CAT är helt klart det mest kända toughphone-märket. Namnet är berömt från grävmaskiner och andra arbetsfordon, men via licenser har det också blivit synonymt med robusta märkesvaror och dito telefoner. CAT-mobilerna tillverkas av British Bullit Group.
CAT S40 är en nära lillebror till S50 som vi har testat tidigare. Den påminner om den både när det gäller utseende och konfiguration, men är en aning mindre omfångsrik och har också något nedbantad elektronik. Processorn är en 1,0 GHz quad-core och det finns 1 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. På ett enda område är S40 bättre än S50: frontkameran har 2 Mp i stället för 0,3 Mp.
Baksidan, som går i ett med skalet, är av grå plast. Två aluminiumskenor längs sidorna skyddar mot slag och stötar. Hörlursuttag, USB-port för laddning och kortläsare för SIM och microSD-kort är skyddade bakom gummerade luckor.
I hörlurar är ljudet helt acceptabelt men den inbyggda högtalaren låter ovanligt skarpt – även för att sitta i en mobiltelefon.
Skärmen är förmodligen S40:s starkaste kort. Jämfört med LG:s och Runbos phablet-mobiler är den liten, men i förhållande till storleken är upplösningen fin (960 x 540 pixlar) och CAT har faktiskt lyckats pressa in nästan lika många ikoner i gränssnittet som LG. Skärmen är ljusstark med en behaglig, lite varm färgton. Kontrasten är inte i klass med den fantastiska skärmen på LG V10, men ändå näst bäst i testet.
Liksom Runbo klarade sig CAT S40 oskadd genom både misshandel och dränkning. Inte en droppe vatten sipprade in bakom gummiluckorna och stöten från fallen absorberades utan problem.
Prestanda
CAT S40 har den minsta, långsammaste processorn, som är utrustad med minst RAM-minne. Och nej, detta är INTE en snabb telefon! I Geekbench 3 fick den 315 poäng single-core och 1023 poäng multi-core. Och det var länge sedan vi såg ett lägre Browsermark-resultat än 929.
Så det är inte så konstigt att grafiktesterna AnTuTu 6 och 3D-mark också ligger i den lägre divisionen. På en enda – och viktig – punkt gör dock S40 bra ifrån sig: Batteritestet körde i 6 timmar och 37 minuter, vilket är näst bäst i testet – precis en timme kortare än Runbo F1.
Slutsats
Det är egentligen inget fel på CAT S40. Bortsett från att man får mer för pengarna på alla andra ställen. Den har byggkvalitet och prestanda som hade varit lysande för ett år sedan, men som i dag överträffas eller åtminstone matchas av alla de andra deltagarna. Till och med Samsung Galaxy Xcover 3, som kostar hälften så mycket. Vare sig priset eller byggkvaliteten gör det lätt att rekommendera CAT S40 för annat än märkesnamnet.
Också i detta test:
Runbo F1
För modemedvetna verktygslådor
F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.
LG V10
Lyxmodell med stål
V10 är en ”civil” telefon som är så gediget byggd att den tål att vara med och leka med de stora grabbarna.
Samsung Galaxy Xcover 3
Tålig budgetmodell till skolväskan
Xcover 3 har inga tekniska revolutioner, däremot massor av vattentätt sunt förnuft.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser