Förra året fick även vi i Skandinavien äntligen tillgång till Googles smartklocka Pixel Watch. Nu är uppföljaren här och Google har gjort sitt bästa för att åtgärda de största problemen och har kastat in en mängd nya finesser och funktioner. Det är en stor uppdatering som till största delen handlar om mjukvara.
Utseende och konstruktion
Vad vi gillar med Pixel Watch är att den inte ser ut som alla andra mer eller mindre nördiga smartklockor. Den är faktiskt… elegant! Eftersom en klocka faktiskt är ett modetillbehör kan man naturligtvis få klockan i silver, guld eller svart och komplettera med något av de nio klockarmbanden i alla möjliga material och som dessutom kan fås i alla regnbågens färger. För att göra klockan än mer din finns det en mängd urtavlor från sportig till minimalistisk.
Den stora nyheten med årets modell är att Google lyckats krympa ramen med 16 procent så att skärmen kunnat bli större. Dessutom finns den nu i en större 45 mm-storlek vilket ger hela 40 procent större skärm jämfört med den tidigare modellen. Det spelar verkligen roll för att få plats med mer information på handleden. Trevligt nog har skärmen också blivit betydligt ljusstarkare så att man faktiskt ser vad det står när man är ute och springer i solsken.
Notera att Pixel-klockorna fortfarande inte kan repareras. Händer något så får du betala för att få den utbytt.
Användning
Trevligt nog behöver man inte längre manuellt sätta klockan i sömnläge utan det upptäcker den själv och slår även av läget när man går upp. Då får man även en sammanfattning om hur man ligger till med puls, sömn, träning och allmänna hälsomål. En bra start på dagen, så att man har lite koll på hur man ligger till.
Vad Google återigen har misslyckats med är batteritiden. Även om de säger sig ha klämt in ett 35 procent större batteri i den större modellen så äts den förbättringen tydligen upp av den förbättrade skärmen och nya sensorer. Vi var absolut tvungna att sätta klockan på laddning varje morgon då den var nere på enstaka procent. Det gör att vi inte längre är lika sura på Apple Watch som trots allt räcker en halv dag längre.
Naturligtvis gör Google allting för att få in dig i sitt ekosystem. Man kan därför endast använda den inbyggda fjärrkontrollen med en Google TV. Man kan även se sina övervakningskameror direkt i klockan, om man har en Nest-kamera från Google så klart. Naturligtvis kan man även styra sina smarta prylar, och det fungerar lyckligtvis med prylar från alla tillverkare om de är anslutna till Google Home.
En annan funktion vi uppskattade var möjligheten att låsa upp sin Pixel 9-mobil med klockan tack vare det nya ultra wideband-chipet. Precis lika smidigt som med Apple-prylar. Vi gillar också möjligheten att ladda ner offlinekartor i Google Maps på klockan. Riktigt smidigt att kunna navigera i naturen även om man har dålig täckning. Även kamera-appen har blivit mer användbar med bättre kontroll och smarta gester för olika funktioner. Den kräver dock, naturligtvis, en Pixel-mobil.
Hälsa
Från klockan kan man lätt kontakta sina förvalda nödkontakter eller SOS. Funktionen kan aktiveras manuellt, eller automatiskt om klockan upptäcker ett fall eller en krock. En viktig nyhet är att klockan nu även automatiskt kan ringa SOS om den upptäcker att man inte har någon puls. Detta kan verkligen rädda liv och lyckligtvis är Skandinavien en av de regioner där funktionen fungerar.
Klockan kan som många andra moderna smartklockor göra ett enklare EKG för att upptäcka arytmi, samt övervaka om man har för hög eller låg puls. Den kan även regelbundet leta efter tecken på förmaksflimmer, men då måste man hitta och slå på funktionen. Förutom livräddande funktioner finns det många som bara ser till att man mår lite bättre i vardagen.
Som att se till att man inte stressar ihjäl sig genom att uppmana till pauser med andningsövningar, eller att man reser på sig och rör sig lite om man har ett stillasittande jobb. Den kollar naturligtvis även hur man sover, och om man har en Fitbit-prenumeration så får man detaljerade grafer över sömnfaserna. Däremot lyckades inte klockan upptäcka min sömnapné, vilket är lite oroande. Vi är inte heller speciellt imponerande över termometern då den bara kan upptäcka längre variationer av hudtemperatur.
Träning
Det är inte helt ovanligt att man glömmer att dra i gång spårningen av träning, speciellt om det är vardagsmotion som promenader. Det kan klockan lyckligtvis känna av och fråga om man vill starta ett träningspass.
Tack vare integrationen med Fitbit-appen finns det för många finesser och funktioner för att beskriva här. Man kan sätta upp mål och långsiktiga planer som appen hjälper en att uppnå. Tack vare AI kan appen rekommendera vilken träningsform som är rätt för dig den dagen. Under träningen får man coachning och övervakning att man håller rätt nivå för att nå målet. Och efteråt kan man ta del av analyser av hur det gick och få förslag på hur man kan förbättra sitt resultat. Tack vare den nya readiness-funktionen kan den mäta hur du återhämtar dig för att balansera träning med vila för att man inte ska skada sig.
Problemet är mycket av allt detta fantastiska kräver att man har ett Premium-abonnemang på Fitbit. För att man ska komma i gång får man ett prova-på-abonnemang, men sedan blir det alltså en månadsavgift man måste ta med i budgeten. Nöjer man sig med gratisversionen får man nöja sig med ganska grundläggande uppgifter i appen, som att sömnen bara får ett betyg, utan någon förklaring. I det läget får man faktiskt mindre stöd och hjälp av Pixel Watch än vad konkurrenterna erbjuder gratis.
Slutsats
På många sätt är Pixel Watch 3 den perfekta kompanjonen till din Pixel-mobil tack vare den fina integrationen. Det är också en av de elegantaste smartklockorna vi sett och något man gärna visar upp på handleden. Tack vare alla sensorer, AI-funktioner och finesser får man full koll på sin sömn, hälsa och träning. Om man betalar för ett Fitbit Premium-abonnemang vill säga, annars får man ganska genomsnittliga finesser. Och om man köper den mindre storleken är batteritiden på tok för kort.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser