Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPad Pro 13” (2024)

Vem behöver en så här snabb iPad?

Nya iPad Pro M4 blåser sockorna av oss men får plånboken att gråta.

Av / 2024-06-07 - 09:36
Apple iPad Pro 13” (2024)
Jonas Ekelund

Något förvånande avslöjade Apple att årets iPad Pro-modeller fått den helt nya M4-processorn i stället för den förväntade M3. Därmed är den plötsligt den kraftfullaste enheten i Apples utbud, i stället för att mer logiskt spara den till kommande MacBook Pro. Annars var kioskvältaren en helt ny två-lagers OLED-skärm med högre ljusstyrka, samt att iPaden blivit nästan omöjligt tunn.

Något Apple däremot inte pratade om är att det för första gången kanske kan vara värt att köpa någon av de dyrare konfigurationerna. Tidigare har man fått mer lagring, punkt slut. Nu får man faktiskt en till performance-kärna i processorn vilket gör den lite snabbare, samt att man får dubbla minnet vilket även det lär bidra till prestanda. Slutligen är det bara med 1 och 2 TB-modellen man får nanotextur-behandlat glas.

Foto: Apple

Utseende och konstruktion

Som tidigare nämnts är det ännu tunnare chassit en av nyheterna som Apple pratar mest om. Varför förstår vi inte riktigt, för ingen vi pratat med de senaste åren har önskat sig en tunnare iPad Pro. Om de nu lyckats göra innanmätet mindre, varför inte använda det till att sätta i ett större batteri i stället? Längre batteritid är det ingen som skulle klaga över. För att ändå göra chassit vridstyvt har Apple tvingat sätta i en förstärkningsbalk. På ena ledden. För som Jerry Rig Everything visade i sitt test går det nu att knäcka en iPad med armstyrka.

Är den (ännu) tunnare? Ja. Spelar det roll? Nej. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Skärm

Det mest påtagliga med skärmen är att den till sist har blivit större. Lite. En skärmstorlek på jämna 13 tum känns däremot mer naturligt. Detta utan att plattans storlek har ökat, eftersom Apple äntligen har gjort ramen lite smalare. Men den är fortfarande obegripligt bred. Det känns som att man borde kunnat klämma in ett ytterligare lite större skärm i formatet.

Men den stora skillnaden finns faktiskt bakom skärmen där Apple har klämt in två stycken OLED-paneler ovanpå varandra, en så kallad tandem OLED. Något vi inte kan påminna oss om att vi sett förr. Tanken är att det ska åtgärda problemet med att OLED-paneler inte är lika ljusstarka som LCD-skärmar. Och Apple har faktiskt lyckats klämma ut 1000 nit, med enstaka toppar på 1600 nit. Det är imponerande och ger en fantastisk HDR-upplevelse när man tittar på film, och ännu mer dynamik vid fotoredigering.

Man får inte heller glömma möjligheten att få skärmen med nano-textur vilket äntligen ger en antireflexbehandling som fungerar. Blänk i skärmen har faktiskt varit vårt största klagomål på skärmen tidigare.

Nej, den har inte längre två kameror även om det ser ut så. (Foto: Apple)

Kamera

Normalt brukar vi prata om förbättringar i kameran, eller vad en tillkommen kamera tillför. I det här fallet är det faktiskt tvärtom då Apple har avlägsnat den ultrabreda vidvinkeln och behållit den gamla normala kameran. Varför är lite svårt att säga, kanske blev det platsbrist? Det är åtminstone ingenting vi saknar eftersom iPad är alldeles för klumpig för att använda som kamera. Däremot är den bra för att skanna dokument och kameran har därför försetts med en bättre truetone-fotolampa.

Vad som för en gångs skull är förbättrad är selfiekameran. Men då pratar vi inte om bättre prestanda utan att den äntligen har flyttats till långsidan där den hör hemma. Alla kör ju videosamtal i landskapsläge och då sitter kameran bäst där. Det samma gäller för FaceID.

Med större pekplatta och funktionstangenter är det mer likt en MacBook än någonsin. (Foto: Apple)

Användning

Det nya Magic Keyboard gör det trevligare än någonsin att använda iPad som en laptop. Med ett handflatestöd i aluminium och en större trackpad i glas är det ingen större skillnad mot en MacBook. Och med en ny rad funktionsknappar högst upp känner man sig hemma med genvägar till vanliga funktioner. Det är faktiskt inte längre hårdvaran som begränsar möjligheterna utan att iPadOS helt enkelt inte är lika anpassat för jobb som MacOS.

För kreativa människor som skissar mycket, eller för folk som plöjer handlingar och gör anteckningar, är Apple Pencil ett måste. Nya Apple Pencil Pro har fått en fiffig möjlighet att kalla upp verktygsfält på skärmen genom att helt enkelt klämma på pennan. Tack vare den nya haptiska återkopplingen känner man på ett mer intuitivt sätt vad man gör med pennan. Man kan även vrida på pennan för att, logiskt nog, vrida på pennspetsen.

Ett dramatiskt hopp i maskininlärningsprestanda. Är det för att övertyga marknaden att Apple också kan AI? (Diagram: L&B Home)

Prestanda

Den nya M4-systemkretsen fortsätter att visa hur långt fram Apple ligger i kretsdesign. Den har nu upp till 4 performance-kärnor och sägs vara 1,5 gånger snabbare än M2-kretsarna i förra årets iPad Pro. Den har även ärvt den hårdvaruaccelererade raytracingen från M3-kretsen, även om få spel utnyttjar den än. M4 har även en 16-kärnig neural engine för AI-ändamål, samt accelererad maskininlärning i processorn.

Om vi får gissa är anledningen till att Apple stoppade in en M4 i iPad Pro nu inte alls för att det ”behövdes för den nya skärmen” eller för att kunna göra den så tunn. Om en vecka är det Apples utvecklarkonferens och hela techvärlden håller andan för att se vad de kommer presentera inom AI. För hittills har det i princip varit ingenting. De måste drämma till med storsläggan och presentera något som ingen annan gjort. Och då behövs det AI-muskler för att kunna köra det lokalt på enheten.

Läs också iPad Pro får två OLED-paneler Enastående ljusstyrka och skärpa.

Enligt våra mätningar var ökningen i maskininlärningsprestanda 17 procent mellan M1 och M2. En sådan liten ökning var inte acceptabelt. Hoppet i prestanda mellan M2 och M4 är 52 procent! Vi har inte sett något tillförlitligt benchmarktest för iOS för AI-prestanda, men vi misstänker att prestandaökningen är ännu mer dramatisk. För övrig prestanda fortsätter det i samma stil. Antutu-prestanda är dubbel(!) mot iPad Pro M1.

Slutsats

Som alltid när vi testar den nya iPaden är frågan om den, med Apple-språk, är ”den bästa iPaden någonsin”. Den är tunnare, trots att det inte spelar någon roll. Den har en fantastisk ny OLED-skärm med riktigt bra ljusstyrka och utmärkt HDR-upplevelse. Och eftersom den överraskande nog fick M4-kretsen i stället för M3 har den tagit ett hopp upp i prestanda. Om detta hade varit en MacBook Pro hade vi sagt att även om vi själva inte behöver sådan här prestanda så kan vi se proffs som gör det. Men i en iPad? Och det blir ju inte direkt gratis heller. Maximalt utrustad kostar den nu 37 195 kronor! Så ja, det är den bästa iPaden någonsin som ingen har råd med.

Karakter
Apple iPad Pro 13” (2024)
High End

Home tycker

Den tveklöst snabbaste surfplattan någonsin. Extremt bra skärm. Facetime-kameran flyttad till rätt ställe. Utmärkta tillbehör. Väldigt kostsam. Vad ska man med prestandan till?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Större och snabbare

Världens snabbaste och dyraste iPad

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Rulla till toppen