Höga förväntningar är nyckeln till allt, sägs det. Och så är det i alla fall när det gäller iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max. Apple lovade redan i juni, i samband med WWDC, guld och gröna skogar i form av en uppsjö av AI-funktioner – ”Apple Intelligence” på Apples eget marknadsföringsspråk – som genom att vara en del av iOS 18 skulle definiera den nya iPhone 16-serien.
Men när Apple presenterade de nya iPhone-modellerna för några veckor sedan, inklusive iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max, stod det klart att Apple Intelligence inte är färdigt ännu. Köper man en mobiltelefon i iPhone 16-serien i dag, när det här testet publiceras, så ingår inte Apple Intelligence, och även om Apple lovar att de första funktionerna ska leta sig fram till produkterna i samband med en uppgradering av mjukvaran till iOS-version 18.1, så har vi genomfört detta test utan att kunna testa något som ens liknar AI. Mer om det lite senare i artikeln.
Bortsett från att Apple Intelligence alltså lyser med sin frånvaro är förändringarna jämfört med förra årets iPhone 15 Pro-modeller så små att de kan sammanfattas på bara några rader:
- Båda modellerna har fått lite större skärm, iPhone 16 Pro Max har 6,9 tum och iPhone 16 Pro har 6,3 tum.
- Både iPhone 16 Pro och iPhone 16 Pro Max har Apples senaste A18 Pro-processor. Nu stöder telefonerna bland annat Wi-Fi 7.
- Telefonerna har fått en dedikerad kameraknapp, som Apple kallar ”Kamerareglage”.
- Själva kamerorna har också blivit förnyade, vilket innebär att båda Pro-modellerna nu har 5x optisk zoom. Ultravidvinkelobjektivet är på 48 megapixlar, vilket bland annat ger bättre makrobilder.
Naturligtvis finns det många fler små nyheter, som vi ska gå in på om ett ögonblick, men när till och med de största förändringarna i grund och botten är mindre uppgraderingar så är det ganska lätt att hålla förtjusningen i schack.
I den här artikeln har vi specifikt testat iPhone 16 Pro Max i den mycket dyra versionen med 1 terabyte lagringsutrymme. Men i år är modellerna 16 Pro och 16 Pro Max nästan identiska sånär som på skärmstorleken – och så klart batteriet som har fler mAh i Max-versionen. När du läser detta test kan du alltså räkna med att våra slutsatser även gäller den fysiskt mindre iPhone 16 Pro-modellen.
Utseende och konstruktion
Designmässigt är det verkligen inte heller mycket nytt under solen den här gången. Apple har introducerat en ny färg till iPhone 16 Pro-serien, sandfärgad titan, och så har den tunna svarta kanten runt skärmen blivit pyttelite tunnare än förra året, men det är också allt.
Apple har faktiskt inte ändrat ett dugg på designen av iPhone Pro-modellerna på flera år. Åtminstone inte sedan iPhone 12 Pro-serien, som såg dagens ljus för fyra år sedan i oktober 2020.
Förra året började Apple dock använda titan för att tillverka delar av iPhone 15 Pro-modellerna, bland annat mobilens ram och chassi, och så är fallet även i år, vilket innebär att iPhone 16 Pro Max fortfarande är ungefär 13 gram lättare än iPhone 14 Pro Max, även om den nya mobiltelefonen är flera millimeter längre och tjockare än sin föregångare.
Men gudarna ska veta att iPhone-designen kunde behövt en frisk fläkt. Speciellt när så många användare betraktar sin iPhone som en accessoar.
Det är ingen tvekan om att Apple, som vanligt, har valt de bästa materialen för tillverkningen av iPhone 16 Pro Max. Kvaliteten är hög, mobiltelefonen är IP68-certifierad och skärmen skyddas av en ny generation ”Ceramic Shield”, som enligt Apple ska vara 50 % starkare än tidigare. Men när det gäller kreativitet och nytänkande ser det helt annorlunda ut.
Skärm och ljud
Även när det gäller skärmen måste man plocka fram luppen för att för att hitta några avgörande skillnader mellan iPhone 16 Pro Max och dess föregångare. Jo, skärmstorleken har vuxit något från 6,7 till 6,9 tum, vilket ger 16 Pro Max den största skärmen någonsin på en iPhone. Och därför har den också fått liiite fler pixlar att göra nytta med (2868 x 1320 mot tidigare 2796 x 1290), medan pixeltätheten är exakt densamma.
I övrigt det exakt samma typ av utmärkt LTPO OLED-skärm med upp till 2 000 nits ljusstyrka, dynamisk 120 Hz-uppdateringsfrekvens och möjlighet att ha skärmen ”alltid på” med rejält reducerad ljusstyrka och en uppdateringsfrekvens ner till 1 Hz.
Ljudet från de inbyggda högtalarna är som vanligt lysande.
Kamera
Apples Pro-modeller har alltid haft stort fokus på kameran och så är det även med 16 Pro Max, som rent allmänt tar fantastiskt bra bilder under olika förhållanden, oavsett om det är i dagsljus eller mörker, nära motivet eller på långa avstånd.
En markant förbättring mot föregångaren är den nya 48 megapixel-ultravidvinkelkamera, som nu matchar huvudkamerans upplösning. Ultravidvinkeln har en makrofunktion som gör att man tar bättre makrobilder med 16 Pro Max än med någon tidigare iPhone-modell.
Dessutom har zoomfunktionaliteten uppgraderats så att båda Pro-modellerna nu har fyra zoomnivåer: 0,5x, 1x, 2x och 5x, där den senare tidigare var reserverad för Pro Max-versionen.
En annan nyhet är de utökade ”fotografiska stilarna”. Antalet filter har ökat från 10 till 15, och vart och ett kan nu finjusteras manuellt efter personliga preferenser och sedan sparas i favoritinställningarna för framtida bruk.
För de mer tekniskt orienterade fotograferna har både 16 Pro och 16 Pro Max nu stöd för JPEG-XL Lossless och JPEG-XL Lossy. Detta är särskilt relevant för fotografer som ofta använder Apples ProRaw-format, eftersom det möjliggör mindre filstorlekar utan kvalitetsförlust.
På videofronten har iPhone 16 Pro Max tagit ett litet kvantsprång. Mobilen kan nu spela in i 4K-upplösning med 120 bilder per sekund. Detta ger mer omfattande redigeringsalternativ, inklusive möjligheten att zooma in på 4K-material utan kvalitetsförlust, även när slutresultatet ska vara i 1080p. Dessutom kan uppspelningshastigheten sänkas till 24 bilder per sekund, vilket ger en imponerande 5x slow motion-effekt utan hackningar.
Den största nyheten på kamerafronten måste dock vara den dedikerade kameraknappen, som Apple har kallat ”Kamerareglage”. Det är väl bara Sony som med modeller som Xperia 1 VI hittills har utrustat sina mobiler med en ganska fantastisk dedikerad kameraknapp, men nu vill alltså även Apple hoppa på tåget.
Kameraknappen på Sony Xperia-modellerna fungerar precis som en utlösare på en riktig kamera. Alltså att kameran fokuserar på motivet när man trycker ner den fysiska knappen halvvägs, och tar bilden när knappen trycks ner hela vägen.
Men så är det tyvärr inte med Apples kamerareglage. Kamera-appen öppnas när man trycker på knappen, men den fokuserar inte automatiskt på motivet när man vill ta en bild. Knappen har nämligen ingen halvtryckning. I stället måste man använda autofokus eller markera på skärmen var någonstans fokus ska placeras.
När man drar fingret över knappen aktiveras zoomfunktionen, medan ett dubbeltryck öppnar olika andra kamerainställningar som man kan svepa mellan. Det låter fint, om det bara fungerade i praktiken.
Tanken är kanske god, men det går för långsamt och är för krånglig att använda i en verklig fotosituation.
Den enda riktigt nya funktionen, som enligt Apple kommer att läggas till på kameraknappen vid ett senare tillfälle, är AI-funktionen ”Visual Intelligence”, som ska kunna ta en bild av vad som helst och sedan ska den artificiella intelligensen kunna ge information om vad som har fotograferats. Alltså i samma stil som redan befintliga Google-funktioner som ”Circle to Search” och ”Google Lens”.
Men som nämndes i inledningen kommer alla Apples AI-funktioner inte förrän om ett tag, och det gäller även ”Visual Intelligence”’.
Funktioner
I skrivande stund är nämligen iPhone 16 Pro Max en ofärdig produkt. Det kan inte sägas på något annat sätt. Den stora nyheten för i år är ju Apple Intelligence, men de många nya AI-funktionerna var som sagt inte klara när Apple lanserade de nya iPhone-modellerna i början av september.
De första funktionerna kommer att rullas ut till de senaste iPhone-modellerna i en betaversion som en del av iOS 18.1 under oktober månad, men till en början kommer Apple Intelligence bara att fungera på amerikansk engelska, medan andra större språk som kinesiska och japanska kommer att bli tillgängliga ”under 2025”.
Och sanningen är att ingen vet när Apple Intelligence – om ens någonsin – kommer att bli tillgänglig för användare som bor i EU-länder som Sverige.
På Apples egen supportsida om Apple Intelligence står det att Apple Intelligence inte fungerar om användaren befinner sig i EU och har ett Apple-ID som är registrerat i ett EU-land. Men om användaren lämnar EU ska Apple Intelligence fungera så länge man ställer in telefonen på ett av de språk som stöds (vilket i dagsläget bara är amerikansk engelska).
Användare från EU-länder delar också öde med kinesiska användare från Folkrepubliken Kina (vilket inte inkluderar kineser från Hongkong och Macao), som inte heller får tillgång till Apple Intelligence.
Apple Intelligence kommer att inkludera möjligheten att automatiskt skriva om text – till exempel i SMS och e-postmeddelanden –, skapa nya emojis baserat på unika beskrivningar och hitta bilder i Foton-appen genom att helt enkelt beskriva bildens motiv. Siri kommer också att bli mycket mer intelligent, lovar Apple. Först och främst ska Apples personliga assistent bli bättre på att förstå talat språk. Och baserat på användarens egen personliga kontext (all den information om användaren som den artificiella intelligensen kan lära sig genom meddelanden, e-post, foton, kalendermöten etc.) kommer Siri att bli mycket bättre på att styra iPhone och hitta och använda användarens information för att utföra ett brett spektrum av uppgifter. Apple lovar att användarens privata information kommer att förbli privat oberoende av om en funktion körs på den mobila enheten eller i molnet. De första Apple Intelligence-funktionerna, inklusive verktyg som hjälper till att skriva och omformulera e-postmeddelanden och meddelanden, AI-baserad sökning på naturligt språk i Foton-appen, sammanfattningar av meddelanden och utökade Siri-funktioner, kommer att bli tillgängliga i betaversion som en del av iOS 18.1 som rullas ut till de nya iPhone 16-modellerna samt iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max i oktober.
Men hvor alle brugere altså kommer til at vente kortere eller længere tid på at få fornøjelsen af Apple Intelligence, får du til gengæld adgang til de nye funktioner i iOS 18 fra dag ét. Det inkluderer bl.a.:
-
Personlig anpassning
Du kan nu anpassa din hemskärm, låsskärm och Kontrollcenter på nya sätt. Du kan placera appar och widgets var som helst på hemskärmen, inklusive precis ovanför Docka för enkel åtkomst eller för att matcha din bakgrund. App-symboler och widgets kan ändras med mörka eller färgade effekter och du kan justera deras storlek för att skapa en personlig layout.
-
Ny design på Kontrollcenter
Kontrollcenter har en ny design som ger dig enklare tillgång till ofta använda funktioner. Du kan nu anpassa layouten som du vill. Den nya designen ger dig snabb tillgång till grupper av funktioner, till exempel medieuppspelning, smart home-styrning och anslutningar. Du kan svepa mellan de enskilda funktionerna för att hitta det du behöver.
-
Ny design på Foton
Foton-appen har fått en ny design som ska göra det lättare att hitta och återuppleva dina bilder. Den nya översikten använder ett rutnätsformat och de nya samlingarna låter dig visa foton efter tema utan att organisera dem i album. Du kan också fästa dina favoritsamlingar för snabb åtkomst. En ny karusellvy visar ocks dagliga uppdaterade höjdpunkter av människor, husdjur och platser du ofta fotograferar.
-
Lösenord
Den nya Lösenord-appen är en vidareutveckling av Nyckelring som introducerades till Mac för över 25 år sedan. Med den här appen kan du enkelt komma åt dina lösenord, inloggningskoder, Wi-Fi-lösenord och verifieringskoder.
-
Nya anonymitetsfunktioner
iOS 18 ger dig fler alternativ för att styra vem som kan se dina appar, hur dina kontakter delas och hur din iPhone ansluter till tillbehör. Med funktionen Låsta och gömda appar kan du skydda privat information, som aviseringar och app-innehåll, från oönskad åtkomst. Du kan nu låsa en app och om du vill ha ytterligare diskretion kan du gömma den i en låst mapp med andra dolda appar.
Prestanda
Nåväl, även äldre iPhone-modeller blir uppdaterade med iOS 18, så de ovan nämnda funktionerna är inte unika för iPhone 16 Pro Max. Det är däremot den nya Apple A18 Pro-processorn, som är den överlägset snabbaste mobila processorn vi någonsin har testat.
När Apple Intelligence en vacker dag når din nya iPhone kan Apple A18 Pro säkert leverera varorna om vi ska tro våra benchmark-tester, inklusive Geekbench AI, där iPhone 16 Pro Max får det högsta resultatet vi har uppmätt. Detsamma gäller i andra benchmark-tester som mäter såväl grafikprestanda som processorns allmänna prestanda.
Och märk väl utan att det kostar batteritid. Mer än tio timmar håller iPhone 16 Pro Max, även om den plågas hårt, det är nog det bästa resultatet från en iPhone hittills.
Slutsats
Ändå är iPhone 16 Pro Max lite av en besvikelse. Den riktigt stora nyheten, Apple Intelligence, lyser ännu så länge med sin frånvaro, och när det gäller de flesta specifikationer har det skett ganska små förbättringar jämfört med förra årets modell, även om vi uppskattar den nya 48-megapixels ultravidvinkelkameran.
Den helt nya dedikerade kameraknappen, Kamerareglage, är lite av en flopp och förbättrar inte riktigt kameraupplevelsen för användaren. Vi förutspår att knappen kommer att försvinna i tysthet om några år, om inte Apple ändrar konceptet radikalt.
Prestanda är givetvis i toppklass, och det råder ingen tvekan om att om du är en lojal iPhone-användare och inte har bytt ut din iPhone Pro sedan 2021 eller 2022, så är iPhone 16 Pro Max telefonen du ska köpa om du har tillräckligt med pengar. Men alla andra kan utan vidare hoppa över den här och precis som vi hoppas på att Apple har sparat alla nya spännande idéer till nästa år.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser