Efter detta års stora Apple-jippo, det vill säga september-lanseringen av de nya iPhone-modellerna, hade vi lite blandade känslor. Det kändes som att grundmodellerna fick många av förra årets Pro-finesser, som den ljusstarka skärmen och Dynamic Island, samt 48 Mp-kameran. Medan Pro-modellerna bara fick en ny processor och nytt material. Samt att alla fick USB-C förstås. Men det är klart, Pro Max fick ju också en ny tele-kamera, vilket tyder på att Apple fortsätter försöka differentiera modellerna för att hitta olika målgrupper med olika behov och budget. Nu granskar vi Pro Max i sömmarna för att se om den har några andra ess i rockärmen.
Utseende och konstruktion
Den stora nyheten med utseendet är att den nu är gjord av titan i stället för rostfritt stål. Titan är ett väldigt tåligt men samtidigt lätt material vilket gör att Pro Max faktiskt har blivit 10 procent lättare! Sidorna har en snygg borstad metallook och vårt testexemplar i naturlig titan-färg tycker vi är väldigt snygg, även om vi även sneglar på den blå.
Skärmen har även fått en smalare kant, vilket Apple använt till att göra telefonen någon millimeter mindre snarare än att göra skärmen större. Den har dock blivit lite tjockare, troligen på grund av den nya kameran. Resultatet är att man behöver köpa ett nytt skal. Men mobilen har också fått lite mer rundade kanter, vilket gör den skönare att hålla i om man inte vill ha något skal.
Skärm
Inte nog med att skärmen inte blev större, det är en exakt likadan skärm som på förra årets iPhone 14 Pro. Men den hade då uppgraderats från 13 Pro med en betydligt bättre ljusstyrka, en ”alltid på”-skärm samt att uppdateringsfrekvensen kunde gå ner till 1 Hz för att spara ström. Apples skärmar har dock alltid varit bra, med utmärkt färgåtergivning, så vi har egentligen inget att anmärka på.
Kamera
Apple menar att vi nu har tillgång till motsvarigheten till sju objektiv, men det är att tänja lite på sanningen. Vi har ultravidvinkel-objektivet (0,5 zoom, 13 mm), huvudkameran (1x, 24 mm) samt telefoto-objektivet (5x,120 mm). Det är tre. Men sedan räknar Apple med makroläget, som ju använder ultravidvinkel-linsen. Samt den nya möjligheten att välja mellan 24, 28 och 35 mm för huvudkameran, men det är ju samma optik fast bilden beskärs. Dessutom den så kallade 2x, vilket inte är ett objektiv utan bara ett zoomläge. Det är ju en 12-megapixels nedsampling av huvudkamerans 48-megapixelsensor.
Huvudkameran har samma 48-megapixelsensor som i iPhone 14, vilket då var en stor uppgradering från 12-megapixelsensorn i 13-serien. Vad som hänt handlar om nya processorer och nya algoritmer. Tack vare en uppgraderad Photonic Engine får vi nu 24-megapixelbilder som standard utan märkbart minskad bildkvalitet. För proffsen kan man nu skjuta 48 Mp-foton i HEIF förutom ProRAW, och ha det som snabbval i kameraappen.
Resultatet är inte dumt alls. Mörkerprestanda har förbättrats, med bättre fokus och fler bevarade detaljer. Den nya HDR-algoritmen ger en mindre aggressiv uppljusning av skuggor och mer naturliga färger. Vi är också mer förtjusta i de olika brännvidds-alternativen än vi hade trott, då man slipper beskära i efterhand. Vi gillar också att man nu kan lägga på porträttläge i efterhand om man glömde det vid fototillfället.
Den stora nyheten är i stället den nya telelinsen. Den har faktiskt inte den förväntade periskopdesignen som konkurrenterna använder, utan ett tetraprisma där ljuset studsar fyra gånger för att uppnå 120 mm brännvidd. Med längre tele förvärras dock risken för skakningar och därför har den en ny bildstabilisering där hela sensorn flyttas tredimensionellt för att kompensera för rörelser. Efter att ha testat den mot konkurrenterna med stor optisk zoom måste vi säga att Apple lyckats utmärkt, den är fullt i klass med Google Pixel 7 Pro, faktiskt något bättre!
Vad som däremot börjar kännas lite till åren är ultravidvinkeln som hänger kvar vid 12 megapixel och detta utan någon bildstabilisering. Låt oss gissa att den får en uppgradering till nästa års modell.
Videoinspelningar har också fått trevliga uppgraderingar för dem som vill använda iPhone professionellt. Man kan nu välja Log-kodning när man skjuter ProRes-video, för senare färggradering. Och tack vare USB-C porten kan man nu spela in i 4K/60 till extern SSD-lagring. Man kan nu även låsa vitbalansen när man skjuter video, samt använda digital zoom även i cinematiskt läge.
Användning
En liten nyhet som dock gör vardagen lite enklare är att den gamla ring/tyst-omkopplaren nu är ersatt av en snabbknapp. Som standard gör den exakt samma sak, men man kan ändra funktionen i inställningarna. Som exempelvis att slå på ficklampan, byta till ett visst fokusläge, starta en röstinspelning eller varför inte starta kameran. Den kan då också användas som slutarknapp. Mer kraftfullt är att knyta den till en genväg, som då kan göra allt från att öppna favoritappen till att starta en automatisering i ditt smarta hem. Den tog verkligen ingen tid alls att vänja sig vid. Men vi hoppas på en mjukvaruuppdatering som gör att man kan aktivera olika funktioner, exempelvis med dubbeltryck.
Den nya USB-C-kontakten innebär, förutom att man kan använda samma laddningssladd som till Mac och iPad, faktiskt nya användningsmöjligheter. Man kan till exempel ladda sin Apple Watch eller sina Airpods från kontakten, med upp till 4,5 watt. Kontakten stöder även Displayport, vilket gör att man kan koppla iPhone 15 Pro Max till en skärm och visa upp till 4K/60-video med HDR. Använder man en Thunderbolt 4-kabel får man upp till 20 gånger snabbare prestanda än med Lightning, vilket ger helt nya möjligheter, som i exemplet ovan med videoinspelning till SSD.
Liksom nya Apple Watch Series 9 och Ultra 2 innehåller iPhone 15 andra generationens Ultra Wideband-krets. Den har tre gånger längre räckvidd, vilket gör det praktiskt möjligt att använda den för att hitta en vän (med en iPhone 15) i en folkmassa. Vi skulle inte ha något emot en uppgraderad Airtag med samma teknik.
För oss som syltat in oss i det smarta hemmet hittade vi bland det finstilta att iPhone 15 Pro faktiskt är den första smartmobilen som stöder Thread-standarden. Det innebär att man i framtiden, efter en kommande uppdatering, inte behöver någon hub för att ansluta till en smart enhet med Thread-stöd. En av de tekniker som ingår i Matter-standarden.
Prestanda
På insidan hittar vi den nya A17 Pro-systemkretsen. Den är byggd med ny 3 nm-teknik och ska ha en dubbelt så snabb Neural Engine (för maskininlärning) vilket ska ge totalt 10 procent bättre prestanda. Att 15 Pro har fått mer minne bör också bidra till att allt känns snabbare. Enligt prestandatestet Geekbench är det lite blygsamt. Med en kärna är den 18 procent snabbare och med alla kärnor 16 procent. Inte illa!
En större förändring i systemkretsen är att grafikprocessorn fått en till kärna, och sägs vara helt omkonstruerad. Den stöder nu hårdvaruaccelererad ray-tracing och har lånat teknik från Mac för högre kvalitet med lägre strömförbrukning. Detta påstås ge ett prestandalyft på 20 procent. Enligt grafikprestanda-testet 3DMark Wild stämmer det utmärkt, vilket får säga vara en betydande prestandaförbättring.
Syntetiska tester i all ära, men även i mer verklighetsbaserade tester som Basemark Web och Antutu HTML5, som mäter webbläsarprestanda, fick vi 20–25 procent högre resultat.
Apple pratade i sin presentation även om att A17 Pro skulle vara betydligt mer energisnål. Något efterlängtat eftersom iPhone 14 Pro Max faktiskt hade sämre batteritid än 13 Pro Max. Ska vi vara positiva kan vi säga att batteritiden nu är tillbaka på 13 Pro Max-nivå, vilket faktiskt är mycket bra. Men mer realistiskt kan man undra varför batteritiden inte är bättre än på en två år gammal modell?
Med den nya USB-C-kontakten kunde man förvänta sig officiellt Power Delivery-stöd, med möjlighet till snabbladdning med tredjepartsladdare. Men så kul ska vi inte ha. 15 Pro Max laddar med samma mediokra 27 watt som de gamla Lightning-modellerna. Visst, det ger 50 % laddning på 30 minuter. Men det är exakt samma laddningshastighet som 13 Pro Max. Vi mätte.
Vi kan dock glädja oss åt att iPhone Pro nu stödjer Wi-Fi 6E, det vill säga 6 GHz-bandet, så att den verkligen kan få ut den högsta trådlösa hastigheten utan att behöva konkurrera med alla enheter på 5 GHz-bandet.
Slutsats
Vårt första intryck av att iPhone 15 Pro Max bara hade enstaka förbättringar har ersatts av en nöjd känsla. Det visar sig att alla små saker tillsammans faktiskt ger en bra upplevelse. Vi gillar den lättare designen och vardagliga bekvämligheter som snabbknappen, att slippa leta efter en Lightning-sladd när man ska ladda, och att batteritiden är tillbaka på en bra nivå. Vi är också imponerade av prestandalyftet och den nya telefoto-kameran. Efter förra årets besvikelse är Pro Max tillbaka i matchen!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser