Vi kan förpacka den mer eller mindre snyggt, men sanningen är att vi är miljösvin. Du är ett svin. Jag är ett svin. Tyvärr. Särskilt när gäller på mobiltelefoner omger vi oss med elektronik som belastar miljön fatalt.
Därför är holländska Fairphone onekligen inne på rätt väg när de sedan 2013 har tillverkat mobiltelefoner som ska belasta miljön mindre och vara lättare att återanvända.
Fairphone 4 är den senaste tillskottet i raden. En snygg smartphone som med sin 6,3-tumsstorlek och FHD+-skärm ger hopp om att man både kan vara miljömedveten och med på noterna på samma gång.
Solid mellanklass
Telefonen ser generellt ut som en bra, typisk mellanklassmobil med en solid metallram och baksida i grå eller grön plast. Men kabinettet är lite tjockare än vanligt, vilket förmodligen beror på att mobilen ska vara lätt att serva. Vilket vi vänder tillbaka till.
Kamerablocket består av tre linser: En huvudkamera på 47 Mp, en vidvinkellins på 25 Mp och en djupsensor (Time-Of-Flight).
Skärmen täcker det mesta av mobilens framsida, men ramen är lite bredare upptill och nedtill än vi är vana vid från premiummobiler. Skärmen har ett ganska stort utsnitt för selfiekameran.
Skärmen är i FHD+-upplösning (2340 x 1080 pixlar), vilket är utmärkt. Tyvärr så finns det bara en vanlig LCD-skärm och inte en färg- och kontrastrik AMOLED som är ganska vanligt i denna prisklass.
Gör-det-själv-vänlig
Fairphones absolut bästa partytrick är att man kan reparera den själv. Det medföljer till och med en skruvmejsel i asken samt en instruktion i hur man byter batteri, kamera, skärm, USB-port med mera! Delarna kan köpas på Fairphones hemsida och man kan fortfarande köpa reservdelar till alla modeller bortsett från den första från 2013.
Även programvaran är ”grön” i den meningen att Fairphone utlovar systemuppdateringar fram till 2027.
Även om delarna kan bytas ut hemma på köksbordet kan man bara ersätta defekta delar med likadana. Fairphone erbjuder inte uppgraderingsdelar till äldre modeller, vilket annars hade varit ett genidrag sett ur konsumentens synvinkel.
Faktiskt skulle jag redan nu kunna tänka mig att byta ut processorn mot något modernare. För telefonen är långsam.
Även om det medföljer en skruvmejsel i lådan letar man förgäves efter en laddare. I just Fairphones fall ger förklaringen om miljöhänsyn mening eftersom vi alla har en låda med föräldralösa laddare från tidigare mobiltelefoner. Men till det priset förväntar man sig faktiskt att hitta en modern snabbladdare.
Förnuftig kamerakompromiss
Fairphone 4 har bara två kameror på baksidan: En 48Mp-sensor med optisk bildstabilisering för allmänt bruk och som tele. Och en 120-graders ultravidvinkel/makro som också är på 48 Mp. Selfiekameran på framsidan är på 25 Mp.
För en mobil som förväntas vara med på noterna i ett halvt decennium är kamerasektionen allt annat än upphetsande. Men Fairphone ska ha beröm för att ha valt en rätt välfungerande kompromiss.
48 megapixlar är rikligt med upplösning för normal användning och både telekameran och vidvinkellinsen går bra att använda även om de inte ger särskilt färgmättade bilder. Och jag vill hellre ha en 48 Mp-sensor med välfungerande digital zoom än en 108 Mp superhögupplöst sensor utan zoom, som var fallet med Redmi Note Pro 11 5G.
Selfiekameran tar skarpa och högupplösta bilder som får med alla rynkor i huden. Men återigen med en lite matt hudnyans. Vidvinkellinsen klarar också makrofotografering för acceptabelt husbehov. Men om supernärbilder betyder mycket för dig ska du leta efter en mobil med separat makrooptik.
Benchmarks
Processor Fairphone 4 är en Snapdragon 750G. Det är en 2,2 GHz åttakärnors CPU, och modellnumret mitt i 700-serien luktar behagligt av ”näst bästa klass” istället för Snapdragon 695 som satt i Redmi Note Pro 11 5G.
Men det är till namnet mer än till gagnet. Geekbench-testet slutar på 635 i singlar respektive 1879 i multicore. Det är till och med långsammare än Note Pro 11. Bara lite bättre går det med PCMark-kontorssimuleringen som landar på 8123. Det är tillräckligt bra för daglig bruk – men inte i förhållande till premiumpriset.
Inte heller på grafiksidan höjer sig Fairphone 4 över det mediokra. En poäng på 1119 i 3DMark Wildlife är direkt dåligt. Och det är svårt att hitta en så långsam grafik till det priset.
men till skillnad från hastighetstesterna klarar Fairphone 4 batteritestet riktigt bra. Drygt åtta timmar är bättre än genomsnittet.
Konkurrenter
Mätt på prestanda kan Fairphone 4 bäst jämföras med Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, som vi just har testat. De båda telefonerna är i praktiken lika snabba, men Redmi Note 11 Pro leder med bättre skärm och en huvudkamera med dubbelt så hög upplösning. Men på en punkt är det stor skillnad på dem: Fairphone 4 kostar en och en halv gånger så mycket!
Slutsats
Fairphone 4 bygger på en sund och sympatisk idé: Att undvika åldrande och samtidigt se till att inget går till spillo som elektroniskt avfall. Idén med att man som användare kan byta ut defekta delar själv tilltalar också mitt hemmafixarhjärta. Tyvärr kan man inte själv byta ut processorn mot en snabbare version. Redan idag är den relativt långsam. Och jag vågar knappt tänka på hur tekniskt föråldrad den kommer att vara 2027. Det gör långtidshållbarheten tämligen hypotetisk.
Fairphone 4 ligger prismässigt i premiumsegmentet. Men där hör den inte hemma. Det är kostsamt att tänka in återanvändning i processen, och det påverkar oundvikligen försäljningspriset när medarbetarna på fabriken ska ha en lön som de kan leva av. Men som det är nu är samvetet det enda argumentet för att köpa Fairphone 4.
1 reaktion på ”Fairphone 4”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Har haft en Fairphone 4 nu i 3 månader så lite kompletteringar till testen 🙂
När det gäller teknik och specifikationer så håller jag med i det mesta. Prestandan har jag inga problem med, allt flyter bra i daglig användning. Kan hålla med om att vi inte vet hur den här processorn presterar om 4-5 år med den Android version som finns då. Kameran ok, saknar också en aning färgmättnad, men inget som inte går att fixa i efterhand om man vill. Finns en del gamla kommentarer om att det är en dålig kamera på nätet, men en uppdatering för 2 månader sen gjorde det mesta mycket bättre.
Men tycker du missar en sak, och det var skälet till att jag köpte den ( förutom den ’gröna’ aspekten). Jag har haft en Xiaomi telefon innan den här, den praktiska livslängden för mig blev 2,5 år på den. Inte pga att prestandan försvann, men för att den slutar uppdateras. Fairphone har ett betydligt bättre löfte om att rulla ut uppdateringar och nya Android versioner än de flesta andra leverantörer. Och man har med tidigare modeller visat att man faktiskt håller det löftet. Och det underlättas av att man kör en relativt ren Android version, utan en massa tillägg. Det är annonserat förbättringar från t.ex Samsung, Oneplus och Xiaomi om förbättringar, men inte Redmi som jämförs här. Och det gäller att hålla kolla på vad du köper i så fall, finns fortfarande gamla modeller som inte omfattas av nya löften.
Sedan finns det ju en liten moralisk aspekt på om du vill ha en kinesisk telefon, bl.a. med tanke på vad man hittat i en del Xiaomi telefoner.
För jag hoppas ingen använder en telefon som inte har support från leverantören längre och inte får Android uppdateringar… 🙂