TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Av / 2014-04-20 - 05:00
ASUS Fonepad

Home tycker

  • Minnet går att utöka med microSD och tack vare ASUS SonicMaster är medieljudet enastående.
  • Skärmen är ljussvag och har dålig touch-känslighet. Fonepad är för långsam och vi upplever problem när den ska växla mellan wifi och 3G.

Det är viktigt att betona att ASUS medvetet har byggt Fonepad som ett substitut för en riktig smartmobil. Man behöver bara läsa på deras hemsida där det bland annat står att ”Fonepad är en surfplatta som har flexibiliteten hos en smartphone, men gör att du slipper ha med dig två olika enheter.” Fast då måste vi helt enkelt säga: Nej, ASUS, det gör Fonepad inte. Visst kan man lösa de estetiska och pratiska svårigheterna med att hålla 7-tumsbjässen mot örat genom att i stället skaffa ett bluetooth-headset, men lycka till med att försöka hitta ett par normala jeans eller shorts som rymmer en Fonepad i fickan.

Skärmen är inte något att skriva hem om. Den är nämligen inte särskilt ljusstark, inte i ”outdoor mode” heller, och inte ens det enastående ASUS Splendid-verktyget, som gör att användaren kan kalibrera skärmen mer exakt än vi har sett i någon annan surfplatta, är till mycket hjälp.

Prestanda får bottenresultat. Med Geekbench 3-poäng på 329 (single-core) respektive 441 (multi-core) är Fonepad helt enkelt för seg och för tung att vara kul att leka med, och enligt vår åsikt är detta ingenting som vare sig möjligheten att utöka minnet eller att använda enheten som telefon uppväger för. I rättvisans namn ska det sägas att Fonepad klarar sig en hel del bättre i Browsermark 2-testet, där den får 1986 poäng.

Ännu ett minus i kanten ska Fonepad ha för en nätverksdel som inte riktigt fungerar som den är tänkt. Vi upplevde gång på gång att den hade problem med så kallad ”hand-over” mellan wifi och mobilt internet via 3G. Har man aktiverat wifi i Android så ska systemet fungera så att surfplattan föredrar wifi-nätverk om det finns något sådant och sedan växlar automatiskt till 3G om man rör sig utanför nätverket. Fast så fungerar inte Fonepad, den lyckades konsekvent inte att återupprätta kommunikationen med det mobila internet. Det hjälpte inte ens att stänga av och sätta på mobildata i inställningarna. Bara efter en omstart av enheten gick det att få kontakt med 3G-nätet igen. Milt sagt irriterande!

Stort plus i kanten förtjänar Fonepad däremot för sin enastående ljudkvalitet, som drivs av ASUS egen SonicMaster-programvara. Och det är ändå utan B&O:s ICEpower-förstärkare, som annars sitter i många av ASUS-enheterna som är utrustade med SonicMaster. Kort och gott är det ett sant nöje att lyssna på musik på Fonepad, som har ett kraftfullt och dynamiskt ljud samt massor av EQ-inställningar så att användaren själv kan fintrimma ljudet.

Annons

Slutsats
Det fina ljudet och möjligheten att bygga ut minnet är de enda två positiva sakerna vi kan komma på. Fonepad har problem med uppkopplingen, skärmen är under all kritik och allt går så långsamt att man får vara beväpnad med en stor portion tålamod för att tycka det är kul. Den här phablet-mobilen är helt enkelt inte speciellt fantastisk och vi måste därför rekommendera att man hostar upp lite mer pengar och köper någon av de andra testeltagarna.

Också i detta test:

Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Testets största phablet är också den bästa. Och priset har man råd med!

Enastående ljud, även när man ringer! Sony-telefonen har de snyggaste skärmfärgerna vi har sett och är blixtrande snabb. Och så skadar det ju inte att priset har blivit riktigt rimligt.
Den är väldigt stor, även som phablet betraktad. Och kameran är bara medelmåttig.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Note 3

Bäst på produktivitet

Samsungs hybrid av surfplatta och mobil är den mest putsade och praktiska hittills.

Enorm och skarp skärm med bra färgåtergivning. Pennan gör det faktiskt enklare och snabbare att hantera funktionerna. Höga prestanda.
Kameran imponerar inte i svaga ljusförhållanden. Kvalitetskänslan borde vara bättre med tanke på priset.
Läs hela testet

HTC One max

Tredje gången gillt

HTC One max är tredje inkarnationen av HTC:s flaggskepp. Den här gången med både små och stora förbättringar jämfört med originalet.

Man kan nästan bli beroende av den stora och fina Full-HD-skärmen på 5,9 tum. Och eftersom minnet nu äntligen kan utökas med microSD-kort går det att få plats med allt innehåll man vill.
Beats Audio har avslutat samarbetet med HTC, och det hörs på ljudet. Fingeravtrycksläsaren är en bra idé men den är opraktiskt placerad och fungerar därför inte som den är tänkt.
Läs hela testet

LG G Flex D955

Kurvig teknikuppvisning

LG imponerar med ny teknik men G Flex är mer uppseendeväckande än praktisk.

Stor skärm med bra färger, utmärkt ljud. Topprestanda och praktiska finesser.
Lågupplöst skärm och kameran saknar bildstabilisering. Väl stor och den böjda formen ger inga direkta fördelar.
Läs hela testet

Nokia Lumia 1520

Fotografens favorit

Lumia 1520 kräver kanske viss tillvänjning om man inte är bekant med Windows Phone-plattformen, men annars är detta snudd på testets bästa phablet.

Skärmen har Full HD-upplösning och är riktigt tjusig, men kameran tar ännu bättre bilder och ger användaren massor av nyheter. Designen är robust och byggkvaliteten är hög.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som rivalerna Android och iOS.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild