: Apple iPhone 6

Nystart för iPhone

Med den sista nackdelen utraderad är detta en iPhone som lockar tillbaka desertörerna.

Ljud & Bild tycker

Skärmen är utmärkt och har äntligen en användbar storlek. Som vanligt känns det som en premiummobil. Den är snabb som bara sjutton och har fått bättre batteritid och kamera.
Kameran har inte optisk bildstabilisering som Plus-modellen. NFC fungerar bara med Apple Pay. Inte lika klockren design som väntat.
 • Operativsystem: iOS 8.3
 • Skärm: 4,7-tums IPS, 750 x 1334 (326 ppi)
 • Processor: 1,4 GHz dualcore Apple A8
 • Internminne: 1 GB
 • Minne: 16–128 GB
 • Kameror: 8 Mp F2,2 + 1,2 Mp
 • Trådlöst: 4G LTE, wifi a/b/g/n/ac, NFC, BT 4.0
 • Mått: 138 x 67 x 6,9 mm, 129 gram
 • Batteri: 1810 mAh, 14 h taltid, 250 h standby
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7500 kr

Läs hela testet av iPhone 6 här

Den senaste iPhone-modellen har en betydligt större skärm än tidigare och en ny design. Givetvis är den snabbare och tunnare än förr och har fått en lite bättre kamera. Men frågan är om det räcker? Att bara komma ikapp konkurrenterna istället för att som förr överraska med innovativa funktioner. Vi kände oss besvikna vid premiären men efter ett par månader användning fick vi som vanligt kapitulera och erkänna oss nykära i iPhone.

Utseende och konstruktion
Som vanligt har Apples formgivare gjort ett utmärkt jobb. Mobilen känns fantastisk i handen tack vare materialvalen och de rundade kanterna. Den större skärmen gör så klart att den är betydligt större än tidigare men den är också den tunnaste någonsin. Men vi hade faktiskt föredragit att den varit något tjockare. Det hade löst problemet med linsen, gett plats för ett större batteri och gjort kamerakroppen tåligare mot böjning.

Skärm
Det är verkligen en glädje att äntligen få en vettig skärmstorlek på iPhone. Apple har även ökat upplösningen för att behålla skärpan i Retina-skärmen. Kvaliteten på skärmen kan man verkligen inte klaga på. Den redan tidigare ljusstarka IPS-panelen har nu blivit ytterligare lite bättre så att den är ännu lättare att läsa i solljus. Även kontrast och färgåtergivning är alldeles utmärkt. Sammantaget är den en av de absolut bästa skärmarna på marknaden.

Kamera
Den stora nyheten med kameran är att den använder fasdetektering för att hitta fokus, något Apple kallar fokuspixlar. Det gör den ruggigt snabb för att vara en mobilkamera och tekniken fungerar även under filmning. I svag belysning producerar den fullt användbara bilder som faktiskt har mindre brus och bättre detaljer än tidigare. I dagsljus får man som tidigare skarpa och livfulla bilder med bra färger. iPhone fortsätter att ha kameran som ger flest lyckade bilder.

Användning
Det som främst gjort iPhonen mer användbar är iOS 8. Att kunna svara direkt på notifieringar, diktera meddelanden och att kunna använda egna tangentbord är mycket praktiskt. Med fler källor har sökningarna också blivit betydligt mer användbara. Vi gillar också hälsoappen som drar nytta av barometerns mätning av höjdskillnader. Och för dem som kör MacOS kan man koppla ihop datorn och mobilen på ett föredömligt sätt.

Slutsats
De som tidigare räknat bort iPhone för dess hopplöst lilla skärm får nu tänka om. Det handlar inte bara om att iPhone 6 fått fler pixlar utan om att den blivit mer användbar för fler användningsområden. Den har dessutom en av de bästa skärmarna på marknaden och en av de snabbaste och mest pålitliga kamerorna. Med iOS 8 har den dessutom blivit om möjligt ännu smidigare att använda. Apple kanske inte längre än först men frågan är om de inte är bäst.

Apple iphone6-gallery1-2014

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  LG G Flex 2 - Lyckad kurvtagning från LG
  Det andra försöket med en böjd mobil är bättre än föregångaren på alla sätt.
  Samung Galaxy S6 Edge - Äntligen en lyxmobil
  Galaxy Edges böjda skärm känns läcker och mobilen överträffar alla förväntningar.
  HTC One M9 - Lyxig och vrålsnabb
  HTC One är fortfarande en ikonisk mobil men lider av barnsjukdomar.
  Motorola Nexus 6 - Googles nya flaggskepp
  Motorola visar vad Lollipop går för i en vrålsnabb mobil med en enorm skärm.
  Huawei P8 - Oslagbart prisvärd
  Huawei visar återigen att de kan göra en premiummobil som även gör plånboken glad.

  Läs också

  Någon sällsynt gång emellanåt upplever man ett par högtalare som gör att man reflekterar över tillvaron och livet.
  Vilket headset ska ligga under granen i år? Läs vårt stora test av 12 av marknadens mest intressanta modeller.
  Den minsta modellen i iPhone 12-serien är också den billigaste. iPhone 12 mini är faktiskt smått genialisk
  Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Apple iPhone 12 Pro Max

  Riktpris: 17900 kr Den alla andra ska slå

  Apple iPad Air (2020)

  Riktpris: 10300 kr Bäst iPad Air hittills

  Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

  Riktpris: kr Ett tufft dilemma
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.