Dagens mobiler är ofta rätt tekniskt avancerade och innehåller betydligt mer funktioner och finesser än vad gemene man egentligen behöver. Har du dessutom bekymmer med händer och/eller fingrar är smartmobilerna med sina pekskärmar inte ett speciellt bra alternativ. Men naturligtvis ska man inte diskrimineras för att man börjar få lite krämpor eller börjar bli lite till åren kommen, man ska kunna fortsätta leva ett aktivt liv och hålla kontakt med familj och vänner på ett enkelt och smidigt sätt.
Tidigare var seniormobilerna klumpiga tegelstenar som i många fall uppfattades som diskriminerande på grund av sin brist på design. Idag finns det faktiskt en hel del olika mobiler och utseenden att välja mellan, och de skriker inte alls ”jag-är-en-seniormobil” lång väg. Du kan välja mellan skjutlucka, vikbar lucka eller hålla dig till en mobil helt utan luckor. Många av modellerna finns att få i olika färger och du kan själv välja om du vill kunna skicka och ta emot bilder eller om du är fullständigt nöjd så länge du kan ringa, ta emot samtal och kanske skicka ett sms. De flesta mobiler har även någon form av larmfunktion som gör att du kan förprogrammera in valda nummer som kortval om olyckan skulle vara framme.
Inte enbart seniorer
Nu refererar vi främst till seniorer i detta test men det är naturligtvis inte enbart äldre personer som har nytta av en något enklare mobil med större (och framförallt riktiga) knappar och en tydlig display. För de människor som har någon typ av funktionshinder kan det vara guld värt att ha en mobil som är mer greppvänlig, har tydligare display och mer funktionell knappsats.
Tips & Råd
- Prova mobilen i affären så du kan prova knappar, display och menysystem.
- Fundera över vilka dina behov är och köp inte en mobil med funktioner som du inte kommer använda.
- Bläddra igenom bruksanvisningen för att se om den är begriplig innan köp.
- Om det är möjligt, var med själv när du ska handla din mobil. Dina barn eller barnbarn har förmodligen en helt annan referensram än vad du har och det är trots allt du som ska använda mobilen
- Alla mobiler är inte kompatibla med hörapparat vilket gör att du med vissa mobiler måste ta av den och i vissa inte. Kontrollera detta innan köp.
Panasonic KX-TU301
Den klumpiga
Från Panasonic kommer testets största mobil som mest påminner om en vanlig handenhet till en trådlös hemtelefon och som passar dig som inte vill ha en massa ”extra-allt” som krånglar till det.
Telme F210
Den tröga
Från österrikiska Emporia kommer testets andra deltagare med lucka, Telme F210, som ser väldigt bra ut vid första anblicken, men hur lämplig är den egentligen för en person med speciella behov?
Doro 612
Den genomtänkta
Denna vikbara mobil känns robust och väl genomtänkt med många bra funktioner, bland annat kan du ändra textstorleken. Tack vare den lite matta ytan riskerar den inte att slinka ur handen så lätt.
MyPhone 1070 Chiaro
Den enkla
MyPhones första bidrag till testet heter 1070 Chiaro och är den första i ”Simple life-serien”. En mobil-serie avsedd för de som vill ha en mobil som är användarvänlig utan en massa lull-lull.
Doro 715
Den finessrika
Doro 715 är en nätt liten mobil med skjutbar lucka som passar dig som vill ha lite mer finesser. Den är utformad på ett sätt som gör att den ligger stadigt i handen och finns att få i svart eller vitt.
MyPhone 5300 Forte
Den talande
MyPhone 5300 är en mobil för dig som inte är ute efter förströelse i form av spel eller kamera, den saknar även SOS-funktion, något som kan vara viktigt för vissa. Knapparna är stora och väl separerade.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser