Årets nya iPhone-modeller har samma motor, knivskarpa och ljusstarka skärmar samt inbyggt stöd för 5G-nät.
Det allra mesta är nämligen likadant i de fyra mobilerna, som har häftiga prestanda och innebär ett stort steg upp i bildkvalitet jämfört med 2019-modellerna.
Men vilken ska man välja?
Mest avancerade kameror får man i 12 Pro och 12 Pro Max, som har tre kameror och en Lidar-skanner. Men det kostar. Allra dyrast är 12 Pro Max med 6,7-tums OLED-skärm och billigast är 12 Mini med 5,4-tums skärm.
Prestanda är samma oavsett modell. Det som skiljer är antalet kameror, lagringskapacitet, skärmstorlek och färgval, plus att några funktioner saknas i de billigaste varianterna.
Alla har samma formfaktor, med kantiga sidor där glaset på framsidan och baksidan är helt plant, och alla har en Ceramic Shield pålagd under gjutningen av glaset för att göra det tåligare.
Glaset på baksidan är dubbeljoniserat för att göra det mer reptåligt och mobilerna tål vattendjup ner till 6 meter i upp till 30 minuter.
Vet man allt detta blir det lättare att välja.
Om man vill ha den största skärmen och den bästa kameran är svaret iPhone 12 Pro Max – om inte priset är avskräckande. Alternativt 12 Pro om man vill ha en något mindre mobil med samma prestanda och med tre kameror och Lidar-skanner.
12 Mini är det givna valet för de som vill ha en kompakt iPhone och sedan återstår bara modellen som för många är det bästa köpet av dem alla: iPhone 12 med 6,1-tums OLED-skärm.
Ljusstark OLED-skärm
Och en sådan skärm! Precis som de andra tre modellerna har iPhone 12 en ny OLED-skärm med märkbart bättre ljusstyrka. Upp till 1200 nits med HDR (High Dynamic Range) som verkligen lyser upp – fast något lägre ljusstyrka (625 nits i stället för 800) än 12 Pro när skärmen är inställd på normalläget.
Skärmen har Apples True Tone, som anpassar vitbalansen efter ljuset runtomkring, och en uppdateringsfrekvens på 60 Hz.
Precis som Pro-modellerna kan skärmen på iPhone 12 visa video med HDR10, HLG och Dolby Vision, som används av proffsen när de gör film. Det ger häftigare filmupplevelser med mer kontrast och större färgskala på skärmen, detta gäller även när man tittar på inspelningar som man har gjort själv med mobilen. Som man sedan kan redigera i full kvalitet iMovie-appen, som också stöder Dolby Vision.
En kamera färre, lika bra bilder
Pro-modellerna har ytterligare en kamera i form av en 52 mm i 12 Pro och en 65 mm i 12 Pro Max, men iPhone 12 har samma vidvinkel som Pro-modellerna:
En 12 Mp 13 mm f,4 med 120 graders vidvinkel och en 12 Mp 26 mm f1,6-vidvinkel med optisk bildstabilisering och 2x zoom – eller upp till 5x digital zoom om man behöver mer tele.
Frontkameran kallar Apple för True Depth. Den har FaceID med säkrare inloggning och användaridentifiering och 12 Mp-upplösning samt stöder 4K-video och Dolby Vision HDR upp till 30p.
Dessutom finns Deep Fusion, som analyserar varje enskild pixel och sätter ihop en bild med optimerad skärpa, färgåtergivning och dynamik.
Det är bara Pro-modellerna som är utrustade med en Lidar-skanner, alltså skanning av ljusreflektioner i rummet.Läs mer om Lidar i vårt test av iPhone 12 Pro.
Avancerad video
Med ett undantag är kamerans videofunktioner identiska med de i Pro-modellerna.
Man kan spela in video i 4K/60p här också, men HDR-video inspelning med Dolby Vision – som ger bättre färgdjup och dynamik – är begränsad till 30 bilder per sekund, mot 60 i Pro-modellerna. Filerna lagras med metadata som kan användas under efterbehandlingen.
Precis som i Pro-modellerna kan man spela in slow motion-filmer i full HD med 120 eller 240 fps och time lapse-sekvenser med bildstabilisering. Det går att plocka ut stillbilder i 8 Mp-upplösning ur 4K-videor.
Bildkvaliteten
Eftersom de två vidvinkelkamerorna i iPhone 12 är likadana som i Phone 12 Pro är bildkvaliteten lika hög. Det innebär att den är bland de allra bästa, med en naturtrogen och neutral färgåtergivning som få andra mobiler matchar.
Kamerafunktionerna, bland annat nattläget, ger inte bara klarare bilder i svagt ljus. De är också bland de mest brusfria och tål att förstoras förbi skärmstorleken utan att förstöras av grov bildbrus.
Färgåtergivningen är mycket bättre än vad vi brukar se från mobilkameror, porträtt ser inte lika överbehandlade ut som vi upplever med andra mobiler.
I likhet med 12 Pro är kamerans porträttläge förbättrat, med bättre djupkänsla. Bilderna har bättre definierade detaljer än med iPhone 11 Pro.
Läs mer om bild- och videokvaliteten här.
iPhone 12 stöder inte Apples nya råformat för bilder som heter Apple ProRAW. Det är reserverat för Pro-modellerna och kommer till dem längre fram.
ProRAW är ett råfilsformat för efterbehandling av färger, skärpa, dynamik och vitbalans. Pro-modellernas bildprocessor använder dessutom Deep Fusion och HDR för ge bilderna inte ska se helt platta ut på skärmen.
För de mest entusiastiska fotograferna kan stödet för råformat vara ett argument för att välja 12 Pro eller 12 Pro Max, men det kräver att man ägnar sig åt efterbehandling av sina bilder.
Prestanda
Alla iPhone 12-modeller har samma A14-processor, som klår konkurrenterna i våra prestandatester och visar att Apple håller vad de lovar när de hävdar upp till 50 procent snabbare prestanda.
När vi nyligen testade iPhone 12 Pro med samma processor krossade den föregångaren 11 Pro i Geekbench-testerna och körde förbi konkurrentens highend-modeller i processorprestanda.
Samma sak gör naturligtvis iPhone 12, som får nästan precis samma resultat som 12 Pro och som lämnar Sony Xperia 5 II och Asus ZenFone 7 Pro bakom sig.
Det är bara i testet av grafikprestanda som konkurrenterna kommer i närheten. iPhone 12 ligger hack i häl på highend-rivaler som Huawei P40 Pro och Samsung Galaxy Note S20 Ultra 5G.
Vilket leder oss till 5G. Som är ett mycket snabbare mobilnät för datatrafik. Det är inte så utbyggt ännu, men kommer att ge nedladdningshastigheter som 4G inte kommer i närheten av och öppnar för många nya tjänster via mobilnätet.
Laddaren är extrautrustning
Apples USB-laddare är historia och ligger inte längre i kartongen. Det följer med Lightning-till-USB-kabel, så att man kan ladda i vilken USB-port som helst.
iPhone 12 stöder däremot Apples nya trådlösa, magnetiska MagSafe-laddare. Det är en liten Qi-laddningsplatta som sätts fast på baksidan av iPhone 12. Den kan också ladda telefonen med något av de nya MagSafe-skalen som man också kan fästa andra tillbehör på. Till exempel Apples nya korthållare i läder, som sätts fast i magneten på skalet och skyddar korten från magnetism.
MagSafe-laddaren kostar 500 kronor och MagSafe-skalet 600 kronor.
Slutsats
Om du klarar dig utan den tredje kameran med kort telebrännvidd och inte ser fördelen med en Lidar-skanner, är iPhone 12 kanske det bästa köpet i den nya iPhone-generationen. Den kostar bara lite mer än Mini – men mycket mindre än Pro-modellerna – och har lika stor skärm som 12 Pro. De andra två kamerorna ger samma höga bildkvalitet som i 12 Pro. Med samma fenomenalt skarpa skärmfärger som 12 Pro, bra batteritid, bättre stöttålighet och mycket högre prestanda är iPhone 12 inte bara bättre än iPhone 11, den är bättre än de flesta mobiler vi har testat i premiumklassen. Den enda nackdelen är att instegsmodellens 64 GB fort kan visa sig vara för lite lagringsutrymme.
1 reaktion på ”Apple iPhone 12”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Har inte haft en iPhone sedan min SE la av för 2 år sedan. Tror det är dags igen. Men satsar nog på 128 gb.