TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: 5 surfplattor i mellanklassen

En surfplatta för hela familjen

En surfplatta som ska kunna användas av alla i familjen, barnen också, får helst inte kosta för mycket, men ska ändå kunna leverera varorna. Vi har tittat på fem intressanta alternativ.

Av / 2015-09-19 - 06:00
5 surfplattor i mellanklassen

Om det är en sak i elektronikbranschen som inte förändras så är det att det säljs färre och färre surfplattor på världsbasis. De senaste siffrorna från analysinstitutet IDC visar att det såldes 47,1 miljoner surfplattor under första kvartalet 2015, men motsvarande siffra för första kvartalet 2014 var 50 miljoner. Det är en nedgång med nästan 6 procent på ett enda år, och allt tyder på att tendensen står sig.

Frågan är bara varför det är så. Försäljningen av smartmobiler ökar ju konstant.

Analytiker och experter – till exempel sådana som vi journalister på Ljud & Bild – gissar på att just mobilförsäljningen, och framför allt det faktum att så kallade phablet-mobiler (telefoner med stor skärm) har blivit populära, kan vara en bidragande orsak till det sjunkande intresset för surfplattor. Man behöver helt enkelt ingen stor surfplatteskärm om man redan har med sig en enorm skärm i fickan hela tiden.

Andra anser att man som användare inte knyter an till sin surfplatta lika mycket som man gör med sin mobil, det är många som identifierar sig med sin telefon, och att behovet av att alltid ha det senaste och smartaste därför inte är lika stort.

 

Annons

Barnvakt

Och då har vi nog kommit något på spåren. En smartmobil är lika personlig som en plånbok, medan en surfplatta ofta är något som alla i familjen använder. Surfplattan används som barnvakt på söndagsmorgonen, när mamma och pappa vill sova ut, och som underhållning så att barnen håller sig lugna i baksätet när familjen ska åka långt.

Men vill man verkligen sticka till ungarna sin svindyra iPad Air 2 eller Samsung Galaxy Tab S och få repor i skärmen och flottiga fingeravtryck överallt? Nej, knappast.

Ska man ha en surfplatta som hela familjen – speciellt barnen – kan ha tillsammans så gör man klokt i att titta närmare på de lite billigare modellerna. Det är inte lika smärtsamt när junior krossar skärmen om surfplattan bara kostar en tusenlapp eller två som om det var fars dyra iPad med 128 GB minne och 4G som kostar fyra gånger så mycket.

 

Förvånansvärt bra

Som tur är kan man få en riktigt bra surfplatta som kan allt den ska för ett mycket förnuftigare pris. Det gäller dock att vara mer uppmärksam när det står ”surfplatta till ungarna” på inköpslistan, för det är ganska så stor skillnad på vad man får för pengarna.

Alla fem testdeltagarna kostar ungefär två- eller tretusen kronor, men några av dem ska man helst undvika. Och ett par av de bästa gör lika bra ifrån sig som betydligt dyrare modeller och ger alltså väldigt mycket valuta för pengarna.

Som främsta mål har vi tänkt på familjen och försökt hitta den eller de surfplattor som ger bäst upplevelser för pengarna, plus att de ska kunna orka med lite av varje.

 

Så testade vi

Alla surfplattornas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en surfplatta får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i en singlecore- och en multicore-del, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Vi har också använt Geekbench 3 för att testa och jämföra hur länge batteriet håller.

Som komplement till Geekbench har vi även testat med programmet AnTuTu Benchmark

Vi har också undersökt följande: surfning och webbläsning, skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), specifikationer samt övriga faktorer som användarkänsla och prestanda. Vi har bland annat testat med tunga spel som Asphalt 8 och Infinity Blade för att utvärdera skärmuppdatering, rendering, grafikeffekter samt pekskärmens kontroll.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

tablets_tabell_SE

Apple iPad mini 2

Fortfarande bäst

iPad mini 2 har nästan två år på nacken men kan nog ändå lära de yngre konkurrenterna en sak eller två.

Oöverträffad högupplöst skärm i kombination med tungt ljud, läcker design och massor av muskler.
4G/LTE-modellen är för dyr, och så finns Apple-surfplattan bara med 16 eller 32 GB, som inte går att utöka.
Läs hela testet

Huawei MediaPad T1 10

När ”budget” blir för billigt

Huawei har sparat in på för mycket i sin MediaPad T1 10.

Har 4G/LTE. Vissa användare tycker nog att Huaweis gränssnitt är enklare.
8 gigabyte räcker helt enkelt inte – inte ens när minnet går att utöka. Till vardags är prestanda så dåliga att det är irriterande.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab A

Aj, det gör ont i ögonen!

Samsung Galaxy Tab A lider av en helt otroligt dålig skärm.

Lång batteritid är det enda positiva som är värt att nämna.
Skrämmande dålig skärm med lägre upplösning än de första Galaxy Tab-produkterna som Samsung släppte för mer än fyra år sedan.
Läs hela testet

Lenovo Yoga Tablet 2

Android-kungen

Lenovo Yoga Tablet 2 är en idealisk mellanklass-surfplatta.

Unik design med fokus på kvalitet. Skärmen är bra, ljudet är ännu bättre och prestanda är som i en mycket dyrare surfplatta.
Inget särskilt.
Läs hela testet

ASUS MeMO Pad 8 ME581C

Kompakt arbetshäst

ASUS MeMo Pad 8 levererar varorna för en liten peng.

Strålande skärm med hög upplösning och bildkvalitet. I kombination med bra ljud, utmärkta prestanda och robust konstruktion innebär det att MeMo Pad 8 är den optimala surfplattan för hela familjen.
Strålande skärm med hög upplösning och bildkvalitet. I kombination med bra ljud, utmärkta prestanda och robust konstruktion innebär det att MeMo Pad 8 är den optimala surfplattan för hela familjen.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild