Det enklaste sättet att få bättre ljud från TV:n är med en soundbar-högtalare, som egentligen är en kompakt ljudanläggning som har förstärkare och högtalare inbyggt. Den kopplas upp i ett nafs och är smidig med bättre ljud som tar minimalt med plats. Här slipper du nämligen fylla vardagsrummet med högtalare – det räcker med en!
Många soundbar-högtalare har inbyggda musiktjänster och kan vara en del av ett trådlöst multiroom-system. De flesta kan dock inte ersätta en tvättäkta stereo- eller hemmabioanläggning när det gäller ljudkvalitet. Man får mycket bättre ljud än från TV:ns bedrövliga högtalare, men bekvämligheten sker på bekostnad av riktigt bra ljud.
Men det behöver det inte göra. Investerar man lite mer i sin soundbar så kan den till och med ersätta en riktigt bra ljudanläggning, och det är vad vi hoppas kunna åstadkomma med testets tre kandidater.
Ljud från himlen
Trots ett enda gemensamt kabinett så finns det flera högtalarelement inbyggda som återger var sin kanal – för att ge en effekt av surroundljud.
I detta test har sound-högtalarna dessutom inbyggd avkodning av ljudformatet Dolby Atmos, som ger ”ljud från himlen”. För detta behövs det två extra högtalare på ovansidan av kabinettet, som spelar upp mot taket så att ljudet studsar ner mot lyssnaren. Om allt fungerar som det ska känner lyssnaren att han eller hon sitter i en stor och luftig bubbla av ljud. En helikopter svävar ovanför huvudet och regndroppar som faller ovanifrån låter som just det. Ljudlandskapet blir större och luftigare på alla sätt.
Den allra bästa Atmos-effekten får man med ett äkta hemmabiosystem med separata högtalare monterade i taket, men att fälla in Atmos-högtalare i en soundbar kan faktiskt fungera imponerande väl.
Tre ljudlimpor
Det har börjat dyka upp en hel del Atmos-högtalare på marknaden. Förra året testade vi tre stycken: Samsung HW-K960, Philips Fidelio B8 och Yamaha YSP-5600. Samsung utmärkte sig så mycket att vi kom fram till att den var marknadens bästa Atmos-soundbar den gången. Vi tar med den i det här testet också, nu ska den mäta sina krafter med LG SJ9 och den dyrare Sony HT-ST5000.
Om Dolby Atmos
Dolby Atmos lyfter film- och musikupplevelser i flera kanaler till nya höjder. Bokstavligt talat. Det handlar nämligen om ljud från taket. Antingen i form av diskreta högtalare monterade där eller – som i testets högtalare – med Atmos-element infällda på ovansidan som spelar upp i taket och sedan studsar ner ljudet mot lyssnaren.
Det börjar dyka upp källmaterial med Dolby Atmos. Speciellt på UHD Blu-ray-utgåvor. På sistone har även Netflix hoppat på tåget med flera titlar. Men man får inte Atmos från Netflix helt utan vidare. Det kräver antingen en nyare Xbox-modell eller en speciell LG OLED-TV som skickar Atmos ut via HDMI-ljudkanalen. Vill du vara helt säker på att avkoda Atmos smidigt från TV:n så bör du ha en soundbar från LG. Närmare bestämt SJ9, som vi har med i detta test.
Ett konkurrerande ljudformat till Atmos är DTS:X, men det är mindre utbrett som konsumentformat. Sony och Samsung stöder detta med senaste mjukvaran, men LG har inte kommit med någon sådan uppdatering.
LG SJ9
Hyfsat underhållande
LG SJ9 är en soundbar som är användarvänlig och har ett läckert utseende – och ett helt okej ljud.
Sony HT-ST5000
Mycket bra ljud
Med ett mer exklusivt utseende och ett snyggt avstämt ljud är det svårt att inte bli förälskad i Sony HT-ST5000.
Samsung HW-K960
Fortfarande soundbar-kungen
Ju större konkurrens Samsung får desto mer visar de att soundbar-högtalare verkligen är något de behärskar. HW-K960 är helt enkelt bäst.