TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Nokia Lumia 1520

Fotografens favorit

Lumia 1520 kräver kanske viss tillvänjning om man inte är bekant med Windows Phone-plattformen, men annars är detta snudd på testets bästa phablet.

Av / 2014-04-20 - 05:00
Nokia Lumia 1520

Home tycker

  • Skärmen har Full HD-upplösning och är riktigt tjusig, men kameran tar ännu bättre bilder och ger användaren massor av nyheter. Designen är robust och byggkvaliteten är hög.
  • Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som rivalerna Android och iOS.

Den typiska Lumia-designen, det vill säga unibody och monoblock utfört i robust polykarbonatplast, fast större. Så kan man nog beskriva Nokias första phablet-mobil, Lumia 1520, på bäst sätt. Kvaliteten är det alltså inget fel på.

Skärmen är 6 tum stor, vilket är helt normalt för phablet-formatet men den största vi har sett på någon av Nokias Lumia-modeller. Men medan äldre Lumia-modeller har haft en upplösning på 1280 x 768 eller lägre så utnyttjas faktiskt den högre Full-HD-upplösningen i Lumia 1520. Det innebär bland annat att den vid det här laget så välkända panel-hemskärmen har plats för en extra rad dynamiska fält. Det ger kanske inte direkt en bättre överblick, men telefonen blir åtminstone mer personlig på det sättet och man får plats med fler appar.

Precis som den första Windows Phone 8-modellen från Nokia, tegelstenen Lumia 920, har Lumia 1520 en panel av IPS-typ. Det ger mer vithet i vitt än på OLED-skärmar, vilket till exempel Nokia har i Lumia 925. Detta är naturligtvis mest en fråga om smak, men vi gillar IPS-skärmarna bättre och tycker att Nokia har valt rätt till sin stora telefon.

Kameran är också i en klass för sig, även om den naturligtvis inte kan mäta sig med 41 Mp-monstret som sitter den mindre kusinen Lumia 1020, som vi testade nyligen. Men 20 Mp och massor av funktioner – inklusive manuell fokus, exponering och vitbalans – samt OIS ger bra bilder som till och med kan sparas i RAW-format. Detta plus de många apparna med ännu fler kamerafunktioner som ingår gör Lumia 1520 till en riktig foto-phablet. Förmodligen den allra bästa på hela marknaden just nu.

Ljudkvaliteten är strålande, och ljudet går att fintrimma efter den personliga smaken med både inbyggd equalizer och Dolby Headphones-ljudförbättring. Men även när man pratar i telefon är ljudet särdeles bra.

Annons

Windows Phone-operativsystemet fungerar inte med vårt vanliga prestandaprogram Geekbench 3, så vi har inte kunnat ta tempen på Nokias prestanda den vägen. Ändå vågar vi skriva under på att hastigheten finns på plats. Andra toppmodeller med Windows Phone, till exempel Lumia 925 och Lumia 1020, är utrustade med dualcore-processorer, vilket räcker gott och väl för att köra det välprogrammerade operativsystemet från Microsoft. I det sammanhanget är en Snapdragon 800 quadcore-processor snudd på ren overkill, men det är vad Nokia har stoppat under huven Lumia 1520. Jo tack, vi kan inte klaga på hastigheten.

Slutsats
Windows Phone har ännu inte fått samma fotfäste på marknaden som konkurrenterna iOS och Android. Även om det faktiskt är nästan så att Windows Phone kan gå förbi iOS på några marknader när det gäller marknadsandelar, så finns det inte riktigt lika många appar till Microsofts mobila operativsystem, och det får man lära sig att leva med om man väljer Nokia Lumia 1520. Men när det är sagt så måste det påpekas att vi har att göra med en riktig kvalitetsprodukt, med briljant skärm och bildkvalitet, bra ljud och höga prestanda. Och om kameran betyder mycket, men man ändå vill ha en phablet-mobil, så är det Nokia Lumia 1520 man ska köpa.

Också i detta test:

Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Testets största phablet är också den bästa. Och priset har man råd med!

Enastående ljud, även när man ringer! Sony-telefonen har de snyggaste skärmfärgerna vi har sett och är blixtrande snabb. Och så skadar det ju inte att priset har blivit riktigt rimligt.
Den är väldigt stor, även som phablet betraktad. Och kameran är bara medelmåttig.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Note 3

Bäst på produktivitet

Samsungs hybrid av surfplatta och mobil är den mest putsade och praktiska hittills.

Enorm och skarp skärm med bra färgåtergivning. Pennan gör det faktiskt enklare och snabbare att hantera funktionerna. Höga prestanda.
Kameran imponerar inte i svaga ljusförhållanden. Kvalitetskänslan borde vara bättre med tanke på priset.
Läs hela testet

HTC One max

Tredje gången gillt

HTC One max är tredje inkarnationen av HTC:s flaggskepp. Den här gången med både små och stora förbättringar jämfört med originalet.

Man kan nästan bli beroende av den stora och fina Full-HD-skärmen på 5,9 tum. Och eftersom minnet nu äntligen kan utökas med microSD-kort går det att få plats med allt innehåll man vill.
Beats Audio har avslutat samarbetet med HTC, och det hörs på ljudet. Fingeravtrycksläsaren är en bra idé men den är opraktiskt placerad och fungerar därför inte som den är tänkt.
Läs hela testet

LG G Flex D955

Kurvig teknikuppvisning

LG imponerar med ny teknik men G Flex är mer uppseendeväckande än praktisk.

Stor skärm med bra färger, utmärkt ljud. Topprestanda och praktiska finesser.
Lågupplöst skärm och kameran saknar bildstabilisering. Väl stor och den böjda formen ger inga direkta fördelar.
Läs hela testet

ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Minnet går att utöka med microSD och tack vare ASUS SonicMaster är medieljudet enastående.
Skärmen är ljussvag och har dålig touch-känslighet. Fonepad är för långsam och vi upplever problem när den ska växla mellan wifi och 3G.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild