Designen har HTC One max dessvärre gemensamt med HTC One mini, och inte den normalstora HTC One som hade ett unibody-skal av ett enda stycke eloxerad aluminium. One max är visserligen också gjord av aluminium men har precis som One mini en vit plastkant som ram som håller ihop fram- och baksidan. Den senare tas för övrigt bort när man sätter i SIM-kort och microSD-kort. Men även om det i princip innebär att man kommer åt batteriet så går det inte att byta ut. Vi uppskattar dock möjligheten att utöka minnet eftersom One max bara finns i två versioner med 16 respektive 32 GB.
På ljudsidan är One max – trots de två yttre stereohögtalarna som HTC kallar BoomSound – inte lika bra som HTC One, eller One mini för den sakens skull. Förklaringen är mycket enkel. Beats Audio, som levererade ljudförbättrande programvara till HTC:s smartmobiler, har nämligen sagt upp samarbetet.
Inte så att HTC One max har dåligt ljud, men det är inte längre helt makalöst bra. Bland annat saknas den djupa basen helt och hållet och musiken har inte längre samma tryck. Och det är synd, för en av de stora fördelarna med HTC One var helt klart att den hade marknadens bästa mobilljud.
One max får, precis som One mini, klara sig utan optisk bildstabilisering (OIS) som bidrog till att göra HTC One till marknadens bästa mobilkamera. I övrigt sitter precis samma så kallade Ultrapixel-kamera i One max som i originalet och bildkvaliteten är fortfarande mycket hög, även om avsaknaden av OIS-funktionen kan innebära skakiga bilder om man fotograferar föremål eller personer i rörelse.
En nyhet är att One max är utrustad med fingeravtrycksläsare. Den sitter inte på framsidan bredvid hemknappen, där Apples TouchID-läsare sitter på iPhone 5S, utan på baksidan. Och medan Apples TouchID bara kräver att man lägger fingret på sensorn så måste man låta fingret glida över den med HTC:s teknik. Däremot kan man inte bara använda fingeravtrycket för att låsa upp telefonen, utan även starta en viss app direkt efter upplåsningen.
Vi gillar idén med fingeravtrycksläsare men tyvärr är tekniken inte lika väl implementerad hos HTC som hos Apple. Mest för att den sitter på ett korkat ställe på HTC One max.
Slutsats
OTC One max är inte lika häftig som den ursprungliga HTC One. Bland annat går vi inte igång på designen lika mycket. Fingeravtrycksläsaren på baksidan är en briljant idé som HTC förhoppningsvis genomför på ett bättre sätt nästa gång. Även om ljudet inte är riktigt lika bra på grund av avsaknaden av Beats Audio är One max fortfarande helt genial som mediespelare – i synnerhet när man tittar på film och video vilket den fina 5,9-tumsskärmen passar utmärkt till. Både med och utan hörlurar.
Också i detta test:
Sony Xperia Z Ultra
En stor seger för Sony
Testets största phablet är också den bästa. Och priset har man råd med!
Samsung Galaxy Note 3
Bäst på produktivitet
Samsungs hybrid av surfplatta och mobil är den mest putsade och praktiska hittills.
LG G Flex D955
Kurvig teknikuppvisning
LG imponerar med ny teknik men G Flex är mer uppseendeväckande än praktisk.
Nokia Lumia 1520
Fotografens favorit
Lumia 1520 kräver kanske viss tillvänjning om man inte är bekant med Windows Phone-plattformen, men annars är detta snudd på testets bästa phablet.
ASUS Fonepad
Inte helt lyckad
Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser