TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: ASUS Transformer Pad TF701T

Muskler utan finess

Med en extremt högupplöst skärm och den allra senaste processortekniken lovar Asus Transformer Pad dessvärre lite mer än den kan hålla.

Av / 2014-01-11 - 05:00
ASUS Transformer Pad TF701T

Home tycker

  • Transformer Pad förtjänar beröm för testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Samsung Galaxy Note 10.1), prestanda av högsta klass samt den medföljande tangentbordsdockan. Och så kan minnet utökas med ända upp till 128 GB.
  • Trots en på papperet enastående skärm så är bilden en aning för mörk. Vi är också lite trötta på den smått plastiga byggkvaliteten. Och så saknar Transformer Pad mobilt internet.

Asus Transformer Pad skiljer sig markant från sina konkurrenter på ett bestämt område. Surfplattan säljs nämligen tillsammans med en tangentbordsdocka som innehåller ett extra batteri, fler anslutningar med mera. Med det extra batteriet får Transformer Pad en sammanlagd batteritid på uppemot 17 timmar.

Utöver detta har Transformer Pad på grund av den högre upplösningen 2560 x 1600 pixlar en skärmyta som är ungefär en fjärdedel större än iPad Airs Retina-skärm, som får ”nöja sig” med 2048 x 1536 pixlar, och det betyder naturligtvis att det får plats större bilder på Asus-skärmen. Pixeltätheten på Asus-skärmen är dessutom större än på iPad-skärmen: 299 ppi mot 264 ppi.

Tittar vi på film i HD-kvalitet kan vi dock inte se någon skillnad på Retina-skärmen och den högupplösta Transformer-skärmen, och det är inte heller så konstigt eftersom båda har ett något högre antal pixlar till sitt förfogande än vad som behövs för att visa video i HD eller Full-HD.

Och även om Asus-skärmen tack vare den högre upplösningen på papperet avgår med segern mot Apples Retina-skärm, så är resultatet ett annat i den verkliga världen. Bilden på Transformer Pad är mörkare och inte lika ljusstark, och när vi tittar på video märker vi av en smula pixelering och artefakter. Vi skulle hellre vilja ha med oss iPad Air utomhus, för i solsken tvingas vi konstatera att Transformer Pads mörkare skärm inte alls är lika bra. Kameran är en medelmåttig historia som vi inte behöver offra plats på här.

Lyckligtvis kan man inte säga detsamma om ljudkvaliteten, som absolut är godkänd, även om Asus SonicMaster-teknik inte kan mäta sig med Sony Xperia Tablet Z:s höga nivå.

Annons

När det gäller rena prestanda och hastighet är Transformer Pad däremot nästan fullt i klass med iPad Air. I vårt benchmark-test får iPad Air högre poäng i single-core-mätningen medan Asus klarar sig något bättre i multi-core-mätningen (sammantaget är Nvidia-processorn alltså en smula mer potent än Apples A7). I Browsermark 2.0 är det däremot iPad Air som avgår med segern tack vare 3610 poäng mot Asus 3225.

Det sänker betyget en smula att Transformer Pad känns väldigt plastig. Den stöder dessutom bara wifi och går inte att köpa i någon version med mobilt internet.

Slutsats
Transformer Pad är ett smärre kraftverk, med höga prestanda och testets högsta skärmupplösning. Dessvärre mynnar inte det ut i en riktigt så hög bildkvalitet som man hade kunnat önska sig. Vi är inte heller så förtjusta i den något plastiga byggkvaliteten, och vi saknar mobilt internet som man bör kunna förvänta sig som valmöjlighet i alla surfplattor i dag.

Också i detta test:

Sony Xperia Tablet Z

Sony visar vägen

Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!

Med en läcker skärmbild och tunn och lätt design är Xperia Tablet Z ett givet köp om man föredrar Android som plattform. Och så skadar det ju inte att Sonys surfplatta är vatten- och dammtät.
Prestanda tillhör inte längre marknaden högsta. Kameran tar mörka och tråkiga bilder.
Läs hela testet

Apple iPad Air

Den obestridde mästaren

Apple har överträffat sig själva – och alla konkurrenter.

En säker vinnare tack vare testets obestritt bästa skärm i kombination med imponerande höga prestanda och marknadens klart största urval av appar.
Minnet kan inte utökas, så man måste veta från början hur mycket lagringsutrymme man behöver. Och så kostar den en smärre förmögenhet.
Läs hela testet

Microsoft Surface 2

Inte riktigt färdig

Microsoft Surface 2 är en av mycket få surfplattor som kör Windows RT 8.1. Och det är inte så konstigt.

Surface 2 är solitt byggd och ger bra valuta för pengarna – inte minst tack vare det kompletta Office-paketet som ingår. Skärmen är snygg och man kan köra två appar bredvid varandra i operativsystemet. Äkta multitasking alltså.
Operativsystemet är fortfarande ofärdigt – både som ekosystem och som gränssnitt. Det tar också för mycket lagringsplats. Ljudet är medelmåttigt och sist men inte minst saknar vi en möjlighet att använda mobilt internet.
Läs hela testet

Acer Iconia A3-A10

Halvbra är inte bra

Ska man konkurrera med priset måste man göra kompromisser. Men Acer har tagit lite för många genvägar och snålat in för mycket.

Riktigt enastående ljud om man lyssnar i hörlurar. Och ganska så praktiskt att man kan starta kamera-appen genom att bara peka på skärmen med två tummar.
Design, skärm, material och prestanda hör hemma 2011. Även för de här pengarna. Och så måste man nöja sig med wifi, det går inte att använda mobilt internet.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Nästan hela vägen

Galaxy Note 10.1 2014 Edition är Samsungs bästa surfplatta hittills, men vi är ändå inte fullständigt övertygade.

Testets högsta skärmupplösning (tillsammans med Asus Transformer Pad) och en fantastisk skärmkvalitet förtjänar stort beröm. Detsamma gör de innovativa S-Pen-funktionerna samt att surfplattan stöder blixtsnabbt wifi via 802.11ac.
Ljudet i högtalarna är direkt pinsamt och det låter inte heller särskilt bra om man sätter på sig hörlurar. Största problemet är dock ostabila prestanda. Trots fina benchmark-poäng är Galaxy Note en besvikelse eftersom den emellanåt reagerar långsamt eller till och med fryser helt.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild