TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Polar Vantage M2

Den trofaste

Bland Polars storsäljare hittar vi Polar Vantage M2, hur står sig den i jämförelse med de andra bästsäljarna?

Av / 2021-12-30 - 09:00
Polar Vantage M2

Home tycker

  • Skön och smidig träningsklocka att bära dygnet runt. Polar-appen är väldigt lättförståelig och användarvänlig.
  • Saknar pekskärm och skärmen är dessutom lite mörk i vissa lägen. Bluetooth-kopplingen har mer att önska då den är lite svajig inomhus där tjocka väggar kan störa.

Eftersom jag använt klockor från Polar tidigare gav jag min mobil tillsammans med Polar Vantage M2 till en person som är novis i ämnet. Min hjälpreda hade inga som helst bekymmer att förstå vad som skulle göras och avslutade det hela med gott självförtroende. Precis så ska det vara att installera en klocka – guldstjärna för detta!

Polar Vantage M2 i guld och Champagne
Polar Vantage M2. Guld och champagne är ju aldrig fel. Tristare färger finns såklart för dig som är en tråkmåns. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Klockan är snygg och stilren, sticker inte ut för mycket. Mitt testexemplar är visserligen i guld/champagne (något jag tycker är lite kul i denna samling) men den finns såklart i neutralare (tråkigare?!) varianter. Här finns inga extrafinesser i form av pekskärm utan du får helt enkelt lära dig navigera med de fem sidoknapparna, varav den ena är till för att göra skärmen ljusare, vilket tyvärr behövs. Skärmen är gest-styrd och till min stora glädje fungerar den funktionen betydligt bättre än på Ignite 2 som jag testat tidigare. Men jag tänker att skärmen både ska tändas OCH bli ljusare när jag vrider på armen men tyvärr blir den bara snäppet ljusare. Man kan tydligen inte få allt…

Polar Bild 2
Enkel och överskådlig i träningsläge. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Detta är en klocka med otroligt många funktioner som jag varken kan räkna upp här, eller testa för den delen. Appen, Polar flow, är lätt att förstå och väldigt överskådlig. Oavsett om du har behov av att grotta ned dig i smådetaljer gällande din träning, puls, tempo, energikällor, sömn, andning, stress, återhämtning eller bara vill ha lite hyfsad koll på att du rör dig tillräckligt skulle jag nog vilja påstå att du hittar det mesta här. Men ja, det är klart… tränar du på elitnivå finns det förmodligen något du saknar men eftersom jag inte gör det har jag spontant svårt att säga exakt vad det skulle vara.

Spark i baken

Det jag själv tycker är lite kul är funktionen Fitspark som fungerar som träningsguide (en spark i baken helt enkelt) baserat på hur din tränings- och återhämtnings-statistik varit de senaste dagarna. Funktionen ser till att träningen blir mångsidig och ger även förslag på rörelser/övningar om inspirationen tryter. Jag minns att jag var lite missnöjd med vibrations-indikeringen under träningspass när jag testade Polar Ignite 2, men det är ett ickeproblem med Vantage M2 som tur väl är.

Funktionen Fitspark
En spark i rumpan – jag ska visst satsa på intervaller idag. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det där med att tåla vatten och vad de olika beteckningarna verkligen betyder är ju en utmaning i sig. Efter lite googlande tolkar jag det som om att vattenresistent WR30 bör innebära att klockan tål vattenstänk. Dock säger tillverkaren att det absolut går att både duscha och simma med den – så länge du inte använder knapparna under tiden. Så då räknar jag iskallt med att det är det som gäller, vilket i sin tur innebär att jag kan hålla min klocka fräsch och svettfri. Tummen upp för det!

Annons

Det svajar ibland

Väl ihopkopplad med mobilen fungerar klockan som vilken smartklocka som helst och du kan, om du så önskar, få diverse olika aviseringar direkt på armleden. I mitt ordinarie jobb kan jag inte alltid ha mobilen exakt där jag befinner mig utan förlitar mig på att Bluetooth-kopplingen vidarebefordrar de sms med de säkerhetskoder jag behöver för att komma in i vissa system, från mobilen till klockan. Min upplevelse är att räckvidden mellan mobil och klocka är aningen kort vilket är irriterande opraktiskt för min del.

Slutsats: Polar Vantage M2

Polar Vantage M2 är (tillsammans med Polar flow-appen) en smidig, snygg och väldigt användarvänlig träningskompis utan att för den sakens skull göra ett för stort hål i plånboken. Här saknas visserligen pekskärm men när du väl bott in dig är navigeringen smidig, det är ju trots allt en vanesak. Jag upplevde Bluetooth-kopplingen något svajig och den kopplade ofta av/på när jag befann mig inomhus en bit ifrån mobilen.

Karakter
Polar Vantage M2
Basic

Också i detta test:

Garmin Venu 2

Trygg och stabil

Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Färggrann och överskådlig skärm som fungerar bra även i solljus. Bra batteritid och Garmin Pay är en smidig och användbar funktion.
Inställningarna på klockan och mobilen stämmer inte alltid överens, även om du är noga med att synka. Går att åtgärda men kan vara förvirrande. Tar lite lång tid på sig att hitta GPS-signal.
Läs hela testet

Huawei Watch 3 Pro

Tungviktaren

En smart träningsklocka med ett eget operativsystem. Kan bli hur intressant som helst. Eller?

Tydlig och informativ skärm i träningsläge. Bra röståterkoppling. Går att ”prata i telefon” tack vare eSIM
Irriterande utmanande att installera och komma igång med. Lite tung och klumpig i sitt utförande och batteritiden hade absolut kunnat vara bättre. En pay-lösning står också på önskelistan.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Watch Active 2

För hälsan

Vad kan den tunnaste och billigaste klockan i testet ha att komma med egentligen?

Ljusstark och användarvänlig. Pay-funktionen och e-SIM är ett stort plus för dig som inte enbart vill använda klockan i träningssammanhang.
Lite dålig batteritid kan jag tycka och gest-funktionen fungerar lite när den själv vill. Opraktiskt med läder-armband på en träningsklocka.
Läs hela testet

Suunto 9 Peak

För den med stor plånbok

Finska Suunto 9 Peak är testets näst tunnaste men dyraste klocka där man ska ha tänkt och tagit hänsyn till ”allt”. Stämmer det?

Tillräckligt stilren och sober för att passa till vilken snygg kostym som helst. Väldigt bra skärm även i solljus och bra batteritid.
Priset är lite i mastigaste laget kan jag tycka och vissa inställningar är onödigt krångliga. ”Färgskärmen” är inte så mycket att skryta med.
Läs hela testet

Garmin Forerunner 55

Lättviktaren

”Se dig själv som en löpare” skriver Garmin och försöker här ge dig så mycket hjälp de bara kan. Springa får du dock göra själv.

Liten och lätt träningsklocka där den tillhörande appen Garmin Connect är överskådlig och enkel. Bra batteritid i ”vardagsläge”
Saknar pekskärm. Kan, trots prislappen, upplevas lite som en budgetmodell med lite tråkigt låg upplösning.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild