Min första tanke när jag packar upp min Garmin Vivomove Sport är att något är fel. Det här är ju en vanlig analog klocka, inte en smartklocka. Men efter en stund på laddning märker jag att det faktiskt gömmer sig en liten display med information på den nedre halvan av urtavlan. När jag har klockan på mig och vrider på armleden tänds displayen och annars är den släckt och det är bara den analoga klockan som syns. Sobert!
Här finns inga knappar på sidorna utan all navigering sker på pekskärmen.
Garmin Vivomove Sport i vardagen
Armbandet är mjukt och smidigt och själva klockan sitter som en smäck på armleden och går utmärkt att sova med. Något som, skulle jag vilja påstå, är en förutsättning för att du ska kunna få ut 100 % av din klocka.
Jag kan själv välja vilken information jag vill ska visas på den lilla displayen när jag vrider på armen och jag har valt att visa digital klocka, datum, batteriindikator, antal steg samt puls. Genom att svepa på skärmen kan jag starta träningspass, kolla mina steg mer exakt, göra andningsövningar, hålla koll på min stress och mäta syremättnaden i blodet. Tillsammans med en hel del andra saker.
Som alltid när det gäller Garmin har du energiövervakning med Body Battery för att hitta den bästa balansen mellan aktivitet och vila. Jag får även påminnelser om när jag suttit stilla för länge eller när det är dags att sänka tempot lite. Tyvärr funkar skärmen inte alls bra i solljus så det gäller att du håller dig till skuggan när du vill läsa av informationen på displayen.
Du måste inte koppla ihop din klocka med din mobil, men väljer du att göra det så kan du ta emot sms (även svara på sms om du har en Android-mobil), se vem som ringer och se din kalender direkt på klockan. Du kan även styra musikuppspelningen direkt från Garmin Vivomove Sport om du väljer att koppla ihop de båda enheterna.
Är detta verkligen en sportklocka?
Som jag nämnt tidigare går det utmärkt att starta ett träningspass direkt på klockan. Jag har dock väldigt svårt att förstå varför man envisats med att peta in ordet sport i namnet. Den tål visserligen vattenstänk (svett) och den tål att duschas med. Det medföljande armbandet är av silikon och även det är ju utmärkt på en sportklocka. Men utöver det har jag lite svårigheter med att förstå var sport gör i samma mening som Vivomove.
Om jag till exempel väljer att gå en promenad eller springa en runda är antal aktiva minuter/sekunder det enda jag ser när jag vinklar armen. Jag kan inte se hur min puls ligger, eller distans. Och jag kan dessutom inte se hur mycket klockan är eftersom de analoga visarna alltid ställer sig på kvart över tre i träningsläge för att inte vara i vägen för den lilla displayen. Just detta insåg jag inte på min första testrunda eftersom jag faktiskt gav mig iväg strax efter kl 15 på eftermiddagen men började ana oråd efter ett tag. Jag förstår funktionen men det är ärligt talat lite opraktiskt att inte kunna se hur mycket klockan är.
Garmin Vivomove Sport är verkligen en riktigt, riktigt bra smartklocka. Men att kalla den för en sport-klocka är ärligt talat att ta ifrån tårna. Vill du ha en klocka i samma priskategori som faktiskt fungerar utmärkt, även under ett träningspass, rekommenderar jag att du köper Samsung Galaxy Watch Active2 och bara byter ut armbandet mot ett mer svettvänligt.
Jag tänker att Vivomove Sport mer är som en förbättrad version av Garmin Lily, som jag testat tidigare och som inte utger sig för att vara en träningsklocka. Även den är en snygg klocka som inte ser ut som en traditionell träningsklocka. Vivomove Sport är dock inte lika feminin och kan nog tilltala fler användare.
Garmin Connect
Om du väljer att köpa en smartklocka är det troligtvis för att du vill ha tillgång till information angående din hälsa och mående. Du kanske inte använder alla de olika träningsformerna som finns direkt på klockan men du vill veta hur mycket du rör dig. Hur många aktiva minuter har du på en dag och hur ligger din puls egentligen? Garmin Connect är en riktigt bra och användarvänlig app där du kan utläsa otroligt mycket mer eller mindre matnyttig information som klockan samlar in.
Batteritiden
Precis som med Lily är min upplevelse att Garmin tagit till lite i överkant när de angivit batteritid. Jag lyckas få ut fyra dagar ganska exakt. Och då har jag inte aktivt kört igång något träningspass utan bara använt den som en ”vanlig” klocka. Ingen större skada skedd, men bättre att bli positivt överraskad än snopen över att batteritiden inte räcker som utlovat.
Slutsats
Garmin Vivomove Sport är en svår nöt att knäcka. Väljer jag bara att blunda för att det står sport så är detta en fantastisk klocka i många avseenden. Tillsammans med Connect-appen kommer du att kunna mäta och avläsa din hälsa på ett ypperligt sätt bara genom att ha en snygg, sober och till synes klassisk klocka på armen. Men köper du den i tron om att det är en klocka anpassad för träning kommer du att bli grymt besviken. Enbart Garmin Vivomove hade gett ett betydligt högre betyg men nu har man valt att lägga till ordet sport i namnet och då är det, sorgligt men sant, det jag behöver utgå ifrån. Tyvärr…
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser