Ännu ett år – ännu en iPhone. Den här gången pådrivet av Apple Intelligence, som dock fortfarande låter vänta på sig i EU. Även om Apple har öppnat upp lite för Mac-folket måste vi i de europeiska länderna vänta till april 2025 innan vi verkligen kan kalla våra iPhones ”intelligenta” – nej, Siri räknas inte.
Jag ska dock inte ägna för mycket tid åt den delen, eftersom vi redan har täckt den grundligt i vår recension av årets toppmodell, iPhone 16 Pro Max.
I stället ska jag prata om den vanliga iPhone, eller mer specifikt iPhone 16 Plus, som jag har haft nöjet att använda som min dagliga koppling till omvärlden under den senaste månaden.
Som vanligt lanserar Apple en rad olika iPhone-modeller varje år, där den kraftfulla Pro-modellen får mest uppmärksamhet. Det är logiskt, eftersom den är utrustad med den senaste tekniken och ofta är den enda som får helt nya funktioner som inte kommer till de andra modellerna förrän flera år senare. I år är det lite annorlunda.
Standardversionerna iPhone 16 och iPhone 16 Plus, har fått lite mer kärlek än de mindre modellerna brukar få och ligger därför inte lika långt efter de större Pro-modellerna. Med tanke på priserna är det bara rättvist att vi inte får dras med gamla chip och funktioner som har varit standard i Pro-modellerna i flera generationer.
Påminner om sig själv
Men om vi börjar med att titta på designen finns det inte mycket nytt att upptäcka. iPhone 16 är mycket lik iPhone 15 – med några få skillnader. Den har fortfarande en aluminiumram och glas på fram- och baksidan. iPhone 16 är fortfarande 6,1 tum och iPhone 16 Plus är 6,7 tum. Skärmen är fortfarande utrustad med Dynamic Island, som introducerades med iPhone 14 Pro, och vi får än en gång en uppdateringsfrekvens på 60 Hz – mer om det senare.
Men där tar de synliga likheterna slut. Det finns nämligen utrymme för lite nytänkande, även om det egentligen bara är ett av de tre inslagen som är helt nytt – bortsett från de nya starka färgerna. De tråkiga uppdateringarna först. Action-knappen från iPhone 15 Pro finns nu också i 16. Personligen gillade jag den gamla mute-knappen, men potentialen med en programmerbar knapp är fortfarande intressant, så det är bra att den har inkluderats i basmodellerna. På baksidan har kamerorna flyttats runt en aning så att de nu är placerade i linje med varandra. Vi såg samma design i iPhone 12, men den här gången ska anledningen ha varit Spatial Video för 3D-inspelning – en funktion som är kompatibel med Apple Vision Pro-headsetet.
Och nu kommer vi till årets verkliga innovation – kameraknappen på höger sida. Som vi nämnde i vår recension av iPhone 16 Pro Max fungerar den som avtryckare och för att justera inställningar i kameraappen. Men precis som redaktören är jag inte särskilt entusiastisk. Den är långsam att använda och reagerar ganska dåligt. Fingret på skärmen har fungerat bra i flera år, så jag ser inte riktigt behovet av en särskild knapp. Kanske kommer det att förändras med tiden, men just nu är jag ganska likgiltig.
Nu med A18-chip!
Även på insidan har Apple uppgraderat telefonernas hjärta – deras system-on-a-chip, A-processorn. Och här överraskar amerikanerna lite, även om det förmodligen finns en anledning till galenskapen. I stället för att utrusta iPhone 16 med A17 Pro, som fanns i iPhone 15 Pro och 15 Pro Max, har iPhone 16 och 16 Plus båda det helt nya A18-chipet. Orsaken till detta är okänd, men det kan kanske ha något att göra med Apple Intelligence och Pro-etiketten. Hursomhelst är det en välkommen utveckling att årets basmodell har samma generation som årets toppmodell. Hoppet från A16 Bionic i iPhone 15 till A18 i iPhone 16 innebär drygt 30 procent snabbare processorkraft och 40 procent snabbare GPU.
De inbyggda batterierna har också uppgraderats och de nya modellerna ska ha drygt 10 procent högre batterikapacitet än föregående generation, upp till 27 timmars videouppspelning på iPhone 16 Plus och 22 timmar på iPhone 16.
Laddningshastigheten har också förbättrats med MagSafe-laddning på upp till 25 watt på iPhone 16, jämfört med 15 watt på iPhone 15.
Slutligen är kameran i stort sett identisk med förra årets modell. Vi får samma 48 megapixel huvudkamera, men iPhone 16 lägger till makrofotografering på ultravidvinkellinsen. Telefonen levereras från fabrik med iOS 18.
Bra prestanda men lite grus i maskineriet
Eftersom iPhone 16 är född med den senaste generationen av Apples processor är prestanda i toppklass. Det märks tydligt i vårt benchmark-test. Vi är inte långt ifrån prestandan hos A18 Pro-processorn och iPhone 16 Plus flyter på oavsett vad du utsätter den för. Tyvärr hålls den snabba processorn tillbaka på ett viktigt sätt. Skärmen på iPhone 16 och 16 Plus har en uppdateringsfrekvens på endast 60 Hz. I praktiken innebär det att även om telefonen är blixtsnabb, så känns den slö och seg ibland. Det här är helt enkelt inte ok år 2024. Om man tittar kort på konkurrenter som Google, Samsung och OnePlus har de i stor utsträckning infört 120 eller åtminstone 90 Hz som standard, så det är inte ok att Apples kunder fortfarande missgynnas av en långsam skärm.
Lyckligtvis är saker och ting bättre på batterifronten. iPhone 16 Plus lovar upp till 27 timmars batteritid, och jämfört med min erfarenhet av telefonen i bruk är det inte långt borta. Jag får utan problem ut en hel dag och mer därtill från en full laddning och som batteritestet visar får man ut 12 timmars skärmtid från den största modellen. Om batteritiden är viktig är det här det bästa argumentet för att välja Plus framför den vanliga modellen.
Slutligen har vi kameran, som i stort sett är identisk med förra årets iPhone 15. Huvudkameran på 48 megapixel tar skarpa och färgstarka bilder i de flesta ljusförhållanden. De många nya filtren ger gott om möjligheter att vara kreativ. Eftersom det inte finns något dedikerat teleobjektiv måste vi tyvärr nöja oss med en form av digital zoom. Här kämpar kameran lite i dålig belysning och jag saknar den riktiga zoom som vi hittar i Pro-modellerna.
I stället får vi en något uppgraderad ultravidvinkelkamera som nu har autofokus, ett något snabbare objektiv och möjlighet att ta makrobilder ned till 2 cm från objektivet. Det sistnämnda ger förvånansvärt bra resultat och avslöjar även de minsta dammkornen.
Slutsats
Apple iPhone 16 är ingen revolution, men den kommer ändå att sälja bra på grund av sin tilltalande design och, på pappret, utmärkta specifikationer. I synnerhet prestandan hos A18-chippet, Action-knappen och den nya kameraknappen är framträdande – även om den sistnämnda är ganska oviktig. Kamerorna är bra och särskilt huvudkameran på 48 megapixel ger skarpa och färgglada bilder. Om du, som jag, går från en Pro-modell kommer du förmodligen att sakna en dedikerad telefotokamera, men några skillnader mellan Pro- och icke-Pro-modellerna måste det finnas. Batteritiden är godkänd – särskilt på den större Plus-modellen.
Tyvärr finns det också ett stort minus. Den annars utmärkta skärmen med fantastiska färger och höga upplösningar har fått en uppdateringsfrekvens på ynka 60 Hz. Detta hör inte hemma i 2024 och får en annars snabb telefon att verka trög. Rykten antyder att Apple kommer att sätta in 120 Hz-skärmar i basmodellerna nästa år, så om du kan vänta lite längre skulle jag nog hoppa över iPhone 16 Plus, även om det är en utmärkt telefon i andra avseenden.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser