I höstas släppte Google äntligen sina egna Pixel-mobiler i Sverige, i form av Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Något förvånande släpptes även Pixel 6a. Det är nämligen Googles strategi att ett halvår efter att de släppt en toppmodell släppa en budgetmodell med många av funktionerna men till ett bättre pris. Det är alltså en enklare variant av Pixel 6, som aldrig kom till Sverige.
Utseende och konstruktion
Att den är baserad på en tidigare modell kan ses på designen där den har samma svarta kameraband som Pixel 6, i stället för metall som på Pixel 7. Vi gillar designen som får den att sticka ut från mängden, och dessutom vickar den inte när den ligger på bordet. Däremot är materialvalen enklare, med plast där sjuan har aluminium och glas. Den känns dock inte billig att hålla i och den är faktiskt vatten- och dammtålig enligt IP67-klass.
Skärm
Skärmen är den minsta i testet, vilket förklaras av att med en centimeter mindre på höjden också är den mest fickvänliga av dem. Skärmen har en genomsnittlig upplösning och ljusstyrka, vilket faktiskt är en ganska hög nivå. En OLED-panel med HDR-stöd och bra färgäkthet ger faktiskt en väldigt tilltalande bildkvalitet. Däremot har den klart långsammast uppdateringshastighet vilket gör att animeringar inte känns jämna.
Kameror
Förvånande nog har Pixel den minsta kamerasensorn i testet och den klart lägsta upplösningen. Men Google har alltid förlitat sig mer på bildbehandling än på fantastisk hårdvara, och det räcker faktiskt långt. I dagsljus får man fina bilder med bra dynamik och färger. Dock är den digitala zoomen inte att rekommendera. Och i svagt ljus behövs det väldigt lång exponering. Selfiekameran är duglig utan att sticka ut.
Ljud
Som på så många andra mobiler har den stereohögtalare genom att ha en riktig i botten och att använda samtalshögtalaren. Ljudet är dock helt okej och ger faktiskt ingen distorsion på högsta volym. Däremot blir det vasst och burkigt. Den har även förlorat föregångarens hörlursuttag, så här är det adapter eller trådlöst som gäller. Samtalsljudet är bra men något tyst, speciellt i stökiga omgivningar.
Användning
Naturligtvis är Pixel kungen av ren Android-upplevelse utan några konstiga finesser, ologiska gränssnittsändringar eller oönskade appar. Det finns också Pixel-specifika funktioner som snabbstart av kameran, magiskt suddgummi i fotoappen och liveöversättningar. Man kan också njuta av att uppdateringar släpps omedelbart. Man garanteras tre stora Android-uppgraderingar samt hela 5 års säkerhetsuppdateringar för mobilen.
Prestanda
Googles egna Tensor-systemkrets är inte att leka med. Processorns råprestanda för att köra entrådade appar, vilket är vanligast, var 33 procent snabbare än närmaste konkurrent! Grafikprestanda var nästan skrattretande överlägset med 200-300 procent snabbare 3D-grafik. Även AI-prestanda, vilket blir alltmer viktigt, låg i topp. Batteriet räckte 13 timmar och 38 minuter vid kontinuerlig användning, vilket är i nivå med konkurrenterna.
Slutsats
Det är lätt att avfärda Pixel 6a därför att den har långsam skärm, låg effekt på laddningen och att det saknas finesser här och där. Men det är ännu lättare att bli förförd av den. Den är snygg och har ett nätt format, är snabb som sjutton, har en kamera som verkar fungera med magi samt unika finesser. Dessutom kan man inte vara tryggare än när man köper mobilen direkt från dem som gör Android.
Också i detta test:
Motorola Moto g73 5G
Billig men långsam för spel
Trots det låga priset känns inte Moto g73 prisvärd eftersom den har så många nackdelar.
Samsung Galaxy A54 5G
Ett tryggt men lite tråkigt val
Samsungs bästa mellanklassmobil gör det mesta bra men har heller inga spännande finesser som får den att stå ut från mängden.
Xiaomi 13 Lite
För många missar för priset
Xiaomi 13 Lite är en budgetmobil som kommer för nära Redmi utan att lyckas lika bra.
Redmi Note 12 Pro
Så här byggs en prisvärd mobil
Om Xiaomi är duktiga på att bygga prisvärda toppmodeller så är Redmi motsvarigheten för mellanklassen.
OnePlus Nord CE 3 Lite
Budgetvariant av en budgetmobil
OnePlus har varit så ivriga med att skära ner på funktionerna för att få ner priset att de gått för långt.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser