TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Linn Akurate LP12

Legendarisk skivspelare med himmelsk ljudkvalitet

Linn visar varför de har legendstatus.

Av / 2020-12-06 - 11:00
Linn Akurate LP12

Ljud & Bild tycker

  • Stor och fyllig ljudbild med strålande basdynamik och stor detaljrikedom. Tonarmen har höjdjustering och spelaren är väldämpad. Löstagbar kabel och elektronisk hastighetsväxlare.
  • Den kostar en hel del och saknar inte konkurrenter, inte ens i den här prisklassen.

Den har funnits ända sedan arvssynden kom till jorden. Åtminstone känns det så. Utseendet har inte förändrats särskilt mycket heller, receptet är detsamma som det har varit sedan 1972. Fast så länge du inte tillhör fundamentalisterna bland ärke-puritanerna så är Linn LP12 en mycket bättre skivspelare nu än då.

Dagens modell är faktiskt bättre än någonsin och har likheter med Porsche 911. Grundformen är densamma, men under skalet är allt up to date, med precisionsteknik som inte fanns på den tiden.

LP12 är förmodligen den mest kända – och definitivt den mest ikoniska – highend-skivspelaren som någonsin funnits. Mycket tack vare den långa livstiden – äldre spelare är fortfarande i drift – men också för det fina ljudet som har varit ett slags signatur.

Eller rättare sagt: LP12-signaturljudet har gradvis förändrats i takt med att Linn har introducerat uppgraderingar.

Några av de mest betydelsefulla har haft namn som inte precis avslöjar vad förändringen är för något. Till exempel Nirvana, Valhalla, Radikal, Lingo och Cirkus.

Annons

Trampolin är lättare att förstå, eftersom det berättar att bottenplattan är ny. Detsamma kan sägas om Keel (köl), som är ett innerchassi gjort av ett stycke aluminium. Den senaste uppgraderingen, Karousel, är inte heller svår att tolka.

Linn Karousel upgrade kit scaled 1
Karousel-kitet.

Som namnet antyder är det en ny Diamond-Like Carbon-beläggning inuti lagret som innertallrikens axel roterar i. Precis som de flesta uppgraderingar till LP12 kan Karousel även installeras på äldre spelare – och är standard på alla nya LP12 från 2020.

Till Karousel ingår också en ny låsmutter som gör monteringen betydligt styvare, en helt ny innertallrik samt nya spiralfjädrar. Kolbeläggningens hårdhet ska ge ännu mindre friktion och följaktligen ännu bättre ljud.

Samma recept

Som alla Linn LP12 före Akurate har 2020-modellerna ett flytande innerchassi med spiralfjädrar. Skivtallrikens lager och tonarmens bas vilar på tre fjädrar.

LP12 finns i tre versioner: Majik LP12 är ”instegsmodellen” med Karousel, intern strömförsörjning, Krane-tonarm och påmonterad Adikt MM-pickup.

Fördubblar man priset får man modellen vi testar här, Akurate LP12, som också har Karousel, men här har Majik-chassit bytts ut mot Kore, armbasen är Trampolin, tonarmen är Akito och strömförsörjningen är separat (extern) och heter Lingo. Akurate levereras med MC-pickupen Krystal.

Linn Krystal Detail MC scaled 1
Krystal-pickupen är naken.

Det går också att satsa maximalt och välja Klimax LP12. Då sticker priset iväg en bra bit över 200 000 kronor, men för pengarna får man Keel-innerchassi, Radikal-strömförsörjning, inbyggt Ulrika II-phonosteg, Ekos SE-tonarm och en Kandid MC-pickup.

Alla komponenter kan köpas separat och monteras in i en äldre LP12. Byter man ut den gamla bottenplattan mot en Trampolin, den gamla strömförsörjningen mot en ny och det gamla lagret mot Karousel, så har man en ”ny” skivspelare som ger mycket bättre ljud i 30 år till.

Alla modeller levereras med plint i traditionella träslag som ek, svart ask, rosenträ, valnöt och körsbär, men numera går det också att beställa vilken färg man vill. Med eller utan pianolack. Vårt testexemplar hade pianolackad faner, vilket gav ett exklusivt intryck på samma nivå som prislappen.

Linn Akurate LP12 Krystal Rosenut Front Top scaled 1
Akurate LP12 i pianolackat rosenträ.

Linn-spelaren levereras färdiginstallerad, så länge man inte vill något annat. Den kompakta, yttre strömförsörjningen kan gömmas undan eftersom man styr uppspelningen från spelaren. Start och stopp, och byte från 33 1/3 till 45 varv per minut görs med samma knapp, till vänster om skivtallriken.

Det räcker med en tryckning för att starta, men man måste hålla inne knappen i tre sekunder för att stoppa.

Linn Lingo PSU scaled 1
Lingo-nätdelen med kretskorten till motorn i LP12. Den här strömförsörjningen finns som uppgradering till alla Linns LP12-skivspelare.

MC-pickup

LP12 är knappast någon ny bekantskap för undertecknad, jag har hört fler än ett dussin av dem från olika epoker, och testat flera varianter, men Krystal-pickupen ny för mig. Det är en så kallad naken pickup, utan yttre skal som täcker upphängning, spolar och magneter, och där själva chassit är gjort av ett stycke 7075-aluminium.

Pickupen har trepunktsfattning vilket gör det lite lättare att montera den i tonarmar från Linn (och Rega) och den kan användas i alla LP12-varianter. Den ska ha en impedans på mellan 50 och 200 ohm, och max 2 grams nåltryck. Massan är måttliga 7 gram.

Om man använder Linns separata phonosteg Uphorik så har det ett schema som visar hur man ställer in korrekt last för alla Linn-pickuper. Uphorik, som vi också använde under testet, är ett universellt phonosteg för MC- och MM-pickuper som har brytare som anpassar impedans, kapacitans och förstärkning.

Linn Akurate LP12 Krystal Rosenut 3Q Playing scaled 1
Stilen är välbekant.

Spelar med auktoritet och engagemang

Jag använde också det rörbaserade MC-steget i McIntoshs nya C2700, samt phonosteget i Devialet Expert Pro 220, med väldigt lyckat resultat. Även om det låter lite annorlunda när man byter phonosteg så är det en sak som är uppenbart:

Linn Akurate LP12 är en fenomenal prestation, med tanke på att konstruktionen går tillbaka 48 år i tiden. Det visar bara – som med Porsche 911 – hur långt man kan komma med målinriktade ingenjörsstudier, ny teknik och bättre kunskap om mekanisk och elektrisk utveckling.

Alla de som har lyssnat på en LP12 förut känner igen Akurate-skivspelarens stil. Den rytmiska kontrollen, den dynamiska kontrasten och den varma och generösa klangbalansen är intakt. Men den rytmiska kontrollen är uppstramad, mer precis, dynamiken har större kontrast och det finns mycket mer öppenhet och fokus i ljudbilden.

Det senare kan i hög grad tillskrivas Karousel-lagret, som städar upp ljudbilden och ger nyanser och detaljer en svartare kontrast. Men det är ingen tvekan om att den separata strömförsörjningen också bidrar till ljudbildens stabilitet, och mycket av musikens skarpa fokus och blixtsnabba transientrespons beror på en oerhört välljudande pickup.

Linn Uphorik phono scaled 1
Phonosteget Uphorik för MM- och MC-pickuper. Finns i svart och silver.

Den enorma Yamaha GT-5000 målar upp en större ljudbild med bredare skala och en Rega Planar 10 kan – med rätt pickup – få fram ännu fler detaljer, men ingen av dem har Linn-spelarens kombination av auktoritet i basen och samma grad av öppet och djupt ljudlandskap, med samma klangdjup i sångröster och instrument.

Det märks i Still Live med Keith Jarrett Trio, där inspelningens djup återges med högsta precision och där de djupare tonerna från både kontrabas och trummor får ett solitt fundament som påminner mer om Yamaha än Rega. Kantslagen på cymbaler och de små nyanserna man hör under kontrabasens toner, när fingrarna dras över strängarna, är kristallklara.

Oavsett om det är Nancy Wilson, Mark Knopfler eller Pavarotti så målas rösterna med en vass penna, men klangfärgerna tecknas med bred tusch som ger vokaler mer klang och värme än jag brukar höra från billigare skivspelare.

Stråkar, som de i 2L:s inspelning av Trondheimsolistenes Signature 1, kan låt lite hårda med enklare konstruktioner, men Linn-spelaren ger klangen mer substans och fyllighet, vilket också hörs tydligt med akustiska gitarrer. Där man inte bara hör strängarnas begränsade klang utan också får med ljudet från gitarrlådan. Till exempel blir Pat Methenys akustiska gitarr mer nyanserad och levande genom Akurate LP12 än exempelvis Thorens TD-350.

Collaro matte scaled 1
Collaro-matta.

Ett litet tips: Linn levererar alla skivspelare med en medeltjock filtmatta som fungerar utmärkt, men som somliga redan vet finns det bättre mattor. Jag provade med en matta från Collaro som är gjord av filt och ull, och med den fick jag lite bättre fokus i mellanregister och diskant, och detaljerna framträdde pyttelite bättre. Be att få prova en i butiken, jag skulle definitivt rekommendera att använda Collaro-mattan. Den kan användas på andra skivspelare än LP12 också.

Slutsats

På många sätt är det nästan anmärkningsvärt – och beundransvärt – att Linn lyckas hålla den gamla konstruktionen uppdaterad och ständigt förbättra ljudet ovanpå ett fundament av mer än 50 år gamla principer. Akurate LP12 är kanske den modell av de tre varianterna som allra bäst visar hur mycket det går att vinna genom att förbättra, kanske framför allt det mekaniska, utan att priset skjuter i höjden. Till exempel upphängning, lager, arm och chassi, men också strömförsörjning och pickup. Enligt min åsikt får man med Akurate LP12 den rätta arvtagaren till originalet, i en moderniserad och väsentligt uppgraderad version, som låter mycket, mycket bättre och är en av de allra bästa skivspelarna i prisklassen under 100 000 kronor.

 

Karakter
Linn Akurate LP12
High End

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild