Googles egen surfplatta är tillverkad av Asus, som därmed ligger bakom båda vinnarna av detta stortest. Google Nexus är en lika stor fullträff som testvinnaren Asus Transformer Pad Infinity, fast tillhör en annan prisklass.
Google Nexus 7 kostar ungefär 2 500 kronor och är för övrigt den enda i testet som är utrustad med allra senaste Android-version, 4.1 som också kallas Jelly Bean. Det innebär bland annat att användarupplevelsen har förbättrats med hjälp av så kallade Project Butter, som i enkla ordalag försöker förutse vad användaren ska göra på skärmen innan han eller hon gör dem. Google Voice Search och fler möjligheter för notifikationer kan vi också tacka Jelly Bean för. Nexus 7 har dessutom NFC och Android Beam, så att man kan överföra filer och länkar till en annan NFC-enhet genom att bara låta dem nudda vid varandra. Läckert!
Nexus 7 får näst bäst Geekbench-resultat och på en rad andra områden är Googles platta rena rama guldägget. Upplösningen är 1280 x 800 bildpunkter, fördelade på en 7-tums skärm vilket ger en pixeltäthet på 216 ppi – inte långtifrån Asus Transformer Pad Infinty som har 224 ppi.
Tack vare Jelly Bean och Project Butter reagerar allting blixtsnabbt när man navigerar runt med fingrarna, det känns nästan som om fingret är ett med skärmen. Resultatet är en suverän webbläsarupplevelse med blixtsnabba svarstider och en helt felfri navigering befriad från hackningar och pauser. Vårt testspel, Shadowgun, ser förbaskat bra ut på Nexus 7 och även där reagerar skärmen så snabbt på handens rörelser att det nästan känns som om spelet styrs med tankekraft!
Man kan naturligtvis inte få allt för 2 500 kronor, det finns alltid lite smolk i glädjebägaren. Google Nexus 7 har inte någon riktig kamera inbyggd, så man får nöja sig med frontkamerans 1,2 megapixlar om man vill ta bilder med sin lilla surfplatta. Och även om ljudet är enastående och bildkvaliteten likaså, märker vi av rätt stora problem med avspelning av diverse videofiler. Vi kunde inte få Nexus 7 att spela en film i vare sig AVI-format (XviD-kodek) eller MKV-format (MPEG4-kodek). Detta går antagligen att avhjälpa med en tredjeparts-app, men är ändå ett irritationsmoment.
Nästan oförlåtligt är dock att Nexus 7 bara finns med 8 eller 16 GB minne och inte går att utöka med SD-kort. Googles argument är att vi ska lagra våra data i molnet i stället – till exempel Google Drive – men det har man inte mycket nytta av om man befinner sig någonstans där det inte finns Wi-Fi.
Sammantaget är Google Nexus ändå rena rama fyndet, och på samma gång så läcker att den måste göra även de mest inbitna Apple-anhängarna sugna på att byta till Android!
Också i detta test:
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Slätstruken
Galaxy Tab 2 7.0 känns billigare än den faktiskt behöver vara för de här pengarna.
Fujitsu Stylistic M532
Till arbete och vardags
Fujitsu har försökt bygga en surfplatta som både kan användas på jobbet och därhemma. Det har de lyckats delvis med.
Sony Tablet S
Nytt vin på gammal flaska
Sony Tablet S kom ut 2011 men går nu att uppdateras till Android 4. Det mår den (bara) en smula bättre av.
Acer Iconia Tab A510
Ingen fullträff
Testets tyngsta deltagare lyckas inte leva inte upp till förväntningarna.
ASUS Transformer Pad Infinity
En äkta iPad-dödare
Om Samsung är kungen av Android-mobiler så är Asus kungen av Android-surfplattor. Det bekräftar Transformer Pad Infinity med bred marginal!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser