När vi testade Google Pixel 7 Pro nyligen tog den oss med storm. Den första Pixel-telefonen som har fått lov att bli lanserad i Skandinavien är en helt lysande telefon. Så bra att den fick utmärkelsen Årets bästa mobil i premiumklassen.
Men det är inte alla som är sugna på att betala så mycket för en mobiltelefon. Eller har tillräckligt med plats i fickan för ett 6,7-tums mobilflaggskepp.
Google Pixel 7 kan med rätta betraktas som en miniversion av samma telefon. Den är 6,3 tum på diagonalen, vilket innebär att den precis går att hantera med en hand. Även priset är lättare att hantera.
En lite mindre version
Pixel 7 ser ut precis som vad den är: en mindre version av Pixel 7 Pro. Det betyder också att den från skärmsidan ser ut som de flesta andra mobiltelefoner: alltså en stor obruten svart Gorilla Glass Victus-glasyta. Baksidan är också gjord av glas som antingen är svart, vitt eller i en grönaktig färg som Google kallar lemongrass. De två sidorna hålls ihop av en aluminiumram som går hela vägen runt mobilen som en kofångare.
Att Google Pixel 7 är vattentät med IP68-certifiering är i stort sett en självklarhet nu för tiden. Men det bör ändå nämnas.
En aluminiumremsa som löper tvärs över baksidan huserar kamerasektionen, som på Pixel 7 består av ett 50 Mp-vidvinkelobjektiv för normala bilder och en 12 Mp-ultravidvinkel för att föreviga de stora landskapen. Den senare fungerar även som makroobjektiv.
De två kamerorna är identiska med de som finns i Google Pixel 7 Pro, så man kan förvänta sig samma höga kvalitet.
Vad som däremot saknas är teleobjektivet. Man måste alltså nöja sig med 2x optisk zoom, i stället för 5x som i Pixel 7 Pro. Det betyder farväl till superlånga 30x-telefotobilder med AI-hjälp. Google Pixel 7 klarar bara digital zoom upp till 8x.
Det sitter två högtalare i telefonen och även om vi alltid måste avråda från att använda sin mobiltelefon för att lyssna på musik utan hörlurar eller externa högtalare så är ljudet riktigt rent och klart i det frekvensregister som de pyttesmå högtalarna täcker.
Bästa kameran för pengarna
En av sakerna som imponerade i Pixel 7 Pro var kamerasektionen, som gav levande och färgrika bilder på alla avstånd, från makro till långa zoombilder. Google Pixel 7 kan i stort sett göra samma sak.
På normalt avstånd och med vidvinkelbilder får man bilder med utmärkt dynamik och färger där AI-bearbetningen nästan är ännu bättre än verkligheten!
Även Pixel 7 är baserad på Googles egen nyutvecklade G2-processor och man hittar samma automatiska funktioner som i den dyrare modellen.
Detta inkluderar funktioner som Fotoskärpa och Magiskt suddgummi. Även bilder som inte blir så skarpa kan få perfekt fokus med Fotoskärpa. Och det är inte hokus pokus och placebo. Funktionen är bara tillgänglig för bilder som faktiskt kan förbättras.
Magiskt suddgummi imponerar ännu en gång. Man kan identifiera element i bilden som verkar störande. Funktionen är bäst när bakgrunden är naturlig. En byggkran mot en molnig hösthimmel försvinner spårlöst, medan komplicerade bakgrunder som kakel och tegelväggar inte kan återskapas med AI.
AI-bildredigeringen går att använda även på gamla foton som är lagrade på Google Images.
Solid hårdvara
Inuti är Pixel 7 och Pixel 7 Pro praktiskt taget identiska. Det innebär att de bygger på Googles egen mobila processor som heter Tensor G2. Det är en ARM-processor med åtta kärnor och ett speciellt fokus på artificiell intelligens.
Pixel 7 får dock nöja sig med 8 GB RAM (mot 12 i Pixel 7 Pro) och 128 GB lagringsutrymme.
Den 6,3 tum stora OLED-skärmen har FHD+-upplösning (2400 x 1080 pixlar). Det är lite mindre än PRO-modellens QHD+, men fullt tillräckligt i förhållande till skärmstorleken. Detta gäller även uppdateringsfrekvensen på 90 Hz. Och ljusstyrkan är generösa 1000 nits vid HDR (och 1500 nits som max).
Batteriet är detsamma, alltså minst 4 926 mAh – och vanligtvis 5 000 mAh. Det kan snabbladdas med 30 W. Men man letar förgäves efter en laddare i kartongen. Det ingår bara en USB-kabel. Detta går till nöds att motivera med tanke på priset. Och telefonen kan dessutom laddas trådlöst.
Benchmarks
Pixel 7 bygger som sagt på Googles egen processorplattform. Det betyder att man inte så enkelt kan jämföra den med andra Android-telefoner genom att bara läsa databladet.
Google har dock inget att skämmas över. Pixel 7 är inte den snabbaste mobilen på marknaden, men i praktiken är den tillräckligt snabb för det mesta och användargränssnittet verkar aldrig tveksamt.
I rena siffror ger processortestet Geekbench 5 resultatet 1006 poäng singlecore och 2735 multicore. Det är inte lika snabbt som den lite dyrare Asus Zenfone 9, men ändå i den prydliga änden.
PC Mark Work 3.0-testet visar också, med 10 718 poäng, att Tensor G2-processorn är snabb – men inte lika snabb som Snapdragon 8+ Gen 1.
När det gäller 3D-grafik klarar sig Pixel 7 riktigt fint. AnTuTu 9-testet slutade på 715 311 poäng. Det är i klass med de flesta flaggskeppsmodeller.
Batteritiden är alldeles utmärkt: nästan 12 timmar. Och det är märk väl med fullt ös på skärmen och oavbruten simulering av surfning och appar.
Slutsats
Google Pixel 7 är en nästan perfekt kompaktversion av Pixel 7 Pro. Den är lika snabb och skärmen är i stort sett lika bra – fast mindre. Om du är en mobilpaparazzi kommer du att sakna den fina teleoptiken. Men de andra kamerorna är lyckligtvis likadana som i storebror. Och de är verkligen lysande. Med ett pris som är en fjärdedel billigare än Pro-modellen är Pixel 7 en synnerligen attraktiv telefon som inte har några riktigt seriösa konkurrenter i prisklassen.