Jämfört med Apple Pencil har Surface Pen fortfarande en utmärkt skrivkänsla, men den är inte alls lika naturlig, och det är Surface Pens största problem. Däremot kan den massor av saker som inte Apple Pencil kan.
För det första kan man i större utsträckning navigera runt med Surface Pen i menyer och program på Surface Pro. Och för det andra har den en knapp på sidan med funktioner som till exempel att öppna OneNote med en enda tryckning eller att ta en skärmkopia med två tryckningar. På toppen sitter ett slags digitalt suddgummi som man alltid kan sudda med, var man än befinner sig och gör, och det är också smart att Surface Pen kör på ett helt vanligt AAAA-batteri och alltså har ström för ett helt år, samt att den är magnetisk så att den kan sättas fast på själva Surface-plattan och inte försvinner så lätt. Sist med inte minst följer den med i kartongen när man investerar i en Surface Pro 4. Inte så dumt.
Men när det gäller Surface Pens egenskaper som skriv- och ritverktyg så får den se sig besegrad av Apple Pencil. Men det betyder inte att vi på något sätt skulle vilja säga att den är dålig. Den är bara inte fullt så bra som Apples digitala blyertspenna.
Vi har testat Surface Pen med appar som Microsofts OneNote, Doodle Buddy och Sketchbook for Tablet, och vi har både försökt oss på att skriva, rita, anteckna och använda de extrafunktioner som Surface Pen har och som Apple får klara sig utan.
Användning
Och helhetsintrycket är att Surface Pen känns en smula mer konstlad och ”digital” än vad Apple Pencil gör. Inte för att Surface Pen har mycket fördröjning heller, men det finns fortfarande en liten eftersläpning mellan pennans rörelse och den efterföljande reaktionen på skärmen, så det är aldrig någon tvekan om att man arbetar med en digital penna på en surfplatteskärm. Surface Pen upplevs inte heller som lika exakt och känslig som Apple Pencil, och det är till exempel påtagligt svårare att skriva mycket små bokstäver med Surface Pen än med konkurrenten.
Surface Pen har samma sorts ”Palm Rejection”-funktion som Apple Pencil, men den fungerar inte heller riktigt lika effektivt, så ibland öppnar man menyer och annat med handen vilket är ganska irriterande. Ett annat irritationsmoment är att skärmen på Surface Pro ger efter när man vilar handen på den, iPad Pros skärm är lika orubblig som en klippa. Surface Pro 4 känns helt enkelt inte lika robust som iPad Pro och det påverkar inte bara kvalitetsintrycket utan också skrivkänslan negativt.
Slutsats
Surface Pro påminner vid första anblicken, och faktiskt också efter en längre tids användning, mer om en kulspetspenna än om en blyertspenna. Därför skulle man väl kunna säga att både Microsoft och Apple har valt sina produktnamn med omsorg. Och alla vet väl att väldigt kreativa personer alltid föredrar en blyertspenna i stället för en kulspetspenna, och så kommer det förmodligen att vara även i den digitala världen. Surface Pen har fler funktioner än Apple Pencil – inklusive ett suddgummi på toppen och en knapp på sidan som både kan öppna appar och ta skärmdumpar – men är mindre naturtrogen och exakt som skriv- och ritverktyg.
Däremot får man den med gratis när man köper Surface Pro 4, och det kan man knappast klaga på.
https://www.youtube.com/watch?v=g6Y9moAKegM
Också i detta test:
Apple iPad Pro + Apple Pencil
Blyertspenna 2.0
iPad Pro och Apple Pencil är ett perfekt radarpar.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser