Så, då har (o)turen kommit till Apple Watch 8. Jag erkänner – jag är inget Apple-fan. Det beror inte på att produkterna skulle vara dåliga på något vis. Absolut inte. Det hela grundar sig i att jag får gåshud när någon annan begränsar mina valmöjligheter. Något Apple är otrolig duktiga på. Så när jag nu har fått en Apple Watch måste jag även ha en iPhone – antingen jag vill eller inte.
Att flytta in
I ett hushåll där det inte finns några Apple-produkter sedan tidigare börjar problemet i stort sett direkt. Jag har nämligen ingen adapter/stickkontakt med usb-c. Jag kontaktar Apple-jouren (i detta fall min dotter) som snabbt kommer till undsättning med en laddare.
Trots att jag som sagt inte är Apple-användare och nu har två i-produkter att försöka komma överens med är det absolut inga problem att ansluta och att göra diverse inställningar. Pedagogiskt och enkelt.
Klockan är verkligen superskön att ha på armleden. Mjuk, rundad i kanterna och inget som stör. Däremot är den inte direkt snygg. Inte ful heller men kanske lite trist. Designen kändes nytänkande och modern när den kom, men det var ju inte igår…
Med Apple Watch 8 har du en kombination av pekskärm och en knapp. Knappen du ska hålla reda på kallas Digital Crown och sitter på klockans sida. Det är här du trycker för att hitta dina appar. Det är faktisk första gången jag hittar Walkie-talkie som app på en klocka – kul och innovativt!
Här hittar du bland annat app för kompass, pulsmätning, logg för träning och aktivitet och en mindfulness-app som vägleder dig i djupandning eller i reflektion. Responsen på skärmen är riktigt bra och det är verkligen inga problem att navigera, utforska och lära känna den nya kamraten.
Hälsa
Att dagens smarta klockor även håller viss koll på din hälsa är inget nytt. En del gör det mer och andra mindre. Denna tillhör den första kategorin. Du kan utläsa väldigt mycket på själva klockan och går du in på Hälsa på din iPhone kan du läsa av ännu mer om hur du mår (om du nu inte känner det själv), se hälsotrender, få koll på din sömn med mera. Och absolut bäst är det såklart om du använder din klocka dygnet runt för att få så rättvisande siffror som möjligt.
Du kan ställa in så att du får ”Notiser om stabilitet vid gång” vilket innebär att du ska få en notis om du har en förhöjd risk för att falla inom de närmaste 12 månaderna.
En funktion, som jag hoppas att ingen behöver prova, är kraschdetektering. Det betyder att klockan kan känna av om du varit med om en bilolycka. Om detta skulle inträffa kan klockan automatiskt ringa larmcentralen och skicka plats och meddelanden till dina nödkontakter.
För kvinnor, och kloka män som förstår vinsten med att hålla koll på sin kvinnas menscykel, finns en superenkel cykellogg. Och enligt uppgift ska klockan även kunna förutsäga till maximala fertilitetsperiod och uppskatta ett ägglossningsdatum. För att kunna göra detta behöver du använda klockan på natten under en längre period så att din handledstemperatur kan mätas när du sover.
Det är naturligtvis viktigt att komma ihåg att ingen klocka är någon läkare och att du inte bör lita blint på de mätningar och den information som du får fram i appar och loggar. Men att bli medveten och vara uppmärksam på förändringar är aldrig fel.
Att använda Apple Watch 8 för träning
Det finns en hel del förinstallerade aktiviteter i klockan men hittar du inte just din sport, till exempel Social dans, Australisk fotboll eller Fiske så går det smidigt att lägga till. Skärmen är stor, färgglad och tydlig så det är enkelt att se vad som händer, även i solljus.
Vill du inte bara sätta igång ett löppass och mäta distans och puls i största allmänhet kan du anpassa ditt träningspass och lägga upp till exempel intervallträning så att det passar din egen nivå. Har du ett behov av att ständigt vara nåbar och tycker det är jobbigt att du eventuellt missar ett samtal när du är ute på din löparrunda väljer du en cellular-modell. Då kan du lämna mobilen hemma och ändå svara på samtal. Du kan även lagra favorit-pepp-musiken lokalt på klockan för att kunna lyssna utan att ha mobilen till hands.
Personligen kör jag spinpass med pulsband på min träningsanläggning och glädjande nog stämmer klocka och anläggningens pulsmätning överens. Vid spinning blir man svettig, det är liksom meningen och en sak som är helt avgörande för att klassas in som en träningsklocka är att den går att skölja av efter ett svettigt träningspass och därmed hållas fräsch. Jag går in på Apples hemsida och läser att den tål damm och är IP6X certifierad vilket enligt kapslingsklassningen innebär att den är dammtät. Däremot har man inte valt att använda sig av samma klassning när det kommer till vätskeskydd utan istället angivit att klockan är sim- och vattentålig enligt WR50 och Apple själva förklarar det såhär:
”Apple Watch Series 8 är klassificerade som vattentåliga ner till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010. Det betyder att de kan användas vid aktiviteter i grunt vatten, som simning i simbassänger, sjöar eller hav. Däremot bör de inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup. Vattentåligheten är inte permanent och kan minska med tiden.”
Min rekommendation är också att välja ett annat klockarmband än det som heter Sport om du ägnar dig åt någon aktivitet där du svettas mycket. Det andas nämligen inte ett smack och det känns nästan som om huden löses upp av fukten. Inte helt optimalt.
Batteritiden
Batteritiden kan jag inte ens klassa som dålig eftersom det känns orättvist mot de som har dålig batteritid. Batteritiden på Apple Watch 8 är katastrof! Hur är det ens möjligt att man släpper iväg en klocka som inte ens klarar 24 timmar med normalanvändande?
För att få ut det bästa av din klocka behöver du använda den 24/7. Ju oftare du behöver ta av dig den, desto större är sannolikheten att du glömmer ta på dig den igen. Jag vet inte hur många gånger under mitt test som klockan påkallat min uppmärksamhet strax innan läggdags om att det är hög tid att ladda. Vilket jag också gjort men glömt ta på mig den innan jag går och lägger mig. Och jag har tappat räkningen på antalet gånger jag laddat klockan på kvällen och faktiskt kommit ihåg att ta på mig den innan jag lagt mig. För att sedan gå och jobba hela dagen bara för att inse att klockan är död när det är dags för träning på kvällen. Dags att sätta en uppfinningsrik och kreativ person på att lösa det där Apple, för det är inte ens i närheten av acceptabelt!
Slutsats
För sakens skull vill jag ännu en gång påminna om att detta test endast utgår från Apple Watch 8 som hälso-/träningsklocka. Inget annat! Och Apple Watch 8 är ingen dålig träningsklocka – tvärtom. Den är jättebra! Men, och det är ett riktigt stort MEN – den är inte anmärkningsvärt bättre än andra klockor jag testat. Skulle jag lägga runt 5 000 kronor på en träningsklocka hade jag valt Suunto 9 Peak Pro. Då får jag runt 20 dagars batteritid istället för cirka 18 timmar, och ett par hundralappar över att lägga på en god flaska rött till fredagsmiddagen.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser