TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Nästan hela vägen

Galaxy Note 10.1 2014 Edition är Samsungs bästa surfplatta hittills, men vi är ändå inte fullständigt övertygade.

Av / 2014-01-11 - 05:00
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Home tycker

  • Testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Asus Transformer Pad) och en fantastisk skärmkvalitet förtjänar stort beröm. Detsamma gör de innovativa S-Pen-funktionerna samt att surfplattan stöder blixtsnabbt wifi via 802.11ac.
  • Ljudet i högtalarna är direkt pinsamt och det låter inte heller särskilt bra om man sätter på sig hörlurar. Största problemet är dock ostabila prestanda. Trots fina benchmark-poäng är Galaxy Note en besvikelse eftersom den emellanåt reagerar långsamt eller till och med fryser helt.

Låt det vara sagt med en gång att nya Galaxy Note 10.1 är mycket bättre än tidigare surfplattor från Samsung. Det billiga plastmaterialet hart försvunnit, i stället är baksidan gjord av fuskläder – som till och med har stygn – som ska påminna om en exklusiv anteckningsbok. Designen är dessutom robust och stabil, även om själva surfplattan fortfarande är gjord av plast. Skärmen är också väldigt tjusig och har samma höga upplösning på 2560 x 1600 som Asus Transformer Pad. Den är mycket ljusstark och om de dynamiska färgerna blir lite för grälla kan man få till en mer naturlig färgton genom att rota runt lite bland inställningarna. Skärmen på Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition är faktiskt så bra att den är ett litet snäpp bättre än iPad Airs Retina-skärm.

Och så har den ju S-Pen, som ger användaren massor av funktioner som är unika för Samsungs Note-produkter. Det gäller till exempel Action Memo som gör att användaren kan ringa upp ett telefonnummer som man just har skrivit på skärmen. Eller Screen Write, som tar en bild av skärmen som användaren sedan kan skriva och rita på. Och Pen Windows som innebär att användaren kan rita en fyrkant på skärmen som öppnar ett nytt fönster med en app man väljer själv och som sedan lägger sig ovanpå andra appar som är igång. Urvalet av appar som kan köra i det ritade fönstret är dock begränsat.

Men trots enastående benchmark-resultat tycker vi att surfplattan blir slö, och ibland fryser den till och med helt. Den reagerar långsamt när vi bläddrar bland (eller zoomar i) stora bilder, och i tunga spel som Shadowgun märker vi små hackningar som visserligen inte är mycket att hänga upp sig på men som ändå inte borde finnas alls med tanke på Note 10.1:s toppspecifikationer. Det är symptomatiskt för detta problem att Note 10.1 bara får 2855 i Browsermark 2, trots att den borde ligga på samma nivå som Asus Transformer Pad och Apple iPad Air.

Ljudkvaliteten – eller bristen på densamma – är ett kapitel för sig. Note 10.1 har massor av möjligheter att fintrimma ljudet efter egna önskemål. Till exempel kan man låta ljudet passera en simulerad rörförstärkare, men alla effekterna har en sak gemensamt: de dämpar volymen och gör att det låter luddigt. Och de yttre högtalarna är rentav eländiga.

Slutsats
På papperet borde Galaxy Note 10.1 2014 Edition vara en given vinnare av detta test. Skärmen är fantastiskt fin, föregångarens förfärliga plastkänsla har försvunnit och S-Pen innebär massor av innovativa funktioner. Men när vi använder Samsung-plattan till vardags märker vi att den är seg och till och med att den fryser emellanåt. Ljudkvaliteten är inte heller något att hurra för. I slutändan måste vi sammanfatta med att Samsung – trots att de kommer närmare målet än någonsin – ännu en gång inte riktigt når hela vägen fram.

Annons

Också i detta test:

Sony Xperia Tablet Z

Sony visar vägen

Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!

Med en läcker skärmbild och tunn och lätt design är Xperia Tablet Z ett givet köp om man föredrar Android som plattform. Och så skadar det ju inte att Sonys surfplatta är vatten- och dammtät.
Prestanda tillhör inte längre marknaden högsta. Kameran tar mörka och tråkiga bilder.
Läs hela testet

ASUS Transformer Pad TF701T

Muskler utan finess

Med en extremt högupplöst skärm och den allra senaste processortekniken lovar Asus Transformer Pad dessvärre lite mer än den kan hålla.

Transformer Pad förtjänar beröm för testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Samsung Galaxy Note 10.1), prestanda av högsta klass samt den medföljande tangentbordsdockan. Och så kan minnet utökas med ända upp till 128 GB.
Trots en på papperet enastående skärm så är bilden en aning för mörk. Vi är också lite trötta på den smått plastiga byggkvaliteten. Och så saknar Transformer Pad mobilt internet.
Läs hela testet

Apple iPad Air

Den obestridde mästaren

Apple har överträffat sig själva – och alla konkurrenter.

En säker vinnare tack vare testets obestritt bästa skärm i kombination med imponerande höga prestanda och marknadens klart största urval av appar.
Minnet kan inte utökas, så man måste veta från början hur mycket lagringsutrymme man behöver. Och så kostar den en smärre förmögenhet.
Läs hela testet

Microsoft Surface 2

Inte riktigt färdig

Microsoft Surface 2 är en av mycket få surfplattor som kör Windows RT 8.1. Och det är inte så konstigt.

Surface 2 är solitt byggd och ger bra valuta för pengarna – inte minst tack vare det kompletta Office-paketet som ingår. Skärmen är snygg och man kan köra två appar bredvid varandra i operativsystemet. Äkta multitasking alltså.
Operativsystemet är fortfarande ofärdigt – både som ekosystem och som gränssnitt. Det tar också för mycket lagringsplats. Ljudet är medelmåttigt och sist men inte minst saknar vi en möjlighet att använda mobilt internet.
Läs hela testet

Acer Iconia A3-A10

Halvbra är inte bra

Ska man konkurrera med priset måste man göra kompromisser. Men Acer har tagit lite för många genvägar och snålat in för mycket.

Riktigt enastående ljud om man lyssnar i hörlurar. Och ganska så praktiskt att man kan starta kamera-appen genom att bara peka på skärmen med två tummar.
Design, skärm, material och prestanda hör hemma 2011. Även för de här pengarna. Och så måste man nöja sig med wifi, det går inte att använda mobilt internet.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild