Volfram, litium och guld. Fortsätt listan med aluminium, tenn, nickel, zink, koppar, magnesium och plast. Tillverkning av elektronik förbrukar jordens resurser i form av ovan nämnda material. Lägg därtill de miljontals enheter och laddare som varje år hamnar på soptippen.
Det holländska företaget Fairphone går mot strömmen genom att tillverka mobiler av återvinningsbara material. Flera delar kan till och med bytas ut av användaren, och du måste ordna din egen laddare eftersom det inte finns någon i lådan.
I 10 år har företaget tillverkat ”gröna” smartphones. Varje generation av Fairphone har blivit bättre, åtminstone på papperet. Senast har den 6,3 tum stora FHD+-skärmen på Fairphone 4 blivit en 6,46 tum stor 90 MHz OLED-skärm på företagets senaste modell, Fairphone 5.
Men en bra, större skärm är inte alltid tillräckligt. Om batteritiden, kameran och ljudet inte levererar i förhållande till priset på en Fairphone 5 på närmare 7 000 kronor, måste man som konsument ställa sig frågan: Vad är mitt gröna samvete värt?
Utseende och konstruktion
Den böjda kanten liknar designen på vissa iPhone-modeller, men Fairphone 5 ligger efter vad gäller vikten och även visuellt. Den ”gröna” smarttelefonen är nästan en centimeter tjock och väger 212 gram. Det är lite av en koloss.
OLED-skärmen (1 224 x 2 700 pixlar) har en svart ram, något bredare upptill och nedtill. Detta var också fallet med föregångaren Fairphone 4. Om du tar foton eller tittar på video är utrymmet väl utnyttjat trots kanten. Kom bara ihåg att inte göra det i solljus. Du kommer inte att kunna se någonting om du inte skruvar upp skärmens ljusstyrka dramatiskt.
Kamera med blandat resultat
Fairphone 5 har tre kameror. En huvudkamera, en vidvinkel och en frontkamera – alla med 50 megapixlar. Den så kallade selfiekameran fungerar bra, ger en ok hudton och tar bilder utan en förvrängd (skev) ansiktsform.
Fotografering avslöjar några av Fairphone 5:s svagheter. Zoom ger blandade resultat. I värsta fall får du korniga bilder. AI-funktionen, som ska göra det enkelt att till exempel fånga en solnedgång och soluppgång, kan inte bestämma sig för vad den vill. I stället fick motivet fotograferas manuellt och med lång exponering. Resultatet var acceptabelt.
Som nämnts är skärmen trevlig och funktionell. Till exempel när du fotograferar i panoramaformat. I allmänhet ser dock bilderna matta ut och saknar färg och kontrast. Men om motivet befinner sig i solljus och färgerna är klara levererar Fairphone 5 hyfsade resultat.
Precis som föregångaren Fairphone 4 är makrofotografering inte Fairphone 5:s starka sida. Närbilder av blad på krukväxter saknade djup i kontrast, skärpa och färg. Resultatet var inte direkt dåligt, men det var inte heller imponerande.
Undermåligt batteri
Laddning är en blandad upplevelse med varierande prestanda. 4 200 mAh-batteriet har ibland lyckats laddas från några få procent till 100 procent på mindre än en halvtimme. Andra gånger har det tagit dubbelt så lång tid. Lite av ett mysterium.
Klart är dock att Fairphone 5 drar mycket ström när man exempelvis tittar på YouTube-videor. Så laddning bör ske dagligen, om inte oftare.
Vårt test visade sju timmar och 10 minuter från full laddning till cirka noll procent. Användningen bestod av video, samtal och viloläge i olika doser. Resultatet ligger under vad vi uppmätte på Fairphone 4. Här var batteritiden åtta timmar.
Långsam processor och besvärliga samtal
Hjärnan i Fairphone 5 är en ovanlig Qualcomm QCM6490 octa-core. Normalt ett chipset för andra typer av hårdvara. Fairphone själva påpekar att detta val gör Fairphone 5 livskraftig fram till 2031. Enligt planen ska konsumenterna då kunna få de kommande fem Android-uppdateringarna.
I praktiken har Fairphone 5 en hel del problem. Den blir varm och kan stänga ner appar. Även med 5G (som visserligen är snabbare än Wi-Fi i hemmet) varierar prestandan. Ljudet är ulligt och svårt att uppfatta – även mitt i stadens skog av sändarmaster. Jag var ofta tvungen att flytta Fairphone 5 framför örat för att bättre höra vad folk sa i andra änden.
Våra benchmarktester visar att Fairphone 5 presterar bättre än sin föregångare (så klart), men ligger efter till exempel Google Pixel 7A. Fairphone 5 kommer att möta hård konkurrens i mellanprissegmentet från mobiler med lägre pris och högre prestanda.
De tydliga fördelarna
Förutom att tillfredsställa det gröna samvetet har Fairphone 5 även praktiska fördelar. Operativsystemet är Android, men det är snyggt skräddarsytt med ett avskalat utseende.
Skärmen är klar och tydlig och återger 4K-bilder från frontkameran och selfiekameran bra. Fairphone 5 fungerar direkt ur förpackningen. Du slipper bloatware och kan koncentrera dig på att installera det du behöver.
Det största försäljningsargumentet är förmodligen att du kan byta ut 10 av delarna. Bland annat Elgiganten har reservdelarna, men du kan bara använda dem med Fairphone 5, inte tidigare modeller. Med rätt skruvmejsel (75 mm stjärnskruvmejsel) kunde jag enkelt demontera batteriet, kamerorna, USB-C-porten osv. På bara några minuter kunde jag sätta ihop allt igen – och den fungerade.
Slutsats
En bra skärm och en enkel design kan inte dölja det faktum att du måste gräva djupt i plånboken för Fairphone 5. Valet är upp till var och en.
Men nästan 7 000 kronor för en smartphone utan betydande fördelar jämfört med konkurrenter i samma prisklass är en smula magstarkt.
Å andra sidan trycker Fairphone 5 på alla de rätta knapparna när det gäller slit-och-släng-kulturen. Särskilt IT- och elektronikbranschen kan lära sig något av detta.
Att kunna byta ut de interna delarna tilltalar alla som gillar att plocka isär saker och sätta ihop dem igen (jag är skyldig!). Avsaknaden av en USB-C-kabel i lådan var inte värre än att jag hittade en oanvänd kabel i byrålådan inom några minuter.
På så sätt understryker Fairphone effektivt sin poäng: vi är alla skyldiga när det gäller teknisk överkonsumtion. Många av oss har förmodligen flera olika typer av sladdar liggande från tidigare elektronikinköp. Men man kan diskutera om Fairphone 5 är rätt lösning.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser