TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Garmin Vivofit

För fitness-nördar

Det är bra att det här armbandet har en egen display, den tillhörande appen kräver tillvänjning.

Av / 2014-05-31 - 05:00
Garmin Vivofit

Home tycker

  • Armbandet har en egen display, det är vattentätt ner till 50 meter och batteriet kan hålla i ett helt år. Appen har ganska så detaljerade möjligheter att hålla koll på träningen.
  • Appen som ingår, Garmin Connect, är inte gjord speciellt för Vivofit, och det märks. Bland annat måste man synkronisera app och armband manuellt. Vi saknar också en möjlighet att ställa in alarm.

Garmin Vivofit består av ett armband som är gjort av gummi samt en liten tracking-enhet. Själva trackern har en liten skärm där man kan läsa av sina dagliga mål, antal steg, tillryggalagt avstånd, förbrända kalorier, etc. Dessutom är den vattentät ner till 50 meter och kan hålla strömmen i uppemot ett år!

Vivofit fungerar ihop med Garmins Connect-app, som inte är gjord speciellt för det smarta armbandet. Garmin har många andra produkter som är inriktade på träning, till exempel puls- och golfklockor, så appen har ett stort fokus på träningsaktiviteter.

Inställningen är okomplicerad men lite mer detaljerad än vad vi har sett på andra ställen. Till exempel ska man från början bestämma sin normala aktivitetsnivå samt ange hur många timmar man brukar sova. Denna information bidrar till att förfina beräkningen av kaloriförbrukning, samtidigt som appen automatisk beräknar dagliga mål som passar användarens förutsättningar. Vivofits grundläggande funktioner är desamma som visas i tracker-enhetens display, och dessutom kan man via appen registrera specifika träningsaktiviteter som löpning, cykling, simning, etc.

Armbandet kan även registrera hur länge man har sovit. Däremot kan man inte ställa in någon form av alarm. Enda undantaget är att det visas ett rött streck som rör sig från vänster till höger i själva tracking-enhetens display och når hela vägen över skärmen på en timme. Att perioden varar en timme är förinställt och kan inte ändras. Tanken är att man ska komma ihåg att röra på sig innan strecket går hela vägen, men om man glömmer att titta på skärmen så märker man det aldrig eftersom funktionen inte har någon form av påminnelse knuten till sig.

Som nämnt är Garmin Connect-appen inte gjort speciellt för Vivofit, och fokus ligger mycket på träning och inte på så mycket annat. Den är alltså inte speciellt bra på att ge användaren en dynamisk överblick över dagens aktiviteter, och användarvänligheten är inte bra alls. Ett exempel på detta är hur Vivofit registrerar sömn. I inställningarna måste man i förväg registrera när man brukar gå och lägga sig och gå upp, och sedan måste man anpassa ”dvala-aktiviteten” efter hur länge man faktiskt låg i sängen, efter man stigit upp. Inte särskilt intuitivt. Och det blir inte bättre av att appen inte uppdateras automatiskt. I stället ska man koppla ihop appen och armbandet genom att trycka på en knapp på armbandet, varpå appen synkroniseras med informationen från armbandet. Det tröttnar man fort på.

Annons

Slutsats
Garmin Vivofit är nog lite bättre än de andra testdeltagarna om man verkligen menar allvar med sin träning. Till vardags kan armbandet användas på egen hand, utan app, tack vare den inbyggda displayen, och i appen är möjligheterna att logga diverse träningsaktiviteter mer detaljerade än vi har sett i andra appar. Å andra sidan är Connect-appen inte särskilt användarvänlig och passar inte särskilt bra för att ge användaren en dynamisk och motiverande överblick över dagens aktiviteter. Det är rätt uppenbart att appen inte är gjord specifikt till Vivofit-armbandet. Vi saknar också flera smarta funktioner, till exempel alarm och påminnelser som aktivt använder sig av informationen armbandet samlar in.

garmin_connect_app

Också i detta test:

Fitbit Flex

Budgetvarianten

Visar hur viktigt det är att appen som ingår är inbjudande och överskådlig. Vilket den tyvärr inte är här.

Marknadens bästa pris och kan det allra viktigaste.
Saknar avancerade funktioner som smarta alarm och detaljerad loggning av sömn. Största problemet är dock den ologiska konstruktionen och den användarovänliga appen.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Gear Fit

Bra idé, nästan hela vägen

Samsung Galaxy Gear Fit verkar först vara rena drömmen som smart armband, men saknar ett par viktiga funktioner.

Knivskarp S-AMOLED-skärm, notiser från telefonen vid samtal och SMS. Pulsmätare och mediekontroll.
Saknar viktiga funktioner som alarm och loggning av sömn. Synkronisering med S Health-appen fungerar inte heller optimalt.
Läs hela testet

Misfit Shine

Enkelt, elegant och effektivt

Misfit Shine kan inte lika mycket som vi hade velat men löser uppgiften på ett elegant och effektivt sätt. Och priset är det inget fel på.

Liten och lätt enhet som kan bäras överallt och som till och med ser bra ut. Appen är lättanvänd och Shine bjuder dessutom på ett par kul trick.
Det dräller inte av smarta funktioner i Shine, och så kan man tröttna på att hålla den tätt intill telefonen för att den ska synkroniseras.
Läs hela testet

Jawbone UP 24

Vi är bitna

Jawbone UP 2 är ett exempel på hur bra det kan bli när stil och funktion jobbar ihop.

En fulländad produkt som kombinerar läcker och robust design med användarvänlighet och massor av praktiska funktioner.
Är inte vattentät och kunde gott haft en lite mer användbar display på själva armbandet.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild