Asus har de senaste åren försökt komma fram som mobiltillverkare. De har byggt en rad mobiler som alla har varit väldigt olika. Inte bara inbördes, utan också jämfört med de genomsnittliga mobiltelefonerna.
Asus Zenfone 9, som just lanserats, avviker också från normen på flera punkter. För det första är den liten.
När jag följde Asus pressträff på nätet för en kort tid sedan, där tonvikten låg på den kompakta storleken, var jag lite skeptisk. För Zenfone 9 har trots allt ett diagonalmått på nästan sex tum. Det är en jätte bredvid min första iPhone 4S, som bara var 3,5 tum. Men jämfört med andra märkens toppmodeller, och med Asus egna ROG Phone 6 Pro på 6,8 tum, är Zenfone 9 faktiskt klart mindre. Detta gäller även i byxfickan, där telefonen inte märks när man rör sig.
Förutom den mindre storleken ser Zenfone 9 förhållandevis vanlig ut: en avlång enhet med en skärm i 20:9-format som täcker praktiskt taget hela fronten. De vanliga knapparna finns där. Men också en analog hörlursutgång. Vilket bara några få kommer att glädja sig åt, men i gengäld glädja sig mycket, eftersom trådbundna hörlurar fortfarande är ljudmässigt överlägsna.
Den matta plastbaksidan domineras helt av kamerorna. Som liknar stora runda ”koögon” med 21 mm bredd. Huvudkameran sticker ut några millimeter från baksidan.
Steadycam i fickan
Tydligen kan Asus inte göra något så ordinärt som att bara sätta kameror i en telefon. Tidigare versioner av Zenfone utmärkte sig genom att ha en roterande kamerabrygga, som roterade de bakre kamerorna till framsidan. Det gav möjlighet till selfies med superupplösning, men den främsta anledningen till det knäppa arrangemanget var att undvika ett hål i skärmen för selfiekameran. Asus Zenfone 9 har en vanlig selfie-kamera som kikar ut genom ett hål i skärmen. Men huvudkameran är däremot allt annat än vanlig.
De två bakre kamerorna är som sagt enorma. Och det finns en anledning till det. Huvudkameran är nämligen upphängd i en gimbal! Gimbals är något vi vanligtvis förknippar med drönare eller med professionella steadycams. Men Asus har lyckats tillverka en som är tillräckligt liten för att få plats i en mobiltelefon.
På grund av sin storlek finns det gränser för hur mycket den kan korrigera för skakningar och plötsliga rörelser. Men enligt Asus ger gimbalen tre graders stabilisering i alla sex axlar. Som jämförelse klarar en vanlig optisk stabilisator en grads korrigering i fyra axlar.
När man slår på kameran och tittar på baksidan, kan man faktiskt se med blotta ögat hur kameralinsen rör sig när man vrider mobilen!
Huvudkameran har ett 50 Mp vidvinkelobjektiv. Den sekundära kameran är en 12 Mp ultravidvinkel som också fungerar som makro. Det finns ingen teleoptik, vilket jag ser som en brist. Men de två kamerorna tar så mycket plats i den lilla mobilen att det är en förståelig kompromiss. Och tele är det objektiv som jag har lättast att klara mig utan. Det finns en någorlunda digital zoom på 8x.
Först med Snapdragon 8+
Det viktigaste för en mobils prestanda är processorn. Och tillsammans med den grafikprocessorn, eftersom grafiken och huvudprocessorn vanligtvis levereras som en integrerad enhet, en SoC (System on a Chip). Och det mest populära valet här är Qualcomms Snapdragon-familj. Asus Zenfone 9 är bland de allra första på marknaden med den helt nya toppmodellen, Snapdragon 8+ Gen 1. Vi har hittills bara haft en annan mobil i handen med samma åttakärniga 3.2 GHz-processor, nämligen Asus ROG Phone 6 Pro. Och den sprang i cirklar runt alla mobiler vi tidigare testat!
Zenfone 9 finns i tre varianter (men inga Pro- eller Max-modeller). Den kan fås med antingen 8 eller 16 GB minne och antingen 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme.
Valet av lagringsutrymme är viktigt, eftersom lagringen inte kan utökas med microSD-minneskort. Men det finns plats för två nano-SIM-kort, så att du kan ha privat- och arbetstelefon i en enhet.
Batteriet är på 4 300 mAh och en 30 watts snabbladdare ingår. Asus påpekar att det är den kraftigaste laddaren på marknaden för en mobil under 6 tum. Vilket utan tvekan är lika sant som det är irrelevant. Processorn är kraftfull och förbrukar mycket ström, och därför behövs en kraftfull laddare. Men skärmens storlek gör en relativt liten skillnad i den ekvationen. Asus bör dock berömmas för att skicka med en ordentlig laddare, medan flera andra tillverkare (som Apple och Samsung) inte längre inkluderar någon alls.
Å andra sidan är det ovanligt bland premiummobiler att som Zenfone inte ha trådlös laddning. Förmodligen för att spara utrymme i den lilla enheten.
Skarp och snabb skärm
Som förväntat i en modern toppmobil är skärmen av typen AMOLED och är både snabb och ljus. Upplösningen är FHD+ (2400 x 1080 pixlar), vilket är exakt samma som den mycket större Asus ROG Phone 6. Zenfone 9 måste dock nöja sig med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Vi kan bekräfta att det är fullt tillräckligt. Användargränssnittet fungerar mycket smidigt och skärmen är tydlig och färgrik. Den är inte lika imponerande som exempelvis ROG Phones skärm, men det beror förmodligen på storleksskillnaden.
Lätt att ta bra bilder
Bortsätt från det faktum att nostalgin lägger ett rosa skimmer över det förflutna, var en av de stora utmaningarna med analoga filmkameror att få skarpa bilder utan skakningar. Jag har släpat kilovis med stativ och ännu fler kilo objektiv över hela Europa. Sådant är inte nödvändigt med kameror som de i Zenfone 9. Gimbalen gör det praktiskt taget omöjligt att få skakiga bilder. Och det gäller i ännu högre grad för video, där gimbalen tillsammans med elektronisk kompensation ger stadiga inspelningar.
En smart detalj är stödlinjer i kamerans sökare (dvs. på skärmen), där du hela tiden kan se om horisonten är rak och om kameran lutar. Visst kan man ta skeva bilder – men då är det med flit!
Bildkvaliteten är bra, men utan att vara exceptionell. Turistbilder blir nästan alltid klara och färgrika utan att se onaturliga ut.
Telefoton med mer än två till tre gångers förstoring bör man undvika. Tack vare gimbalstabiliseringen kan skarpa ”zoomade” bilder tas. Men de är så fulla av artefakter och brus att man lika gärna kan vara utan dem. Vilket är lika bra eller lika dåligt som de flesta mobiler. Det är inte ett specifikt Asus-problem, men med full 8x digital zoom blir bilderna pixelerade så pass mycket att de ser ut som mosaik.
Selfie-kameran gör å andra sidan ett utmärkt jobb, bilderna kan inte bli bättre med den nuvarande modellen.
Prestanda
Asus Zenfone 9 är en av de första telefonerna med Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Och det gör en enorm skillnad. Den är inte bara snabbare än andra telefoner i sin klass. I de flesta avseenden är den snabbare än alla mobiler vi har testat tidigare. Japp. Också dubbelt så dyra supermodeller som iPhone 13 Pro Max. Faktum är att vi bara har sett liknande resultat med Asus Rog Phone 6 Pro, som bygger på samma processor. Men den är mycket dyrare och avsedd för en smal publik av spelentusiaster. Detta är superprestanda till ett pris och med en storlek som tilltalar en bredare publik.
För att börja smått är en Geekbench-poäng på 1 321 i singlecore och 4 005 i multicore riktigt bra, men inget rekord. Här är till exempel iPhone 13 Pro Max lite bättre.
Men sedan sätter den fart. Ett AnTuTu 9-grafiktest med ett resultat på en miljon har bara setts med Snapdragon 8+ Gen 1. Detsamma gäller GFX Bench T-Rex-testet, som landar på 6 692 bildrutor. Vilket är ungefär dubbelt så bra som de flesta snabba mobiler klarar.
Batteritestet slutar med ett resultat på 8:46 timmar. Det är bra, men bara cirka tre fjärdedelar av batteriets livslängd på Asus ROG Phone 6. Men den har också ett batteri som är betydligt större. I verkligheten håller Asus påstående om att Zenfone 9 har en batteritid på knappt två dagar.
Slutsats
Asus Zenfone 9 är en formidabel liten mobil till ett pris som måste uppskattas. I skrivande stund är Zenfone 9 snabbare än alla konkurrenters mobiler inom praktiskt taget alla områden. Det beror rimligen på att Asus är först ut med en mobil baserad på Snapdragon 8+ Gen 1. Men det betyder fortfarande att alla andra modeller ger mindre råprestanda.
Zenfone 9 är förresten en liten rackare som passar i de flesta byxfickor. Skärmen är färgrik och läcker. Men för liten om du brukar titta på film på din mobil. Att montera en mobilkamera på en gimbal är så ovanligt att bara Asus kunde kommit på det. Men det fungerar faktiskt, och den kan både stabilisera videofilmer och ge skarpare stillbilder i mörker. Sammantaget är Asus Zenfone 9 en av de mest lockande mobilerna just nu. Det är osannolikt att den kommer att förändra Asus status som nischtillverkare. Men överväg att gå mot strömmen genom att köpa en.
Asus ROG Phone 6 Pro
Råaste spelmobilen någonsin
Asus ROG Phone 6 är stor och dyr. Och den snabbaste mobilen vi har sett.