LG SJ9 är en läcker, rundad soundbar som ser precis likadan ut som den som ingår till den lövtunna OLED-TV:n Wallpaper. Men medan Wallpapers högtalare elegant hissar upp två extrahögtalare när den aktiveras så är de infällda på ovansidan i SJ9. Det här är Atmos-kanalerna, som skickar upp ljudet mot taket och ger ”ljud från himlen”.
LG SJ9 har precis de in- och utgångar som behövs: en vardera av HDMI, optisk digital och 3,5 mm analog. HDMI-utgången stöder ljudretur från TV:n, så att man bara behöver dra en extra kabel mellan de två. SJ9 ger Atmos-ljud även från aktuella titlar på Netflix.
Inställning och användning
Högtalaren kopplas enkelt till nätverket med appen Music Flow, sedan är det bara att strömma musik trådlöst till den inbyggda Chromecast-mottagaren. Flera enheter kan kopplas in till ett trådlös multiroom-system. Av någon anledning kunde vi inte strömma från Tidal, trots att Chromecast officiellt stöder det. Spotify, Deezer och TuneIn-internetradio gick däremot utan problem.
Annars är SJ9 enkel att använda. När du inte ska strömma till den så använder du bara den lilla fjärrkontrollen för att spela ljud från TV, Blu-ray eller vad som helst. Tänk bara på att ingångsväljaren heter ”F” (som står för ”Function”) …
Ljudkvalitet
Film med Atmos-ljudspår ger ett stort intryck av ljud ovanifrån. Öppningsscenen i Mad Max: Fury Road har Max röst som sträcker sig över hela rummet och en flickröst surrar runt oss. Ljudet bakifrån hade kunnat vara bättre det kan inte mäta sig med separata bakhögtalare.
Max röst är fyllig i nedre mellanregistret, vilket ger ett ganska så mäktigt intryck. Längre upp i röstregistret är det däremot lite platt och luddigt, och subwoofern hade gott kunnat mullra ännu lite bättre längst ner. Vrid upp nivån till 4 så duger det.
Det är framför allt musik som avslöjar svagheterna. För det första hänger subwoofern inte riktigt med. Den är inte bara småslapp, det finns ett litet tidsglapp mellan den och soundbar-högtalaren. Det gör att man alltid hör var subwoofern står placerad. Står den för långt ifrån högtalaren så låter det märkligt.
Använd Movie-ljudläget, även med musik i surround, för att få störst surround-effekt. Trondheimsolistenes Reflections ger ett ganska rymligt intryck och cellorna har fin fyllighet. Det finns inte tillräckligt med luft i fiolerna, det saknas upplösning i diskantregistret. Kontrabasarna är smått svulstiga, och har dessutom basregistret skilt från de spröda anslagen på strängarna på grund av problemet med subwoofern.
Slutsats
LG SJ9 är en soundbar som är enkel att installera och enkel att använda. Den saknar vissa musiktjänster, som Tidal, och är bara godkänd rent ljudmässigt. Den småslappa subwoofern är den största syndaren.
Köp den om du har en LG OLED-TV och absolut måste ha Atmos-ljud från Netflix. Det kommer att lyfta ljudet, men samtidigt är det lätt att hitta andra soundbar-högtalare som låter bättre.
Också i detta test:
Sony HT-ST5000
Mycket bra ljud
Med ett mer exklusivt utseende och ett snyggt avstämt ljud är det svårt att inte bli förälskad i Sony HT-ST5000.
Samsung HW-K960
Fortfarande soundbar-kungen
Ju större konkurrens Samsung får desto mer visar de att soundbar-högtalare verkligen är något de behärskar. HW-K960 är helt enkelt bäst.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser