LG brukar inte vara rädda för att ta ut svängarna. Se bara på LG G4 med sina uppseendeväckande baksidor, eller LG G5 som hade utbytbara moduler. Det senare blev dock ingen succé och med G6 har LG blivit mer traditionella. Den enda egentliga trenden är att den liksom Galaxy S8 har smala kanter och en långsmal skärm. Baksidan är glastäckt men metallskimrande. Snyggt, men något vi sett förr och G6 känns inte lika elegant som många av konkurrenterna.
Det som sticker ut från mängden är att skärmen är dubbelt så hög som bred. Den har ovanligt bra bildkvalitet för att vara IPS och är till och med certifierad enligt HDR10-standarden. Vi kan dock inte låta bli att undra varför LG inte använt OLED. Den normala kameran tar vanligen riktigt bra bilder, även i svagt ljus. De kan dock kännas något dova och sakna lite dynamik. Vidvinkellinsen låter dig ta bilder andra mobiler inte klarar men det går ut något över kvaliteten.
Många av finesserna som LG framhåller har att göra med skärmformatet. Det känns naturligt att ha två rektangulära appar på skärmen samtidigt. Och övre delen av skärmen kan användas för att komponera foton medan nedre visar tidigare bilder i en sekvens. Men formatet gör också att man ofta får svarta kanter i filmer och spel, även om det går att sträcka ut bilden. Fingeravtrycksläsaren sitter på precis rätt ställe om den nu absolut måste sitta på baksidan.
Det nästan mest förvånande med G6 är att LG, liksom HTC, valt att använda den äldre Snapdragon 821-processorn. Inte för att alla absolut behöver det snabbaste som finns, men det innebär också att man går miste om nya standarder och strömsparfunktioner. Lagringen är inte heller speciellt generös. Föga förvånande hamnar prestanda i klass med förra generationens toppmodeller. Batterikapaciteten är godkänd med en full dags användning.
Slutsats
Bara två handfasta saker står ut med LG G6. Den stora skärmen som är dubbelt så hög som smal, med HDR-certifiering för en högkvalitativ filmupplevelse. Samt de dubbla kamerorna där man förutom normallins även får vidvinkel. Annars har den en design som inte sticker ut från mängden, det är inte den snabbaste och batteriet räcker lagom långt. Vi saknar det lite vilda LG med exotiska material och udda lösningar. Har LG blivit lite svenskt lagom?
Home tycker
Vatten- och dammtät enligt IP68. Extra vidvinkelkamera. Stor bredbildsskärm. Förra generationens processor. Ganska genomsnittlig design. Fast batteri.
Riktpris: 7500 kr
Specifikationer
Operativsystem: Android 7.0
Skärm: 5,7 tum IPS 2880 x 1440 (564 ppi)
Processor: 2,35/1,6 GHz quadcore Snapdragon 821
Minne: 4 GB / 32 GB + 2 TB micro SD
Kameror: 2x13 Mp OIS F1.8/2.4 + 5 Mp F2.2
Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2, NFC
Mått/vikt: 149 x 72 x 7,9 mm/163 gram
Batteri: 3 300 mAh (ej utbytbart)
Också i detta test:
Mobil
Sony Xperia XZ Premium
Monsterskärm och slowmotion
Sony drämmer till med en värstingmodell med det bästa av det mesta.
Samsung Galaxy S8+
Samsungs stora revansch
Efter sviktande förtroende visar Samsung med Galaxy S8 var skåpet ska stå.
Huawei P10 Plus
Värsting med potential
Stora förbättringar ger höga förhoppningar, men krånglande kamera är en besvikelse.
HTC U Ultra
Risktagande och smart
U Ultra är HTC:s bästa mobil på länge, men det är för lite och för sent.
Apple iPhone 7 Plus
Åldras med värdighet
Trots att den släpptes förra året hänger iPhone fortfarande med på många områden.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser