Testdeltagarna från LG och Samsung har en yta med mycket plast, men i Sony HT-ST5000 är det aluminium som gäller, vilket betyder ett läckert utseende med fin kvalitetskänsla. Center- och surroundhögtalarna har var sin diskant utöver mellanregistret för att kunna återge hela tonregistret mer dynamiskt. Atmos-kanalerna på toppen är snett vinklade mot taket för att ge en bättre effekt av ljud från ovan än om de pekar rakt upp.
Subwoofern är också tillräckligt stor och tung för att ge höga förväntningar på basåtergivningen.
Inställning och användning
Anslutningen till det trådlösa nätverket görs via ett menysystem på TV:n. Lite krångligare än att göra det direkt på mobiltelefonen i en app, men det funkar stabilt och bra.
I likhet med LG SJ9 stöder inte Sonys soundbar trådlösa bakhögtalare, så några utbyggnadsmöjligheter har du inte, bortsett från att HT-ST5000 kan ingå i ett multiroom-system med andra kompatibla Sony-produkter.
I övrigt är användarvänligheten fin och fjärrkontrollen har många möjligheter. Det som är lite märkligt är att man inte kan välja mellan olika ljudlägen när man strömmar musik via Chromecast, så man får ta vad man får. Sony stöder för övrigt flera strömningstjänster, inklusive Tidal som LG inte gör.
Ljudkvalitet
Musik med Atmos-surroundljud låter väldigt bra, kom bara ihåg att ställa in ljudläget till 3D Surround Sound för att få störst Atmos-effekt. Trondheimsolistenes Reflections återges med grova stråkar och tuff attack, samtidigt som klangen har en naturlig fyllighet. Det är gott om rymd runt dem och Sony ger ett större intryck av ljud i höjden. Det låter som om vårt testrum har fått en takhöjd på fem meter!
Strängarna är distinkta, utan att de låter vassa. Mycket bra. Subwoofern hänger också med mycket bättre än hos LG, så att kontrabasarna är mäktiga och har bra attack samtidigt som de integreras fint med resten av orkestern.
Ljudet är kraftfullt, här kan man dra på ordentligt innan högtalaren ger upp och tappar andan. Ungefär lika högt som med Samsung. Detta tjänar man på även när man spelar musik i stereo, som låter så bra att man inte behöver ha någon hifi-anläggning också.
Atmos-ljudspåret i filmen Mad Max: Fury Road återges övertygande, rösten i öppningsscenen cirkulerar snyggt i rummet. Precis som LG lyckas inte Sony återge bakkanalerna riktigt lika övertygande som Samsungs separata bakhögtalare, men för att vara en enda integrerad soundbar imponerar Sony stort.
Slutsats
Sony HT-ST5000 utstrålar byggkvalitet, både när det gäller vikt och utförande i aluminium. Den är enkel att använda och viktigast av allt: den låter väldigt bra.
Ljudet är både naturligt och har stor dynamik och bra upplösning längre upp. Både film och musik imponerar.
Det saknas kompatibilitet för separata, trådlösa bakhögtalare, så här har Sony en nackdel jämfört med Samsung HW-K960. Annars har Sony gjort allt rätt med sin soundbar. Om man bortser från det höga priset, alltså.
Också i detta test:
LG SJ9
Hyfsat underhållande
LG SJ9 är en soundbar som är användarvänlig och har ett läckert utseende – och ett helt okej ljud.
Samsung HW-K960
Fortfarande soundbar-kungen
Ju större konkurrens Samsung får desto mer visar de att soundbar-högtalare verkligen är något de behärskar. HW-K960 är helt enkelt bäst.