Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Apple iPad Air 2

Mycket vill ha mer

iPad Air 2 är den bästa surfplattan på marknaden. Precis som föregångaren.

Av / 2014-12-12 - 08:00
Apple iPad Air 2
Peter Gotschalk

Apple iPad Air 2Apple kallar skärmen på iPad Air 2 för Retina HD, vilket skulle kunna ge oinvigda ett intryck av att skärmupplösningen alltså måste vara högre än på föregångarens ”vanliga” Retina-skärm. Så är dock inte fallet. På iPad Air 2 är skärmupplösningen 2048 x 1536 pixlar, med en pixeltäthet på 264 ppi, alltså exakt samma som på iPad Air, och även skärmtekniken är densamma. Nej, den enda reella skillnaden att den nya skärmen är fullständigt laminerad, vilket innebär att Apple har lyckats eliminera det tunna lager luft som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två lager har nu smälts samman, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten eftersom det numera känns som om bilden är fastklistrad direkt på undersidan av skärmen. Detta innebär i sin tur att skärmbilden är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.

Den första iPad Air hade en imponerande bildkvalitet, med strålande kontrast, färg- återgivning och färgäkthet. Och det gäller fortfarande. Men den ytterst tunna skärmen på iPad Air 2 ger användaren en känsla av att nästan kunna röra vid ikonerna på skärmen, så nära ligger de, och vi kan bara konstatera att Apple har lyckats göra en av marknadens bästa surfplatteskärmar ännu bättre.

Ingen surfplatta kan skryta med hifi-ljud, men iPad Air klarar sig ändå ganska så respektabelt på ljudfronten. Ljudet är dynamiskt och har tyngd i alla frekvensregister. Tills vi ser den första surfplattan med inbyggd separat DAC verkar det inte som om det kan bli bättre.

 

Kamera

I normala fall brukar vi inte ödsla särskilt mycket plats på att skriva om kameran, vilken surfplatta vi än har med att göra, eftersom vi innerst inne tycker att det är helt befängt – och framför allt oestetiskt – att använda sin surfplatta för att ta bilder. Men det finns många användare som inte håller med, och det tycks även Apple ha märkt, för just kameran på iPad Air 2 är en hel del bättre än den som satt i den första iPad Air. Den var nämligen ingenting att skriva hem om, eftersom den tog halvgrumliga bilder med alldeles för mycket brus. I Air 2 sitter en 8 Mp-kamera som dels tar större och mer högupplösta bilder än föregångaren och dels åstadkommer en markant högre bildkvalitet med mer djup och helt utan grumligheter och brus. I synnerhet i bilder som tas i mörka omgivningar.

 

Design och kvalitetsintryck

Men det är inte bara den bättre kameran som förbättrar upplevelsen att ta bilder. Även om 1,4 mm tunnare och 32 gram lättare kanske inte låter som så mycket så innebär den tunnare designen och den lägre vikten att det har blivit mycket smidigare och mer användarvänligt att använda sin iPad som kamera. Den är helt enkelt lättare att hålla i under längre perioder och det gör större skillnad än man skulle kunna tro. Detta gäller naturligtvis även till vardags, när man använder surfplattan till andra ändamål, oavsett om det är spel, film, böcker eller surfning.

Apple hävdar att iPad Air 2 är världens tunnaste surfplatta med sina 6,1 millimeter och det är ett påstående som vi inte har kunnat motbevisa. Den första iPad Air-modellen var redan tunnare och lättare än någonsin – därav beteckningen ”Air” – men med Air 2 har Apple konstruerat en surfplatta som är så tunn och lätt att vi måste ligga väldigt nära gränsen för hur tunn den faktiskt kan bli. Och då är det naturligtvis snudd på omöjligt att undvika kompromisser när det gäller utformning och material. iPad Air 2 är gjord av aluminium, byggkvaliteten tillhör toppklassen och designen är precis så läcker och lyxig som man kan förvänta sig av Apple.

Det lilla undantaget som bekräftar regeln är att den lilla knappen på sidan – den som brukade sitta ovanför volymknapparna och som kunde ställas in så att den tystade ljudet eller låste skärmrotationen – har fått stryka på foten. Det har uppenbarligen inte funnits plats för knappen i den nya, tunnare ramen.

 

Prestanda och funktioner

Våra benchmark-tester visar att iPad Air 2 är den utan jämförelse snabbaste surfplattan på marknaden för tillfället. Apple brukar vara mycket hemlighetsfulla när det gäller sina egenutvecklade processorer, men vårt testprogram Geekbench 3 har avslöjat att den så kallade A8X-processorn i iPad Air 2 har tre kärnor och är på 1,5 GHz, precis som vi numera vet att iPad Air 2 har 2 GB RAM-minne.

Om man inte tycker att detta låter speciellt imponerande jämfört med de quadcore Snapdragon-processorer på 2,5 GHz eller ännu mer som sitter i de mest kraftfulla Android-surfplattorna så får man tänka om. Det är inte mycket som kan få iPad Air 2 att tappa andan. Riktigt tunga appar som Garageband och iMovie öppnas på ett ögonblick och arbetar blixtsnabbt, och grafiktunga spel som Asphalt 8: Airborne kör mjukare än någonsin.

Tillsammans med Apples nya iOS 8 Metal API, ett programmeringsgränssnitt som ska ge utvecklarna bättre och mer direkt tillgång till processorns grafikegenskaper (Asphalt 8 är ett av de första spelen som använder de nya möjligheterna i Metal), utlovar A8X-processorns höga prestanda massor av kommande spel och appar som har grafik och högt tempo på en nivå vi inte trodde att vi kunde räkna med från en surfplatta.

En annan välkommen nyhet i iPad Air 2 är Touch ID. Fingeravtrycksläsaren gör det enklare att låsa upp surfplattan, plus att man kan använda sitt fingeravtryck för att betala för appar och annat i App Store och iTunes. I iOS 8 har Apple öppnat för att tredjepartsutvecklare kan bygga in Touch ID-funktioner i sina appar, så det skulle bara fattas att fingeravtrycken skulle fungera även i Apples flaggskeppsmodell.

Om det är något som liknar smolk i glädjebägaren så måste det vara att iPad har sina begränsningar. Åtminstone när det gäller lagringsplats. Den stöder nämligen inte att man utökar lagringskapaciteten med microSD-kort, så det gäller att redan i förväg veta hur mycket minne man behöver. Å andra sidan finns iPad Air 2 i versioner med ända upp till 128 GB.

 

Slutsats

iPad Air 2 är den bästa surfplattan som går att köpa för pengar just nu. Den är tunnare och lättare än någon annan på marknaden och prestanda – inte minst grafiken – är oöverträffade. Bildkvaliteten är rent allmänt något av det bästa vi har sett och nu har iPad äntligen fått en kamera som tar respektabla bilder.

Har man redan en iPad Air behöver man inte alls investera i en 2:a – under förutsättning att man kan leva utan Touch ID – men för alla andra som ska investera i en surfplatta här och nu är det ingen tvekan om saken. Apples iPad är nummer 1. Igen.

Home tycker

Världens tunnaste surfplatta. Lättanvänd och lyxig design, oöverträffade prestanda och imponerande hög bildkvalitet. Och nu med Touch ID. Knappen som kunde slå på och av ljudet har försvunnit. Minnet kan inte utökas.

Också i detta test:

5 Highend-surfplattor

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Tredje gången gillt

Xperia Z3 Tablet Compact är den tredje highend-surfplattan från Sony, och den är dessutom den bästa.

Strålande skärm, höga prestanda och massor av funktioner – inklusive vatten- och smutsskydd – kombinerat med en lätt och smal design. Och allt till ett rimligt pris.
Ljudbilden saknar tryck och liv, och kameran lever inte riktigt upp till förväntningarna.
Läs hela testet

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

En riktig baddare

Det är inte storleken som räknas, Lenovo!

Bra inbyggda stereohögtalare som kompletteras av en subbas. Den stora skärmen är bra till spel och film – och så har surfplattan till och med en inbyggd projektor!
Lenovo får inte ut tillräckligt mycket ur den stora skärmen, vanliga appar kör ojämnt och med ett par hörlurar är ljudet platt och tråkigt.
Läs hela testet

ASUS MeMO Pad 7 ME572CL

En liten pärla

ASUS MeMO Pad 7 är kanske klen, men den kan verkligen vara med och leka bland de stora grabbarna.

Framför allt med tanke på priset får man enastående prestanda, läcker bildkvalitet och gedigen byggkvalitet.
Ljudet är en smula för bastungt, touch-funktionen hade kunnat vara bättre och ramen runt skärmen är mycket, mycket bred. Kameran tar grumliga bilder i dålig belysning och surfplattan är full av bloatware
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Bästa. Skärmen. Någonsin.

Med Galaxy Tab S har Samsung äntligen fått ett äkta surfplatte-flaggskepp.

Oöverträffad skärm med vackra färger och hög upplösning. Prestanda ligger också i topp, och designen är lätt, tunn och robust. Massor av fin funktionalitet och gratis innehåll.
Ljudkvaliteten är egentlig fin, men ljudstyrkan hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hela rasket för halva priset

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Rulla till toppen