TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Pixel 9 Pro XL

Pixel 9 Pro XL mindre uppgraderad än förväntat

Få betydande förbättringar av hårdvaran räddas av AI-mjukvaran.

Av / 2024-08-21 - 19:00
Google Pixel 9 Pro XL
Jonas Ekelund

Vi är nu inne på tredje generationen Pixel-mobiler som säljs i Skandinavien och i år kommer de ovanligt tidigt. Det kan väl aldrig ha något att göra med en viss konkurrent som alltid släpper sina i september? Nytt för i år är att Pro-modellen nu kommer i två storlekar, varav den testade XL är den större. Vilket är samma storlek som förra årets Pro. Sen får vi i år även se den vikbara Pixel 9 Pro Fold i våra butiker, men det testet får ni vänta på ett par veckor.

Vi tycker nog den gamla designen stod ut mer från mängden. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Utseende och konstruktion

Pixel 9-serien har fått en kantigare form än förra årets Pixel 8, en trend vi sett hos många tillverkare. I en tid när man främst känner igen en mobil på kameramodulen har Google lyckats bra med att få Pixel att stå ut från mängden. I år slutar modulen tvärt med en kant, i stället för att ha en rundning som går ända ut på mobilen. Lite synd, för vi gillade verkligen den gamla stilen. Pro-modellerna har nu en matt baksida medan vanliga Pixel behåller den glansiga ytan. De är dock fortfarande hala, så ett skal rekommenderas verkligen. Google lovar dock att 9-serien är dubbelt så hållbar som 8-serien.

Kameramodulen känns mer som att den klistrats på i efterhand än att vara en del av mobilen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Skärm

Liksom förra året har Pixel 9 en högkvalitativ OLED-skärm som ger avgrundsdjup svärta och oändlig kontrast, vilket gör att HDR+ video ser utmärkt ut. Eftersom det är en LTPO-panel kan uppdateringsfrekvensen ändras steglöst 1–120 Hz, så att den antingen är väldigt strömsnål eller väldigt snabb. Den enda egentliga skillnaden är att ljusstyrkan ökat från 1600 till imponerande 2000 nit (med toppar på 3000 nit). Därmed är skärmen mer läslig i solsken.

Foto: Google

Kamera

Tråkigt nog är det bara selfie-kameran som fått en uppgradering. Det är dock en ganska stor sådan, med en ökning från 10,5 till 42 megapixel och en bredare vidvinkel. Det tackar vi för. Huvudkameran har fortfarande 50 megapixel och både vidvinkeln och telekameran är på 48 megapixel. Det ska dock sägas att vidvinkeln blivit lite ljuskänsligare. Vi gnäller nog mest för att alla gillar förbättringar, för kamerasystemet är riktigt bra.

Många inställningar från helt manuellt till AI-hjälpmedel. (Skärmbild: L&B Home)

Huvudkameran är nämligen en av våra favoriter. Den misslyckas sällan med exponeringen, tar välbalanserade bilder med utmärkt skärpa och färgåtergivning. Ultravidvinkeln är en av de mest högupplösta vilket gör att man får med många detaljer när man tar utsiktsbilder, och fin skärpa i gruppfoton. Och i en tid när många tillverkare drar ner på telezoomen är vi glada att Google håller kvar vid 5x optisk zoom. Därmed får man mycket högre kvalitet när man behöver komma nära ett fjärran objekt.

PXL_20240815_163101294 20240815_182944 IMG_4972 PXL_20240815_162756523 20240815_183003 IMG_4973
<
>
Samsung Galaxy S24 Ultra ultrawide (Foto: Jonas Ekelund)

 

Men det som tar Pixels kamera till nya höjder är Googles programvara. Eller rättare sagt redigeringsmöjligheterna. Sedan tidigare har vi ett av de bästa magiska suddgummina för att ta bort oönskade objekt från fotot. Nu får vi Add Me, där fotografen automatiskt kan läggas till i ett gruppfoto. Auto Frame som kan komponera om bilden i efterhand om du är missnöjd med utsnittet. Samt Reimagine som använder generativ AI för att ändra bak- och förgrunder helt. Den kan även öka upplösningen på inzoomade bilder där du tappat bort detaljer.

PXL_20240819_220737812 20240820_001000 IMG_5011 PXL_20240819_221501040 20240820_001645 IMG_5014
<
>
Samsung Galaxy S24 Ultra color (Foto: Jonas Ekelund)

Användning

Den stora anledningen att skaffa en Pixel-mobil är dock mjukvaran och då pratar vi naturligtvis om AI. Det är till Googles egna mobiler som nya finesser kommer först och Pixel 9 sägs vara byggd för att köra deras egna AI Gemini Advanced. Med Pixel Pro-modellerna får man en 2-månaders provperiod på Google One AI Premium.

I Pixel 9 Pro kan man använda Gemini Advanced. (Skärmbild: L&B Home)

Och då pratar vi inte ens om de förbättrade sökfunktionerna, som Circle to Search, som lanserades i början av året. Det handlar i stället om att chattbotten är integrerad i Android på ett djupare sätt, och att den kan interagera med Google Maps, Youtube, Gmail, Documents och Flights. Därmed kan den hämta information från fler källor och ge dig personligare svar. Man kan även kalla upp Gemini i ett fönster med en knapptryckning så att den kan svara på frågor om vad som är på skärmen, eller ge mer information om videon man just nu tittar på. Eller prata med Gemini Live som man, till skillnad från gamla Google Assistant, kan ha mer naturliga konversationer med. Man kan avbryta assistenten eller ställa följdfrågor. Detta är framtiden.

Gemini kan kallas upp i ett fönster, men används även t.ex för personliga väderprognoser. (Skärmbild: L&B Home)

Fingeravtrycksläsaren under glaset har förbättrats och är nu betydligt snabbare och mer tillförlitlig. Den laddar med högre hastighet, även om man då måste köpa till laddaren som tillbehör. Och ska man ladda trådlöst snabbt behöver man Pixel Stand-laddstället. Man kan fråga sig varför den inte i stället har den nya trådlösa QI2-standarden som är kompatibel med Magsafe.

Prestanda

Det ryktas om att den Tensor 4-systemkrets som sitter i Pixel 9 inte är den processor som Google hade tänkt sig. De har nämligen jobbat på att ta fram en helt egen systemkrets. Men den blev tydligen inte klar i tid för lanseringen, så därför är denna Tensor 4, liksom tidigare, tillverkad av Samsung. Om det är så att denna processor därför fick stressas fram skulle det förklara mycket. För den är inte någon stor uppgradering från förra årets Tensor 3.

Prestanda är i vissa fall ett steg framåt och två tillbaka. (Grafik: L&B Home)

Vad gäller rå prestanda, mätt med Geekbench, har faktiskt vanliga Pixel 9 blivit långsammare(!). Däremot har Pro-modellen gått försiktigt framåt. Men det innebär att den är långsammare än de mobiler från Asus, Honor, Samsung och Xiaomi som vi testat tidigare i år. Det gäller även spelgrafik där vi sett dubbelt så hög prestanda från andra mobiler i år. Det strålande undantaget är i stället AI. Enligt den nyligen lanserade Geekbench AI så springer nämligen Pixel 9 i cirklar runt andra Android-mobiler, vilket faktiskt även Pixel 8 Pro gör. Precis som vi konstaterade förra året satsar Google på att Pixel ska vinna över konkurrenterna genom att vara smartast snarare än starkast.

Tensor-processorn springer dock i cirklar runt konkurrenterna när det gäller AI-prestanda. (Grafik: L&B Home)

Vad de däremot har misslyckats med är batteritiden. Trots löften om strömsnålare kretsar och längre batteritid så är faktiskt batteritiden sämre än på Pixel 8. Om vi bortser från Samsungs vikbara Fold 6, så är detta faktiskt den kortaste batteritiden av någon av mobilerna vi testat 2024. Det måste sägas vara ett misslyckande.

Slutsats

Även om Pixel 9 Pro XL naturligtvis är bättre än Pixel 8 Pro, som vi utsåg till bästa mobiltelefon 2023, så måste vi sänka betyget. Det är helt enkelt för få förbättringar, vilket gjort att många konkurrenter kommit i kapp eller gått om vad gäller hårdvaran. Det som trots allt säkrar en femma i betyg är i stället mjukvaran. Pixelmobilerna kommer alltid vara först med nya funktioner och uppgraderas i fler år än konkurrenterna. Dessutom kan Google integrera sin Gemini AI i allting på mobilen, vilket gör att den troligen är den smartaste mobilen. Och det räcker långt.

Karakter
Google Pixel 9 Pro XL
High End

Home tycker

Ingår hela 7 års uppdateringar. Utmärkta kameror. Omfattande AI-funktioner. Få nyheter på hårdvarusidan. Sämre batteritid än Pixel 8 Pro.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Pixel 8 ½ Pro XL

Här får du mest surfplatta för pengarna

En robust Wear-OS-klocka med lång batteritid

Flaggskeppsambitioner till förnuftigt pris

HMD vill nu stå på egna ben utan Nokia

Samsung Galaxy Z Fold 6 är en mobil för ett fåtal

Metallmobilens återkomst

Kungen av prisvärda mobiler är tillbaka

Vikbar nästan utan kompromisser

Ikonisk mobiltelefon är tillbaka

Rulla till toppen