För första gången har Google lanserat en hopfällbar mobiltelefon på den svenska marknaden. Google Pixel 9 Pro Fold ska alltså konkurrera med modeller som Samsung Galaxy Z Fold 6, OnePlus Open och Honor Magic V3, som alla har det gemensamt att de kostar mer än de flesta bärbara datorer.
Vi har redan testat Google Pixel 9 och Pixel 9 Pro XL, och när det gäller de viktigaste specifikationerna (inklusive Googles egen Tensor G4-processor) och funktionalitet kommer Pixel 9 Pro Fold mycket nära de andra två modellerna – och är nästan identisk med Pixel 9 Pro XL.
Därför fokuserar vi i detta test på de saker som skiljer Pixel 9 Pro Fold från de andra Pixel-mobilerna.
Utseende och konstruktion
Det speciella med Pixel 9 Pro Fold är naturligtvis det hopfällbara formatet, här påminner Google-mobilen mer om OnePlus Open än om Samsung Galaxy Z Fold 6. Samsung-mobilen är relativt smal och hög när den är hopfälld medan Pixel 9 Pro Fold är bredare och något lägre. Eftersom den dessutom bara är 10,5 mm tunn när den är hopfälld känns Pixel 9 Pro Fold faktiskt som en vanlig mobil i normalt format. Sedan kan man fälla ut den och få något som påminner om en surfplattekänsla på den stora skärmen.
När mobilen är hopfälld finns inte plats för så mycket som ett rispapper mellan de två skärmarna, och både bak- och frontskärmen skyddas av Gorilla Glass Victus 2, plus att Pixel 9 Pro Fold är IPX8-certifierad. Den är med andra ord vattentät, men det vikbara formatet innebär att den inte är skyddad mot damm och liknande.
Google Pixel 9 Pro Fold finns i två färger, Porcelain och Obsidian, och båda är tack och lov av det matta slaget som inte suger åt sig fingeravtryck. På baksidan sitter kameramodulen som tyvärr är ganska framträdande. Den ser snygg ut, men sticker ut så mycket på baksidan att mobilen vickar när den ligger på ett bord med kameran nedåt, vilket är extra irriterande när man vill använda den stora skärmen.
Skärm och ljud
Precis som alla andra hopfällbara telefoner har Pixel 9 Pro Fold två skärmar. En frontskärm som används för att sköta mobilen när den är hopfälld och den vikbara skärmen som klarar multitasking och betydligt mer omfattande interaktion med bland annat spel och video. Alltså nästan som på en surfplatta.
Ett av våra största klagomål på Googles största konkurrent på marknaden för vikbara mobiltelefoner, Samsung Galaxy Z Fold, har alltid varit dess frontskärm. Även om den har blivit bättre med åren så har den alltid varit väldigt smal. Den senaste versionen, Z Fold 6, är försedd med en frontskärm i 22:9-format vilket i praktiken innebär att den inte känns som en vanlig mobil när man använder den hopfälld.
Google Pixel 9 Pro Fold är en annan historia. Frontskärmen på 6,3 tum(2424 x 1080 pixlar) är i 20:9-format, vilket är en vanlig ”aspect ratio” för mobiltelefoner – till exempel Google Pixel 8a, som kom i våras – och därmed löser Pixel 9 Pro Fold en betydande utmaning för hopfällbara mobiler. Nämligen att det är krångligt och tidskrävande att hela tiden hålla på och öppna och fälla ihop den igen. Det slipper man med Pixel 9 Pro Fold, som är mycket mer självklar att använda som en vanlig mobiltelefon den mesta tiden. Man kan alltså nöja sig med att fälla upp den när det finns en poäng med det – och i praktiken innebär detta att man har mycket större flexibilitet än med Samsungs Galaxy Z Fold.
Båda skärmarna är extremt ljusstarka (maximala ljusstyrkan är 2 700 nits!) och har en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Den hopfällbara skärmen har ett ganska synligt veck, men det är något som alla tillverkare kämpar med och vecket syns varken mer eller mindre än på konkurrerande hopfällbara mobiltelefoner. Bildkvaliteten är utmärkt på båda skärmarna och är både skarp och färgrik. Tyvärr upptäckte vi ibland att den vikbara skärmen inte reagerade lika lätt som vi hade velat. Både i spel och i olika appar trycker man ibland förgäves på skärmen och så ska det inte vara i den här höga prisklassen.
Ljudupplevelsen är inte överväldigande. Även om Google Pixel 9 Pro Fold är utrustad med inbyggda stereohögtalare får man ett ganska tunt ljud när man tittar på video eller spelar spel. Med andra ord behöver man ett par bra hörlurar eller öronproppar om man vill få ut maximala medieupplevelser ur sin Pixel 9 Pro Fold.
Kamera
Du får läsa de två ovan nämnda testerna av Pixel 9 och Pixel 9 Pro XL för att få reda på mer om Pixel-kamerans många AI-baserade redigerings- och bildbehandlingsmöjligheter. Allt detta är gemensamt för de olika modellerna i Pixel 9-serien.
De som väljer den vikbara modellen får dock nöja sig med en lite sämre kamerautrustning än vad som sitter i resten av serien. Pixel 9 Pro Fold har en 48-megapixels vidvinkelkamera (de andra modellerna har 50 megapixlar), en 10,5-megapixels ultravidvinkelkamera (de övriga har 48 megapixlar) och ett 10,8-megapixels teleobjektiv med 5x optisk zoom (Pixel 9 Pro XL är utrustad med ett 48-megapixels periskop-teleobjektiv).
Riktigt så fenomenala bilder som de andra Pixel-modellerna kan alltså Pixel 9 Pro Fold inte ta, men med det sagt är det nog väldigt få användare som kommer att ha anledning att klaga på kameran i den hopfällbara mobilen. Bilderna blir överlag bra och skarpa, oavsett om man zoomar in, använder ultravidvinkelobjektivet eller tar standardbilder med vidvinkelobjektivets 48 megapixlar. HDR-tekniken är väl utvecklad och har i de flesta fall inga större problem med att balansera ljusa och mörka områden. Man kan också med fördel använda huvudkameran för att ta självporträtt.
Som med så många andra vikbara mobiler låter Pixel 9 Pro Fold dig använda frontskärmen som kamerasökare, så att du kan komponera bilden och placera dig precis rätt framför objektivet. Och om man ska fotografera små barn eller barnsliga själar kan man välja funktionen ”Titta här”, som använder frontskärmen för att visa roliga animationer som ska få modellerna att le och skratta. Det är en kul idé vi inte har sett förut.
Funktioner och prestanda
När det gäller processor, AI-funktioner och liknande är Pixel 9 Pro Fold, vilket nämndes inledningsvis, praktiskt taget identisk med de andra modellerna i Pixel 9-serien, i synnerhet Pixel 9 Pro XL. Det finns dock en ganska betydande skillnad som tyvärr inte är till den hopfällbara modellens fördel, nämligen batteriet.
Det är på 4 650 mAh, medan Pixel 9 Pro XL kan skryta med 5 060 mAh. Även den vanliga Pixel 9 har lite mer batterikapacitet med 4 700 mAh. Båda modellerna klarar sig mycket bättre i benchmark-tester än Pixel 9 Pro Fold när vi mäter batteritiden. Googles hopfällbara mobil klarar 4 timmar och 31 minuter när vi plågar den med oavbrutna strömkrävande uppgifter och har skärmen på full ljusstyrka, och det är 25 till 30 procent mindre än de andra Pixel-modellerna. Det är också ett betydligt sämre resultat än vad konkurrenten från Samsung klarar av (6 timmar och 20 minuter).
Det är naturligtvis vettigt att en hopfällbar mobil drar mycket ström, speciellt om man använder den stora skärmen mycket och ofta, men Samsungs mobil har ett mindre batteri och lika stora skärmar som Pixel 9 Pro Fold, så det är mer troligt att Googles Tensor G4-processor är orsaken till eländet. Den är uppenbarligen inte lika effektiv som det senaste Snapdragon-chipet från Qualcomm, vilket man måste tänka på om man funderar på att köpa Pixel 9 Pro Fold.
Slutsats
För fans av hopfällbara mobiltelefoner är Google Pixel 9 Pro Fold det närmaste man kan komma en helt ren Android-upplevelse, samt få de olika AI-funktioner som Google erbjuder som en del av Pixel-paketet.
Jämfört med andra hopfällbara mobiler på marknaden, inte minst den närmaste konkurrenten från Samsung, har Pixel 9 Pro Fold ett bredare fysiskt format och därmed en bredare frontskärm. Det är mer praktiskt eftersom det ger användaren en helt normal användarupplevelse när mobilen används i hopfällt läge. Båda skärmarna är dessutom ljusstarka och knivskarpa, även om vi upplevde små problem med den vikbara skärmen som inte alltid reagerade så direkt som vi hade velat.
Kameran är på den nivå man förväntar sig av en hopfällbar mobil. Alltså inte i toppklassen, men ändå helt utmärkt. Och kom ihåg att alla Googles AI-baserade bildredigeringsfunktioner gör bilderna ännu bättre.
Tyvärr påverkas totalbetyget av att ljudet från de inbyggda högtalarna i Pixel 9 Pro Fold är en smula blekt. Visst, det kan nog de flesta användare leva med. Desto värre är att Pixel 9 Pro Fold har den sämsta batteritiden av alla Pixel-modeller. Till och med Samsung Galaxy Z Fold 6, som gudarna ska veta inte heller har någon imponerande batteritid, är 30 procent bättre än Google Pixel 9 Pro Fold på det området.
Med tanke på det extremt höga priset är Pixel 9 Pro Fold därför inte precis det bästa köpet man kan göra just nu – men Google-mobilen är värd att överväga om man vill uppleva Pixel-magin och är ett fan av det vikbara formatet.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser