Det är inte så enkelt att jämföra Nokia Lumia 1320 med konkurrenterna om måttstocken ska vara rena siffror, för vårt vanliga prestandaverktyg Geekbench 3 finns inte i någon version till Windows Phone, och efter flera försök var vi tvungna att ge upp försöken med Browsermark-testet i Internet Explorer. Men vad vi saknar i dokumentation har vi lyckats samla ihop i form av övertygande personliga intryck. Och facit är att även om Lumia 1320 som enda smartmobil i testet bara har en dual-core-processor, har den bättre prestanda än de flesta telefoner i prisklassen. Navigering i menyer och på diverse webbsidor gick felfritt och utan pauser, och detsamma gäller körning av stora och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne, som vi kastade oss över när vi inte kunde hitta Shadowgun (spelet vi brukar testa Android-mobiler med) i Windows Store.
Nokia Lumia 1320 är testets enda mobil med Windows Phone-operativsystem och dessutom den enda renodlade phablet-mobilen i budgetklassen vi har testat hittills. Skärmen är hela 6 tum stor men har i gengäld 1280 x 720 pixlar. Sammantaget ger det en lite bättre skärmbild än flera av konkurrenterna, till exempel LG G2 Mini och Sony Xperia M2, men även om upplösningen är högre är skillnaden i pixeltäthet inte enorm. Med andra ord är kvaliteten inte mycket bättre när vi tittar på video och liknande, däremot finns det plats för mer på hemskärmen, plus att vi får plats med mer innehåll när vi surfar på nätet. Bilden är rent allmänt bra och Lumia 1320 fungerar fint även i solljus.
Kameran med 5 Mp är inte överväldigande men från Windows Store får man tillgång till Nokia Collection som bland annat innehåller den fantastiska Nokia Camera-appen och andra bild-appar som tillsammans erbjuder massor av funktioner och möjligheter till kreativitet och på så sätt blir kameraupplevelsen ändå mer än tillfredsställande.
Ljudkvaliteten är strålande och ljudet går att justera efter den personliga smaken, både med hjälp av en inbyggd equalizer och Dolby Headphone-ljudförbättring. Framför allt basen är rejäl, men om man fintrimmar lite får man faktiskt ett fint ljud i hela frekvensregistret.
Lumia 1320 har bara 8 gigabyte minne inbyggt, men klarar däremot microSD-kort upp till 64 gigabyte. Och den har 4G/LTE.
Byggkvaliteten är godkänd, fast designen är en smula tråkig.
Slutsats
Nokia Lumia 1320 är testets enda phablet. Den stora 6-tumsskärmen har högre upplösning än de flesta konkurrenterna, men eftersom skärmen är större är bildkvaliteten inte markant bättre. Nokias kamera-app och en ganska så fin kamera gör däremot Lumia 1320 till en bra och prisvärd kameramobil.
Prestanda är mycket bättre än vad man kan förvänta sig från en dual-core-processor, och en annan positiv överraskning är det strålande ljudet. För de här pengarna behöver man inte tveka att investera i en Lumia 1320.
Också i detta test:
LG G2 Mini
Liten modell missar lite
LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.
HTC Desire 610
Positiv överraskning
På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.
Motorola Moto G
Den rena upplevelsen
Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.
Sony Xperia M2
M som i medelmåtta
Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser