Du behöver inte be om ursäkt om du har svårt att hänga med bland Apples otaliga iPad-modeller. Det finns iPad Pro med bäst skärm, ljud och prestanda, iPad Air som är en lättare och tunnare mellanmodell, 7,9-tumsmodellen iPad Mini och slutligen den som bara heter iPad, vilket i dagsläget är Apples billigaste surfplatta. Förvirringen blir total eftersom Apple under åren har fasat ut vissa modeller och sedan återintroducerat dem (till exempel iPad mini), och vid ett tillfälle bytte iPad namn till iPad Air, men iPad-namnet återvände senare som benämning för budgetmodellen.
Den iPad som vi har inne för test just nu kallar Apple för iPad (7:e generationen), och den är efterträdaren till iPad 9,7 från 2018, som var en smärre uppgradering av sin föregångare från 2017.
På samma sätt har inte 2019-modellen heller några stora revolutioner, även om det faktiskt har skett ett par viktiga framsteg som jag ska återkomma till strax.
Påminner mycket om tidigare modeller
Till att börja med måste jag konstatera att om du har den senaste iPaden i handen så är det nästan omöjligt att se skillnad på den och någon av modellerna som var det allra hetaste 2012–2013. Skärmkanten är lika bred, det sitter en fysisk hemknapp längst ner och den är faktiskt tjockare och tyngre än exempelvis den första iPad Air som kom i slutet av 2013. En iPad är en iPad är en iPad är en iPad, med andra ord.
Det innebär också att om du redan har köpt en någorlunda välfungerande iPad någon gång de senaste åren så finns det ingen anledning – ingen anledning alls – att byta ut den mot den senaste modellen. Om du däremot inte redan har en surfplatta och är på jakt efter marknadens bästa i budgetklassen, så är nya iPad din bästa vän.
10,2-tums skärm och andra små förbättringar
Naturligtvis kör iPad Apples senaste iPad OS (en separat vidareutveckling av iOS) som bland annat har ett mörkerläge, bättre möjligheter för multitasking och dessutom har filhanteringen har blivit enklare och mer flexibel. Framför allt har skärmytan vuxit till 10,2 tum och även om skärmtypen är densamma (IPS LCD, märk väl utan True Tone-färgåtergivning som finns i iPad Air) så är upplösningen högre, så du har nu 2160 x 1620 pixlar att vältra dig i. Processorn är densamma som i de två tidigare modellerna 2017 och 2018 (alltså Apples A10 Fusion 64-bitarsprocessor som såg dagens ljus för drygt tre år sedan i iPhone 7), men nya iPad har däremot fått lite mer RAM-minne (det har gått från 2 GB till 3 GB) och den stöder numera Apples eget Smart Keyboard (kostar 1 800 kronor) så att den tillsammans med Apple Pencil kan användas som substitut för en vanlig bärbar dator. Däremot får den fortfarande klara sig utan ansiktsigenkänning, den har bara två inbyggda högtalare (inte fyra som iPad Pro) och prestanda är inte heller överväldigande.
Prestanda
I benchmark-tester får nya iPad resultat på samma nivå som äldre premiumprodukter som Apples första iPad Pro från 2015, och på en del områden får den också lika många poäng som en av förra årets Android-toppmodeller, Galaxy Tab S4 från Samsung. Ändå råkar vi ut för små hackningar i stora spel som Asphalt 9 och Into the Dead 2, fast det är acceptabelt för en surfplatta som bara kostar lite drygt 4 000 kronor om man väljer wifi-modellen med 32 gigabyte minne.
Batteritiden håller sig kring de 10 timmar som Apple anger som förväntad batteritid vid normal användning. Vårt benchmark-resultat 4:27 timmar (mätt med GFXbench) är uppmätt med oavbruten maximal belastning och återspeglar inte hur länge iPad faktiskt håller strömmen.
Slutsats
Även om Apples senaste budget-iPad kan se ut som mer av samma sak så är det en väsentlig förbättring att den nya modellen stöder halvdyra Smart Keyboard. Tillsammans med Apple Pencil-stöd (som kom med förra årets modell) och nya iPad OS kommer iPad mycket nära att vara en relevant ersättning för den bärbara datorn. Det har iPad Pro varit länge, men en nyhet är att man numera kan få all funktionalitet för lite drygt 7 000 kronor (priset för den minsta iPad-varianten plus Smart Keyboard och Apple Pencil).
Dessutom är iPad rent allmänt den bästa surfplattan som går att köpa för pengar. Och för de absolut flesta är budgetmodellen mer än tillräcklig. I själva verket är det bara halv- och helprofessionella ”power users” som på allvar får ut något av de dyrare iPad Air- och iPad Pro-produkterna.
Du ska köpa nya iPad om du inte redan har en modell från någon av de senaste årgångarna eller om möjligheten att använda Apples eget Smart Keyboard har hög prioritet. Och rent allmänt om du letar efter den mest prisvärda surfplattan.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser