TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple Watch

När det bästa inte är gott nog

Apple Watch är en läcker produkt som är full av barnsjukdomar. [Se video med genomgång av gränssnitt mitt i testet.]

Av / 2015-05-19 - 09:59
Apple Watch

Home tycker

  • Mest lättanvända smartklockan hittills, med nya innovativa idéer som digitalkrona och Force Touch. Inbyggd pulsmätare, haptisk feedback samt elegant design och överlägsen kvalitetskänsla.
  • Fungerar bara med iPhone och är den dyraste smartklockan på marknaden. Lite för många småfel och barnsjukdomar.

I en artikel i den amerikanska tidskriften Wired, ”iPhone killer: The Secret History of the Apple Watch”, berättar Kevin Lynch, vice VD på Apple och huvudansvarig för utvecklingen av Apple Watch, att det främsta målet med en smartwatch är att förhindra att mobiltelefonen förstör ditt liv! Mobilen har blivit för uppmärksamhetskrävande, förklarar han, och Apple Watch ska bygga en bro mellan iPhone och användaren genom att flytta ut den viktigaste informationen och de viktigaste meddelandena till handleden, så att telefonen kan ligga kvar i fickan.

Med just den tanken i bakhuvudet börjar inte bara Apple Watch, utan i grund och botten smarta klockor på det stora hela, att få en bättre poäng. Klockan är inte en krympt version av smartmobilen, den är ett filter som ger dig en förenklad överblick över och snabb tillgång till centrala funktioner, favoritkontakter och favorit-appar. Sedan tillkommer mätning och övervakning av hälsa, aktivitetsnivå och träning, så en smartwatch är en intim produkt du helt i enkelt inte kan avvara. Smart och personlig.

Helhetsintrycket kostar
Så ser det åtminstone ut i tillverkarnas drömvärld. Med Apple Watch når inte elektronikjätten från Cupertino riktigt hela vägen, men de kommer ändå längre än konkurrenterna. Apple kan först och främst tacka helhetsintrycket för det.

Skærmbillede-2015-05-18-kl.-14.49.28
Vårt testexemplar: Apple Watch (42 mm) med Milanese Loop-armband. Väger 91 gram och kostar 799 euro.

Rent fysiskt befinner sig Apple Watch i en klass för sig. Klockan finns i två storlekar – 38 och 42 mm – och i tre olika utgåvor – Watch, Watch Edition och Watch Sport – med sex sorters armband, som i sin tur finns i otaliga färger och material.

Annons

Själva klockan är mindre än vi hade förväntat oss (vi testar för övrigt den stora 42 mm-versionen) och design, kvalitetskänsla och känsla för detaljer är föga överraskande oöverträffat.

Men kvalitet kostar, och vi har sannerligen fått betala dyrt för vårt testexemplar, som är den vanliga Watch-modellen med safirglas och magnetisk Milanese Loop-armband – både klocka och armband är av rostfritt stål. Den modellen kostar 799 euro (vilket motsvarar strax under 8 000 svenska kronor, några officiella svenska priser finns inte ännu), men det går att komma billigare undan. En Watch Sport, gjord av aluminium och förstärkt aluminusilikatglas och därför lättare än de övriga versionerna, går att köpa för ”bara” 399 euro för 38 mm-modellen. Det betyder att till och med den billigaste Apple Watch-modellen är dyrare än de flesta av konkurrenterna.

Skærmbillede-2015-05-18-kl.-14.49.55
Apple Watch Sport är gjord av aluminium och har aluminiumsilikatglas.

Skötseln är ny och välbekant
Man får trots allt en del för pengarna. När vi höjer designen till skyarna så tänker vi på mer än bara det rent estetiska uttrycket, för Apple har även tänkt på användarvänligheten. På klockans högra sida sitter det en krona – precis som på ett analogt armbandsur – som inte bara är en prydnad. Kronan används tillsammans med pekskärmen för att navigera runt i alla menyer och appar, och tack vare den så kallade Force Touch-funktionen, som fungerar som ett slags högerklickning när man trycker hårt på skärmen, är detta den mest intuitiva smartklockan vi har skådat hittills.

Till en början kan det låta lite krångligt att man ska använda både fingerrörelser och den digitala kronan för att sköta klockan, men i praktiken kan man komma in i det hela på bara ett par minuter. Medan vi fortfarande kämpar för att lista ut hur Android Wear egentligen ska fungera …

Man kan naturligtvis använda röstkommandon via Siri för att styra sin Apple Watch också, men Apples klocka är inte lika beroende av Siri som Android Wear-klockorna är av röststyrning via Google Now för att fungera. Gudskelov. Vi tror fortfarande inte att vanligt folk kommer att orka prata med sina klockor. Därför är det också en liten oanvändbar fördel för Apple Watch att den i stort sett är den enda smartklockan på marknaden som man kan både kan ringa och ta emot samtal med.

Här är en video som går igenom gränssnittet och de viktigaste funktionerna i Apple Watch.

Då är det desto mer praktiskt att det sitter en pulsmätare på undersidan av Apple Watch, som ständigt mäter din hjärtrytm och som naturligtvis är till stor hjälp när man idrottar och tränar. Under klockan finns en annan funktion också, nämligen den så kallade ”taptic engine” som är Apple-språk för små haptiska känseldarrningar som känns på handleden. På så sätt kan du till exempel stänga av ljudet men ändå märka när det kommer notiser om nya meddelanden, SMS eller samtal.

Batteriet ska räcka i upp till 18 timmar på en laddning, vilket kanske inte låter som så mycket, men trots att vi har använt klockan flitigt har vi inte någon gång upplevt att strömmen håller på att ta slut.

Apple Watch är ingen dykarklocka, men IPX7-klassningen innebär att den är stänksäker och bör kunna överleva en snabbdusch.

DSC01898
Vårt testexemplar och den trådlösa laddaren som sätts fast magnetiskt på klockans undersida.

Flera småfel
Tyvärr är Apple Watch långtifrån befriad från barnsjukdomar. Lyckligtvis är de flesta av dem av den sorten som går att rätta till med en programuppdatering längre fram, men det betyder inte att de är mindre irriterande.

Till exempel är det meningen att man ska kunna svara på SMS direkt från Apple Watch, men det fick vi inte att fungera till en början, och det krävdes att vi stängde av och satte på iMessage på vår iPhone för att meddelandefunktionen skulle fungera som den skulle på klockan.

Vi hade också problem med att parkoppla vissa Bluetooth-hörlurar med klockan, vilket för övrigt är nödvändigt om man vill lyssna på musik, och det verkade inte finnas någon logisk förklaring till varför parkopplingen fungerade med ett par hörlurar (Monster Purity Pro) men inte med ett annat (Philips Fidelio M1).

Det mest irriterande felet var dock att skärmen inte alltid tänds när man lyfter handleden. Det är ju meningen, för bortsett från allt annat så är Apple Watch en klocka också, och man ska kunna kasta en snabb blick på den för att se hur mycket klockan är. Att man varannan gång måste nudda skärmen för att den ska sättas på, är mer än bara en bagatell.

”It’s not a bug, it’s a feature”
Och så finns det den sortens irritationsmoment som Apple utsätter oss för med vilje! Man får både notiser om mottagna SMS och e-post på Apple Watch-skärmen, men även om man kan svara på SMS med både text och emojis så kan man varken svara på eller skicka ny e-post från Apple-klockan. Apples argument är naturligtvis att e-postmeddelanden brukar vara längre än SMS och att det skulle vara en dålig användarupplevelse att författa ett mail utan tangentbord, men varför kan vi inte få avgöra det själva?

Galleri: Så här ser dina appar ut på Apple Watch

IMG_2040 IMG_2041 IMG_2042 IMG_2043 IMG_2044 IMG_2045
<
>
Inställningar-menyn i Apple Watch. En del inställningar kan dock bara göras från Apple Watch-appen på din iPhone.

Slutsats
Apple Watch kostar en halv förmögenhet och är full av småfel som förmodligen kommer att rättas till under de kommande månaderna, men som ändå är irriterande här och nu. Det är uppenbart att Apple har en klar vision om vad en smartwatch ska kunna och vad vi som användare överhuvudtaget ska ha den till, men programvara och funktionalitet saknar en sista finputsning.

Ändå måste vi ge Apple smarta klocka vår särskilda rekommendation. Tack vare idéer som Force Touch, digital krona och ett operativsystem som visserligen kräver iOS till mycket men som också är anpassat efter klockans helt annorlunda form, har Apple Watch blivit marknadens mest användarvänliga smartwatch. Den fungerar bara tillsammans med iPhone, men Android Wear-klockorna fungerar ju bara tillsammans med Android-mobiler så Apple och Google är lika duktiga på att lägga krokben för varandra.

Vi tycker inte att Apple Watch är riktigt bra nog, fast i skrivande hittar du ingen bättre smartwatch på marknaden. Vill du ha en smart klocka är det Apple Watch du ska köpa.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Massiv uppgradering av Pixel Watch

Lysande programvara i okej telefon

Ljud & Bild