av prisvärda mobiler är tillbaka

Vikbar nästan utan kompromisser

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Samsung riskerar att bli omsprungna av Motorola

Rulla till toppen