TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G

Lika bra som förra året!

Samsung Galaxy Tab S2 är i stort sett samma surfplatta som den första Galaxy Tab S. Fast i en lite annorlunda inpackning.

Av / 2015-12-29 - 05:00
Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G

Home tycker

  • Snygg skärm med starka färger och hög kontrast. Dessutom är den blixtsnabb och väger nästan ingenting. I skrivande stund förmodligen den tunnaste surfplattan på hela marknaden.
  • Ganska så tråkig och simpel design som ärligt talat inte direkt skriker dryga 6 000 kronor.

Förra året utsåg vi Samsung Galaxy Tab S till årets bästa highend-surfplatta och recenserade den grundligt både i vår tryckta tidning och på webben. Nu sitter vi här med efterträdaren, Galaxy Tab S2, och det är sannerligen lockande att leta reda på förra årets test och sedan bara markera texten och trycka på Kopiera/Klistra in.

På utsidan har det visserligen hänt en del, men innanmätet i Tab S2 är i stort sett identiskt med konfigurationen i förra årets Tab S och på en enda punkt har Tab S2 till och med blivit sämre än sin föregångare. Men det ska vi återkomma till strax.

 

Likheter och skillnader

Först ett par ord om alla likheter. Tab S hade 1,9 GHz + 1,3 GHz octacore-processor och 3 GB RAM. Det har Tab S2 också. Tab S hade 8 Mp-kamera på baksidan och 2,1 Mp-frontkamera, det har Tab S2 också. Förra årets modell fanns både med och utan 4G/LTE men alltid med wifi (802.11 ac/a/b/g/n), Bluetooth, GPS och Glonass, och det gör Tab S2 naturligtvis också. Bluetooth har dock klättrat upp till version 4.1, medan Tab S fick nöja sig med version 4.0.

På ett par punkter harTab S2 trots allt blivit förbättrad. Detta års modell har Android Lollipop, medan Tab S hade Android KitKat, och där Tab S bara hade 16 GB inbyggt minne som standardkonfiguration har Samsung lyxat till det med Tab S2 och gett den 32 GB. Både årets och förra årets modeller stöder utökning av lagringskapaciteten med mcroSD-kort upp till 128 GB.

Annons

Så kommer vi till den viktigaste skillnaden, som alltså också är en försämring om vi ska vara helt ärliga. Tab S hade nämligen 10,2-tums Super AMOLED-skärm med 2560 x 1600-upplösning och 288 ppi pixeltäthet (pixlar per tum). I Tab S2 har skärmen (alltjämt Super AMOLED) krympt till 9,7 tum och upplösningen är numera 2048 x 1536 med 264 ppi. Alltså mindre skärmyta och lägre upplösning än föregångaren, som vi ju dessutom höjde till skyarna för att den hade en sådan fantastisk skärm. Märkligt.

 

The plot thickens

För vad som i själva verket har hänt är att Samsung har gjort en iPad Air-klon. Skärmformatet har ändrats från det smala och långa 16:10, som Samsung tidigare har beskrivit som perfekt för film och spel, till samma 4:3-förhållande som Apples iPad.

Plötsligt är 4:3 ”det nya svarta” för Samsung, som på sin egen hemsida hyllar det nya skärmformatet för att det ”låter dig se mer av innehållet på skärmen vid varje scroll” och för att det ”passar utmärkt för att rbeta med dokument”. Det är förmodligen därför man får med Microsoft Office gratis.

Vi är säkra på att Apple håller med, och det gör faktiskt vi också. Galaxy Tab S är inte den första Samsung-surfplattan med 4:3-format som vi har testat (vi försöker glömma allt om den hemska Galaxy Tab A även om det är svårt), men att Samsung nu har valt 4:3-formatet till sin absoluta toppmodell är ett tydligt tecken på att iPadens formfaktor har vunnit surfplattekampen och att de smarta rivalerna hakar på innan det är för sent.

 

Prototyp

Att Samsung Galaxy Tab S2 har en något mindre skärm än sin föregångare betyder också att den har blivit lite mindre. Otroligt nog är den också tunnare (bara 5,6 mm mot förra årets 6,6 mm – vi är inte helt säkra på saken men måtten påstås göra Tab S2 till världens tunnaste surfplatta just nu) och lättare, vilket innebär att även batteriet har blivit mindre. Det har dock inte gått ut över batteritiden nämnvärt mycket.

När det gäller design och material har Galaxy Tab S2 en hel del mer gemensamt med Tab S än med den iPad Air 2 som den så gärna vill efterlikna. Surfplattan är gjord av plast med en tunn ram av aluminium – precis som Tab S – men enligt vår åsikt kunde Samsung gott ha ägnat ett par dagar eller veckor till åt designen och konstruktionen, för ärligt talat liknar Tab S2 något som är hopsatt av överblivna rester. En prototyp snarare än en färdig produkt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Kopiera/klistra in

Bortsett från detta kan vi bara upprepa den fina kritiken som förra årets Tab S fick.

Trots det förminskade antalet bildpunkter har Tab S2 fortfarande en av marknadens snyggaste skärmar, den är både ljusstark och kristallklar med en fantastisk kontrast. Fingeravtrycksläsaren är ännu en gång kombinerad med hem-knappen och fungerar alltjämt oklanderligt och kan användas både för att låsa och att låsa upp enheten.

Prestanda ligger helt i topp när vi mäter med benchmark-program som AnTuTu och Geekbench 3. I Geekbench får Tab S2 1161 poäng single-core och 4382 multi-core, vilket är i samma trakter som Sony Xperia Z4 Tablet (1279/3949), som vi hittills har betraktat som årets snabbaste Android-surfplatta, och till och med iPad Air 2 (1812/4477) känner nog flåset i nacken. I Geekbench-batteritestet orkade Tab S2 i 5 timmar och 56 minuter på fullt ös innan strömmen tog slut.

De fina testresultaten bekräftas till vardags, där vi inte upplever några fnurror på tråden. Varken när det navigeras runt på skärmarna eller i menyer, när det surfas på nätet med många flikar öppna samtidigt eller när vi kör stora och grafiktunga spel som Asphalt 8 och Air Supremacy.

 

Slutsats

Förra året var Galaxy Tab S en välkommen nyhet på surfplattemarknaden. Äntligen hade Samsung en produkt som kunde ta upp kampen med Apples iPad. I år har Samsung tagit alla delar från den första Tab S som funkade och ändrat på formfaktorn så att Tab S2 har blivit mer lik rivalen när det gäller användarkänslan. Det är ett klokt val och en bra kombination. Tyvärr tycks valet av design och material ha glömts bort en smula under processen, så att Tab S2 ändå inte känns som en premiumprodukt. Men om man kan vända dövörat till den kritiken och koncentrera sig på hur snabb och användarvänlig Galaxy Tab S2 är med sin superskarpa skärm, sin åttakärniga processor och sitt lätta och tunna utseende, så har vi ändå att göra med en produkt som förtjänar en varm rekommendation.

Samsung Galaxy Tab S2 finns även i en version med 8-tums skärm.

Också i detta test:

Lenovo Yoga Tab 3 YT3-850F

Köp föregångaren

När Lenovo bjuder upp till dans är det uppenbart två steg framåt och ett tillbaka.

Den unika kilformen med cylinderformat handtag och nu även en roterande kamera.
Den unika kilformen med cylinderformat handtag och nu även en roterande kamera.
Läs hela testet

ASUS ZenPad 10 Z300CL

Spara kvittot

ASUS ZenPad 10 motiverar inte sin prislapp.

Bra ljud som passar till både musik och film.
För de här pengarna är prestanda inte helt otillräckliga, men det är värre med skärmen som har alldeles för låg upplösning och grumlig bild.
Läs hela testet

Apple iPad mini 4 Wi-Fi + Cellular 128 GB

Ingen större överraskning

iPad mini 4 tar bra betalt för förra årets teknik.

Apples ikoniska design, fast lättare och tunnare än någonsin tack vare helt laminerad skärm, vilket också betyder högre bildkvalitet.
Processortekniken var ny för mer än ett år sedan och det borde synas på priset.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild