TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: ASUS ZenPad 10 Z300CL

Spara kvittot

ASUS ZenPad 10 motiverar inte sin prislapp.

Av / 2015-12-29 - 05:00
ASUS ZenPad 10 Z300CL

Home tycker

  • Bra ljud som passar till både musik och film.
  • För de här pengarna är prestanda inte helt otillräckliga, men det är värre med skärmen som har alldeles för låg upplösning och grumlig bild.

Vi har testat många surfplattor från ASUS under årens lopp. Bäst hittills är Google Nexus 7 från 2013, men plattor i Transformer Pad- och MeMo Pad-serierna har också imponerat på oss. Det är därför en gåta varför ASUS efter åratal med lyckade konstruktioner helt plötsligt levererar en helmiss som ZenPad 10. Den är en hel del billigare än de dyraste i det här testet, men inte alls billigare än exempelvis ASUS MeMoPad 8, som vi testade för bara ett par månader sedan och som trots prislappen har precis samma processor och minne, fast betydligt bättre skärm och bättre nätverksteknik.

För av någon mystisk anledning har ZenPad 10 bara 1280 x 800-upplösning, trots att skärmen är 10,1 tum stor, och det betyder en grumlig och oskarp skärmbild som är långt under den standard man kan tillåta sig att förvänta sig för pengarna. Det är extra absurt eftersom ASUS till och med framhäver skärmen som en av surfplattans stora fördelar på sin hemsida. Det pratas om ”exklusiv bildförbättrande teknik”, ”dramatiskt förbättrade detaljer” och ”ofattbart verklighetstrogen visningsupplevelse”. Men i verkligheten luktar det förra årets billiga skärmteknik lång väg.

Visst, prestanda är helt OK. Vårt sedvanliga benchmark-test, Geekbench 3, ger ett tillförlitligt resultat på 744 poäng single-core och 2222 poäng multicore, vilket är bra för pengarna, och i praktiken kan surfplattan också köra större och grafikkrävande appar som Asphalt 8. Enda problemet är att de större apparna tar längre tid på sig att starta än vi är vana vid från andra surfplattor med motsvarande konfiguration och prestanda.

Designen är mjuk och rund och byggkvaliteten är faktiskt okej, även om baksidan är gjord av plast. ASUS har verkligen försökt skapa en stilfull och trendig produkt med ZenPad 10, men vi kan bara konstatera att design aldrig har varit det taiwanesiska företaget starkaste sida.

ASUS ska dock ha mycket beröm för ljudkvaliteten, som bygger på så kallad SonicMaster-teknik. Har man ett par ordentliga hörlurar så får man en kraftfull volym och en bra djupbas helt utan förvrängning som belöning.

Annons

 

Slutsats

Visst, ljudet är bra. Men resten hade vi försökt byta ut om vi fått den i julklapp. ASUS ZenPad har en rent ut sagt bedrövlig skärm med dålig upplösning och grumlig bild.

Prestanda är tillräckliga för vardagligt bruk, men precis samma konfiguration har ASUS sålt i den betydligt billigare MeMo Pad 8, så vi tycker att man hade kunnat förvänta sig mer för pengarna.

Också i detta test:

Lenovo Yoga Tab 3 YT3-850F

Köp föregångaren

När Lenovo bjuder upp till dans är det uppenbart två steg framåt och ett tillbaka.

Den unika kilformen med cylinderformat handtag och nu även en roterande kamera.
Den unika kilformen med cylinderformat handtag och nu även en roterande kamera.
Läs hela testet

Apple iPad mini 4 Wi-Fi + Cellular 128 GB

Ingen större överraskning

iPad mini 4 tar bra betalt för förra årets teknik.

Apples ikoniska design, fast lättare och tunnare än någonsin tack vare helt laminerad skärm, vilket också betyder högre bildkvalitet.
Processortekniken var ny för mer än ett år sedan och det borde synas på priset.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G

Lika bra som förra året!

Samsung Galaxy Tab S2 är i stort sett samma surfplatta som den första Galaxy Tab S. Fast i en lite annorlunda inpackning.

Snygg skärm med starka färger och hög kontrast. Dessutom är den blixtsnabb och väger nästan ingenting. I skrivande stund förmodligen den tunnaste surfplattan på hela marknaden.
Ganska så tråkig och simpel design som ärligt talat inte direkt skriker dryga 6 000 kronor.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild