TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Asus PadFone 2

Ett Android-atomkraftverk

Asus PadFone 2 är ett monster. Som smartmobil slår den alla andra på rena prestanda och den är inte dum som surfplatta heller.

Av / 2013-02-17 - 06:00
Asus PadFone 2

Home tycker

  • Enorma prestanda Bästa Android-skärmen 4G/LTE SonicMaster med ICEpower
  • Station-skärmen

Precis som sin föregångare består PadFone 2 av en självständig smartmobil och en så kallad Station, som helt enkelt är en lös skärm med inbyggt batteri och en dockningsstation för telefonen.

Men där den ursprungliga PadFone var tung och plastig är efterträdaren byggd av bättre material – både PadFone 2 och Station har skärmar av ramlöst glas – och en mer intuitiv design. Nu går det alltså att bara låta telefonen glida på plats i en för ändamålet avsedd lucka, det känns nästan som att bygga ihop två legobitar, medan man var tvungen att slåss med låsningsmekanism när man skulle docka den första PadFone-modellen.

Som surfplatta har PadFone 2 blivit betydligt lättare. Den gamla telefonen och skärmen vägde sammanlagt 724, den nya har en sammanlagd vikt på 649 gram vilket gör den lättare än senaste iPaden. Själva PadFone-telefonen har dock växt från 129 till 135 gram och är alltså en smula tyngre. Fast så har den också fått betydligt mer kraft. Den första PadFone var en medioker apparat med dual-core-processor, den nya kan skryta med en quad-core Qualcomm Snapdragon S4 Cortex Class A 15 1,5 GHz-processor med 2 gigabyte RAM, och det gör faktiskt PadFone 2 till en av de – om inte DEN – snabbaste Android-mobilen på marknaden. Flaggskeppskonkurrenten Samsung Galaxy S III får stryk av PadFone 2 även om Asus-plattan har bindel för ögonen och båda händerna bakbundna.

Om vi tittar på råa prestanda, som vi mätt med det plattformsoberoende testverktyget Geekbench 2, så får Asus PadFone 2 smått otroliga 2 049 poäng, som jämförelse får den senaste Samsung Galaxy S III LTE nöja sig med 1 602 och Apples iPhone 5 kommer bara upp i 1 626 poäng. Det är med andra ord tal om en smartmobil med stora muskler, och det gäller inte bara RAM-minnet och processorkraften.

Bästa Android-skärmen
Skärmen är av typen IPS+ med HD-upplösning (720p), 312 ppi och 550 nits (som jämförelse har Galaxy S III 306 ppi) och kameran kan skryta med hela 13 megapixlar, 6 bilder i sekunden och ett burst-läge som tar 100 bilder åt gången. Video går att filma i 720-upplösning med 60 bildramar i sekunden. Många megapixlar är inte nödvändigtvis samma sak som en bra kamera, men tack vare Sonys bakbelysta bildsensor och en dedikerad bildprocessor trollar PadFone 2 fram makalösa bilder, även om den inte riktigt kommer upp i samma nivå som Nokia Lumia 920.

Annons

Det gör däremot skärmen, som visserligen inte kan mäta sig med iPhone 5 eller Lumia 920 när det gäller antalet pixlar per tum, men som ändå – särskilt när man spelar video – har livliga och oerhört naturliga färger. Till skillnad från Galaxy S III, som enligt den här recensentens personliga åsikt alltid haft ett överdrivet och mycket konstlat färgschema. Vi tvekar inte att kalla skärmen på PadFone 2 den bästa i någon Android-smartmobil på marknaden just nu.

Ljudet är minsann inte heller dåligt, men så är ju PadFone 2 utrustad med Asus eget SonicMaster-ljudsystem som bland annat bygger på Bang & Olufsens ICEpower-förstärkare, och dem är det ju inget fel på.

Från smartmobil till surfplatta
Den första PadFone gnällde vi som bekant på för att det var orimligt besvärligt att docka telefonen med den lösa skärmen, och vi var absolut inte de enda som riktade sådan kritik i riktning mot Taiwan. Och tänka sig, Asus har lyssnat på våra klagomål. Numera tar det inte längre tid att docka telefonen i sin station än det tar för Stålmannen att byta till superhjältedräkt i en telefonkiosk. Läckert.

När telefonen väl är dockad i Station och förvandlad till en surfplatta börjar Asus DynamicDisplay-teknik arbeta, för det är nämligen meningen att du ska kunna byta från smartmobilskärm till surfplatteskärm utan att starta appar och liknande på nytt. Apparna ska bara köra vidare på den stora skärmen som om ingenting har hänt. Och det fungerar faktiskt förvånansvärt smidigt.

Tappar andan
Även om PadFone 2 är rena atomkraftverket som smartmobil så får du inte tro att detsamma gäller när den förvandlas till sitt alter ego som surfplatta. PadFone 2 kan slå sig för bröstet och stoltsera med en överlägsen skärm med HD-upplösning och 312 ppi, men PadFone Station har en 10,1-tums IPS-skärm med normal 1280 x 800 WXGA-upplösning och 1349 ppi.

Rent prestandamässigt kan vi bara vara tillfreds med PadFone som surfplatta. Den arbetar snabbt och är fullt i klass med andra plattor men mystiskt nog inte riktigt lika snabbt som när PadFone lämnar sin stora skärm och ”bara” är en smartmobil.

Om vi mäter hastigheten med Geekbench 2 får PadFone 1 998 poäng när den är dockad i sin skärm, medan den som nämnts ovan får 2 049 på egen hand. Om vi tittar på webbläsaren blir skillnaden ännu mer markant. I BrowserMark får PadFone 1 773 poäng som surfplatta och 1 995 som smartmobil. Detta ska jämföras med iPad 4:s poäng på hela 2 475 i BrowserMark.

Slutsats
PadFone 2 finns med antingen 32 eller 64 GB minne och har NFC och 4G/LTE (800, 1800 och 2600 GHz). Den säljs med Android 4.0 ICS men kommer snart att uppdateras till 4.1 Jelly Bean. Att Asus-telefonen skulle bli en stor försäljningssuccé är dock tveksamt, den är helt enkelt för speciell. Men om den första PadFone-modellen varken var fågel eller fisk så är PadFone 2 en extremt lyckad hybrid som fungerar fint som surfplatta och helt enkelt är enastående som smartmobil. Man får däremot finna sig i att betala i både kassa 1 och kassa 2 för nöjet – men för alla pengarna får man en produkt som bör kunna tillfredsställa de mest kräsna nördbehov.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild