Amazon är experter på att tjäna pengar, så naturligtvis utsätter de dig för reklam för alla möjliga andra böcker de säljer när du inte läser den du redan har skaffat. Kindle finns i en annonsfri version som du betalar extra för, och det är förmodligen värt att överväga om du inte vill utsättas för alla möjliga förslag på vad du ska läsa varje gång din läsplatta går i viloläge.
Som sagt, det ÄR världens största bokhandel du har i din hand, och om du är typen som läser böcker på engelska kan det inte bli bättre (och billigare). Amazon är jätten vi både älskar och hatar eftersom det är så svårt att komma undan den. Och varje dag kan du få gratis böcker levererade från författare på jakt efter betyg som kan få dem upp på Amazons bästsäljarlistor.
Om du insisterar på att läsa böcker på ditt eget språk är Kindles lösning att du skickar dem via e-post till den. Din Kindle har sin egen unika e-postadress, så om du köper en bok som kan skickas med e-post kan du överföra den till din Kindle med ett enda klick.
Nackdelen är att du bara kan skicka de böcker som du faktiskt köpt. Inte de du kan komma åt via prenumeration. Detsamma gäller e-böcker som du har lånat från biblioteket. Det enda alternativet för prenumeration är Amazons egen streamingtjänst Kindle Unlimited.
Lyssna på böckerna
Om du vill dra nytta av Kindles förmåga att spela ljudböcker bör du veta att den är utformad för streamingtjänsten Audible, som inte är tillgänglig i Skandinavien. Du kan dock teckna ett abonnemang på den brittiska versionen och därmed få tillgång till många engelskspråkiga ljudböcker. Om du inte är intresserad av en prenumeration kräver det en större sökning att hitta ljudböckerna, och till skillnad från e-böckerna är det ingen som kastar dem efter dig.
Kindle, som de flesta andra läsplattor, har ingen inbyggd högtalare, men att ansluta ett par öronsnäckor via Bluetooth är enkelt och smärtfritt.
Så låt oss anta att du bara älskar att läsa böcker du har köpt och betalat, eller att du kan nöja dig med prenumerationen via Kindles egen tjänst. Så vad får du för pengarna?
Liten och läcker
Du får inget mindre än en lysande liten läsplatta. Den är intuitiv, reagerar snabbt och krånglar mycket mindre än konkurrenterna. Och så är den faktiskt ganska elegant att titta på med sina runda former och minimalistiska uttryck.
Man har verkligen tänkt på användarvänlighet (UX), och de flesta kommer att känna sig hemma med den väldigt snabbt. Allt är enkelt: ljus och färg på skärmen, teckensnitt och storlek, uppslag i den inbyggda ordlistan. Det kan till och med översätta enstaka ord eller fraser till danska, norska, svenska och finska, vilket onekligen är praktiskt när den vill att du ska läsa engelska böcker.
Slutsats
Om du läser och lyssnar på engelska och du är bekväm med att lägga dina pengar hos Amazon råder det nästan ingen tvekan: Kindle är skräddarsydd för dig. Det kompenserar för sin monogama inställning till bokshopping genom att vara testets absolut billigaste läsplatta.
Men om du verkligen föredrar att använda den som en generisk läsplatta och vill läsa böcker från andra källor, kommer du förmodligen att tröttna på ditt köp snabbt.
Också i detta test:
Kobo Sage
Ergonomisk Amazon-konkurrent
Onyx Boox Nova Air 2
Överlägsen testvinnare
Denna läsplatta kan göra nästan allt du kan drömma om.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser