TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple iPad Pro 12,9 (2021)

En helt grym surfplatta för tjocka plånböcker

Apples M1-processor har gjort monstret iPad Pro ännu mer monstruös.

Av / 2021-06-11 - 08:00
Apple iPad Pro 12,9 (2021)

Home tycker

  • Apples blixtsnabba M1-processor samt den bästa skärmen någonsin på en iPad. Dessutom har den 5G, LiDAR och ultravidvinkelkameror både fram och bak.
  • Dålig batteritid och för långsam laddning.

Ända sedan lanseringen av den första modellen 2015 har Apples iPad Pro varit för surfplattor vad Audi S och RS är för personbilar: större, starkare, snabbare och rent allmänt bara bättre på allt.

Och naturligtvis gäller detta även för 2021-versionen av den stora iPad Pro med 12,9-tums skärm. Bara för att liksom kostatera var ribban ligger för förväntningarna inför detta test.

Liksom sina senaste föregångare har nya iPad Pro FaceID, fem mikrofoner, fyra inbyggda högtalare och stöd för Apple Pencil. Och nyheterna från 2020-modellen – som Wi-Fi 6 och LiDAR-skanner – är fortfarande aktuella.

Ändå vore det inte för mycket att säga att 2021-versionen av iPad Pro är den största och viktigaste uppdateringen av Apples professionella surfplatta hittills. Det är särskilt tre stora nyheter som sticker ut: iPad Pro stöder äntligen 5G och är dessutom utrustad med Apples nya M1-processor och en så kallad Liquid Retina XDR-skärm av miniLED-typ.

Dessa tre saker gör tillsammans att nya iPad Pro så kraftfull, läcker och blixtsnabb att det är svårt att gå tillbaka till någon annan surfplatta när man väl har haft den i handen.

Annons
iPad Pro
Med den nya M1-processorn är iPad Pro bättre än någonsin för både bildbehandling och videoredigering. Det är helt enkelt ingen väntetid alls när vi leker med filter eller justerar färger, och både rendering och export av videofiler går blixtsnabbt. (Foto: Peter Gotschalk)

M1

Apple lanserade den nya M1-processorn i november förra året. Hittills har vi testat tre Mac-datorer baserade på den nya processorn – MacBook Pro 13 M1, MacBook Air 13 M1 och iMac 24 M1 – och alla tre har fått oss att baxna av vansinnigt snabba prestanda. Eftersom M1-processorn bygger på en ARM-baserad arkitektur (och bland annat har 16 miljarder transistorer, 16-core Neural Engine och åtta processorer och åtta grafikkärnor) fungerar den lika bra med iPadOS som med macOS, operativsystemets Apples ”vanliga” datorer.

Och vi vill lova att även iPad Pro har fått upp farten med M1. Om vi ​​börjar med benchmark-verktyget Geekbench 5 så är 2021-versionen av iPad Pro mer än 30 % snabbare än föregångaren från förra året, och när det gäller grafiska prestanda är skillnaden ännu större. Och naturligtvis är det ingen surfplatterival från någon tillverkare – till exempel Samsung Galaxy Tab S7+ 5G eller Microsoft Surface Pro X – som når iPad Pro med M1 ens upp till knäna. Apples nya chip sopar helt enkelt mattan med allt som rivalerna kan ställa upp med. Allt!

Det här betyder naturligtvis att iPad Pro är bättre än någonsin på både bildbehandling och videoredigering. Det är helt väntetid alls när vi leker med filter eller justerar färger, och både rendering och export av videofiler går blixtsnabbt.

iPad Pro 12,9 M1 2021
iPad Pro stöder äntligen 5G, så att man kan vara blixtsnabb även när man är på språng. (Foto: Apple)

Liquid Retina XDR

Som nämnts sitter det en helt ny typ av skärm i nya iPad Pro. Den är baserad på en ny miniLED-konstruktion som har fler än 10 000 lysdioder på hela baksidan. Den nya Liquid Retina XDR Display klarar därför en ljusstyrka på 1000 nits i helskärm, 1600 nits maximal ljusstyrka och en kontrast på 1:1 000 000.

I praktiken åstadkommer den här tekniken den snyggaste skärmbilden och den högsta bildkvaliteten vi någonsin har sett på en iPad. Allt är knivskarpt, och när man till exempel tittar på högupplöst video (4K HDR) är både kontrast och färgrikedom helt enkelt slående. Maxljusstyrkan innebär att solsken, reflektioner i vattenytor, snölandskap och annat verkligen lyser och skapar en mer realistisk och fängslande bild än vi har sett på någon mobiltelefon eller surfplatta. Om man till exempel lägger nya iPad Pro sida vid sida med iPad Air från förra året är skillnaden tydlig.

apple ipad pro spring21 liquid xdr display photos 04202021
Den höga maxljusstyrkan innebär att solsken, reflektioner i vattenytor, snölandskap och annat lyses upp och gör bilden mer realistisk och fängslande än vi sett på någon mobil eller surfplatta. (Foto: Apple)

Kamera

I den senaste iPad Pro lanserade Apple också Centrerat-funktionen (Center Stage) som med hjälp av artificiell låter den nya ultravidvinkelkameran på framsidan följa personen som pratar när man håller videokonferenser på jobbet eller pratar med farmor och farfar via FaceTime, Skype eller Zoom. Om man befinner sig mitt i bilden låser kameran fast i upp till 2,5 meter till höger och vänster, och effekten fungerar felfritt och verkar väldigt naturlig vid daglig användning. Vår enda kritik är att kameran inte riktigt hänger med om man rör sig för hastigt.

Liksom i förra årets modell är huvudkameran utrustad med en så kallad LiDAR-skanner, vilket är en förkortning för Light Detection And Ranging. Tekniken skickar ut ljus mot föremål upp till 5 meter bort och mäter avståndet till kameran med hög precision.

LiDAR-tekniken innebär bland annat att Augmented Reality – ”förbättrad verklighet” – fungerar mycket snabbare och mer exakt än tidigare. För att prova hur IKEA-möbler passar i hemmet, eller spela Angry Birds AR, behöver man inte längre skanna av rummet, det bara fungerar direkt. Tekniken gör också att det virtuella måttbandet är mer exakt.

ipadpro LiDAR
LiDAR-tekniken gör bland annat Augmented Reality mycket snabbare och mer exakt än tidigare. Till exempel när man använder IKEAs app för att prova hur nya möbler passar in i inredningen. (Foto: Peter Gotschalk)

Lite kritik

Träden växer naturligtvis inte hela vägen upp till himlen. Även om nya iPad Pro på de flesta områden är den bästa vi har testat hittills så har en stor brist: batteriet hänger inte med.

Om man använder sin Apple-surfplatta i bara fyra, fem timmar för att titta på en film, spela ett spel och redigera lite foto eller en video, så är den nära döden och man måste hitta ett eluttag så fort som möjligt. Och med bara 20 W-laddning tar det en evighet att ladda den, till skillnad från många mobila produkter från konkurrerande företag som går att ladda upp nästan fullt på en timme.

Och låt oss inte glömma att även om 12,9-tums iPad Pro kostar en förmögenhet så måsta man hosta upp med ännu mer pengar för tillbehör om man vill utnyttja sin surfplatta till max. Först och främst bör man investera i ett Magic Keyboard för drygt 4 000 kronor, och jobbar man kreativt med bildbehandling eller design är en Apple Pencil för 1 500 kronor ett måste. Det innebär att totalpriset för en 12,9-tums iPad Pro i den testade konfiguration, plus Magic Keyboard och Apple Pencil, hamnar på nästan 25 000 kronor. Priset för en 13-tums MacBook Pro med M1 och samma mängd lagringsutrymme och minne som den testade iPad Pron är 18 500 kronor. Just saying’ …

 

iPadPro magickeyboard
Magic Keyboard ger surfplattan en spektakulärt svävande känsla. Man klickar helt enkelt fast sin iPad Pro på baksidan med magneter, och tack vare en så kallad Smart Connector får man både strömförsörjning och dataöverföring. Det finns till och med en laddningsport på tangentbordet, vilket befriar surfplattans USB-C-port för andra tillbehör. Ett extra gångjärn gör att man kan vinkla skärmen 90–130 grader. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att om man ska köpa en ny surfplatta – och om man tillhör typen som inte behöver fråga vad saker och ting kostar, så är den nya 12,9-tums iPad Pro en absolut no-brainer. Det finns nämligen inga gränser för hur dyr den kan bli. För den absoluta toppmodellen med 2 TB inbyggt lagringsutrymme samt Apple Pencil och Magic Keyboard som tillbehör blir priset 32 000 kronor. Tack och hej. Man kan köpa en begagnad bil för den summan.

Men för pengarna får man den bästa surfplattan som någonsin har funnits i vårt kända universum. Det är bara batteriet (och laddaren) som drar åt fel håll när det gäller betyget, vilket också är anledningen till att 2021-modellen får nöja sig med fem stjärnor, medan tidigare års föregångare har fått maxbetyg. Det betyder inte att M1-versionen är en sämre produkt, för det är den inte. Den är bättre. Och kanske är detta ett programvaruproblem, för i exempelvis M1-versionen av MacBook Air innebar faktiskt den nya processorn att datorn fick längre batteritid än någonsin tidigare. Vi får därför hoppas att Apple löser problemet med tiden.

Karakter
Apple iPad Pro 12,9 (2021)
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

1 reaktion på ”Apple iPad Pro 12,9 (2021)”

  1. Adrian Ulander

    Som yrkesfotograf är jag både kräsen och krävande gällande både skärmar och annat. Denna, min första iPad, har utan tvivel en helt fantastisk skärm. Tänk bara om det gick att kalibrera den – eller kalibrera någon extern skärm överhuvudtaget! När man inte kan justera output _alls_ (utan obskyra kompromisser till tredjepartslösningar som nästlat sig in på appstore) och redan för ett antal år sedan skamlöst proklamerade att Photoshop fanns som fullversion, Alltså.. Apples egna skärmar har ju aldrig gått att kalibrera, ens om I/O-knappen kommer som tillval för 50′. Det börjar bli tröttsamt hur Apple (+Adobe) ljuger helt skrupelfritt och låser möjligheter som det finns hårdvara till (Mac OS på M1 för att hårdra det.)

    Jag har inte hängt med i iPad OS-utvecklingen, men tog för givet att om Photoshop fanns 2018 så finns det idag. Snapseed för 45 spänn är mer Pro. Fota trådat/trådfritt funkar inte alls med Capture One som jag var beredd att ge upp för Adobes PS/LR, som jag ändå betalar 600 spänn i månaden för. Hade fått för mig att LR grejade biffen, vilket väl kunde ha varit rimligt utan vetskapen att de ju faktiskt ljuger helt ogenerat, så varför skulle de lägga licenspengar på att utveckla sånt deras användare önskat i lika många år som de lovat vad de ännu inte levererat.

    Äh. Ska inte ränta mer, tror poängen gått fram. Apple och jag Adobe är duktiga på att låsa in sina proffsanvändare. Med deras respektive, för att inte tala om gemensamma, marknadsdominans så kan de göra och säga lite vad de vill. Det är skitstörigt eftersom de på många sätt är bäst på annat än att komma undan med översälj. Ska inte börja med ’iPhone 12 pro’, som jag också har😂🤷‍♂️ utan avslutar bara med att nämna den som ett än mer illustrativt exempel på kvalificerat struntprat. Kannske avsåg ”Pro” kreativa yrken förr och lite vad som helst idag?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild