Den här artikeln borde förses med varningstext. Det är nämligen ett tämligen positivt test. Men inte för att det handlar om världens dyraste anläggning – det finns högtalare som kostar dubbelt så mycket på egen hand. Och inte får du speciellt mycket flärd för pengarna heller. Vi snackar om en stereo som ser ganska så anspråkslös ut men som kostar en kvarts miljon kronor.
Vad är det då som gör anläggningen så bra? Är det den lysande CD-spelaren, de flexibla förstärkarna eller de synnerligen potenta högtalarna? Egentligen alla tre. Men vi ska inte fokusera för mycket på de enskilda delarna den här gången. Låt oss hellre snacka lite om fördelarna med en anläggning där alla delar kommer från samma ställe – i detta fall Skottland.
Välgjort
När BMW ska utveckla en ny bilmodell ger de full kontroll över alla interiör- och exteriördetaljer till en och samma person. Helhet och exakthet är nämligen vad som räknas mest när man ska bygga (och framför allt sälja) en bil i miljonklassen. Ett sådant helhetsperspektiv kan också vara värt att ha när man talar om ljud. Om stereons uppgift är att servera dig musiken så ärligt och trovärdigt som möjligt, måste det väl vara en fördel att ha kontroll över samtliga led i kedjan, precis som biltillverkarna har?
Personligen hyser jag stor tilltro till – och har fin erfarenhet av – kompletta anläggningar. Då menar jag inte billiga minianläggningar, utan tvättäkta hifi-system som är framtagna och sammansatta av en enda tillverkare. Det kan ge större ägarglädje att ha en komplett anläggning från ett och samma märke än att ha en hel hög med olika boxar av olika ursprung. För att inte tala om alla fjärrkontroller! Men det viktigaste är att ljudet blir precis så som tillverkaren har menat att det ska vara.
Ackuratess
I de lägre prisklasserna är engelska Rega en ivrig förespråkare för den här filosofin, men i High End-klassen är det Linn som dominerar. Med grundaren Ivor Tiefenbrun tillbaka i förarsätet har de förnyat stora delar av sin produktlinje det senaste året. Några av produkterna har till och med blivit billigare! Inte illa för att vara skottar…
För att rensa upp bland produkterna och dela in dem på ett lättbegripligt sätt har Linn givit många av modellerna nya namn. De är nu indelade i de tre kvalitetsnivåerna Majik, Akurate och Klimax. Majik-serien har vi redan testat med stor lycka och nu är det alltså Akurate som står på tur. Akurate-serien utgör Linns senaste musiksystem och består av CD-spelare, för- och effektförstärkare samt högtalare. En DAB/FM-radio för kräsna lyssnare, Akurate Tuner, finns också.
Ljudet av Linn
Senaste gången vi skulle beskriva ljudet från en Linn-anläggningen kunde vi inte komma på något bra. Hur klyschigt det än kan verka så låter det mest som … musik. Sanningen är faktiskt att produkterna tillhör dem som har allra minst ”egenljud” på hela marknaden. Många andra tillverkare väljer att sätta smak på ljudupplevelsen med fetare bas, varmare mellanregister eller avrundade övertoner, men Linn fokuserar på motsatsen: att göra så få fel som möjligt. Ett hederligt mål som många har anammat men som få klarar lika bra.
Rytm, timing och exakt återgivning av musikens tonhöjd är vad som prioriteras högst av en Linn-produkt. Resultatet är en ljudanläggning som gör mer än att utmärka sig på utvalda musikstilar eller ha vissa imponerande egenskaper. Det här systemet låter faktiskt förbluffande bra vilken musik man än provar med.
Den musikaliska spännvidden är enorm. Oavsett om det handlar om klassiskt, hip-hop eller dundrande hårdrock så visar sig alla skivor från sin bästa sida. Anläggningen har en märklig förmåga att få fram melodin och essensen från de mest miserabla inspelningar, samtidigt som den kan framkalla gåshud när man plockar fram de riktiga godbitarna.
Ta till exempel filmusiken från Sagan om Ringen. Melodierna bör vara bekanta för de flesta, men det är knappast alla som hört dem återgivna på det sätt som Linn lyckas med. Ofta när man lyssnar på klassisk musik känns det som om musikerna slåss om utrymmet i en alltför trång ljudbild. En bra konsertinspelning innehåller otroligt mycket ljudinformation, och att lyssna på klassisk musik på en dålig anläggning är som att äta gröt med sugrör – ansträngande och långtråkigt.
Akurate-anläggningen är raka motsatsen. Stråkar och blåsinstrument får sin individuella plats i ljudbilden och tonstrukturen återges avslappnat, fast med en ovanligt hög precision. Anläggningen får fram även de minsta detaljerna i lugna passager, samtidigt som den har massor av kraftresurser när musiken blir intensiv. En sådan dynamisk kontrast är något man får betala mycket pengar för i hifi-världen.
En annan aha-upplevelse kommer med Mark Knopflers senaste album, ”Kill to get Crimson”. Mark (som också kommer från Glasgow i Skottland) är en välkänd mästare på strängarna och sällan har vi hört hans gitarrljud mer realistiskt. Akurate-anläggningen förmedlar klangfärgerna från gitarrlådan helt rena och oförvanskade, men det mest imponerande är ändå tonernas precision. Melodin blir lättare att följa och man upptäcker att man nynnar med fastän man inte har hört låten förut! Utan högtalare och elektronik som färgar ljuden i nämnvärd grad är det uppenbart att det musikaliska budskapet kommer fram bättre än man är van vid.
Högtalarna
Jag har aldrig varit särskilt begeistrad i Linns högtalare, men det var bara tills jag stiftade närmare bekantskap med Akurate 242. De mellanstora högtalarna besitter den ljudmässiga tyngd jag saknat i Linns billigare konstruktioner, där av naturliga skäl andra egenskaper än djupbas och ljudtryck prioriterats. Med 242:orna visar Linn att de också är fullt kapabla att bygga fullregisterhögtalare. Högtalarna utmärker sig med ett välbalanserat ljud där bas, mellanregister och diskant är mycket noga avstämda efter varandra.
Basåtergivningen är inte nödvändigtvis den mest hårtslående vi har råkat ut för, men helt klart bland de mest exakta. Till och med med ett kort avstånd till bakväggen kan Akurate 242 uppvisa en mycket linjär bas som inte favoriserar vissa frekvenser mer än andra. Det gör att tonhöjden på exempelvis kontrabas återges med naturlighet. Trots bakåtriktade basportar måste dessa högtalare sägas vara lättplacerade. Och de backar inte för att spela upp till fest heller. Här kan man spela kanonhögt hela dagen lång om man vill, utan att ljudbilden rasar ihop eller blir hård.
242 har inte riktigt samma supertransparenta mellanregister som Bowers & Wilkins 800-modeller. Eller samma pulverfina upplösning som diamantdiskanterna från samma tillverkare. Sammanhållningen i ljudbilden är emellertid fullt i klass med toppklasshögtalare som 803D, och det rytmiska engagemanget är minst lika bra som från de populära engelsmännen. Vi hann aldrig uppgradera högtalarna till aktiv drift, men efter vad vi hört tidigare är det helt klart något som kan lyfta ljudkvaliteten flera snäpp.
Användningsområden?
En biprodukt av Linns musikaliska fokus är att du även kan få fina lyssningsupplevelser av komprimerade MP3-musikfiler från nätverksspelare. Det slutade faktiskt med att jag använde min anslutna Squeezebox nästan lika mycket som den 20 gånger dyrare CD-spelaren. Det talar ju inte direkt till det åldrande lagringsmediets fördel. Kalla mig gärna lat, men även om ljudkvaliteten inte kan jämföras går det inte att bortse från de praktiska fördelarna med hårddiskbaserad musik. Detta är något som Linn också har insett, och vi väntar med spänning på nya Klimax DS, som blir en av de första nätverksspelarna i High End-klassen. Som arvtagare till den legendariska CD12 blir antagligen priset därefter också.
I stället för att vara låst vid en bestämd anläggning ger Linn hela tiden en möjlighet att bygga vidare. Med Akurate Kontrol som förförstärkare är det ganska så enkelt (fast inte billigt) att utöka till en komplett hemmabio. Linn har matchande center- och bakhögtalare och subbas i Akurate-serien, förutom de nödvändiga förstärkarna. Hela anläggningen kan också utökas till aktiv drift där varje element drivs av en separat förstärkare.
Slutsats
Även om varje enskild beståndsdel i denna anläggning tveklöst är av synnerligen hög kvalitet, är det synergieffekten av en komplett anläggning som verkligen är värd att prata om. Det känns som att lyssna på ett väloljat maskineri, där alla komponenter jobbar tillsammans för att åstadkomma musikaliska toner. Men det passar inte alla. Enbart priset räcker för att avskräcka de flesta, även om det bör vara inom räckhåll för de utan lån på huset eller renoveringsplaner. Under förutsättning att drömbilen redan står i garaget, naturligtvis.
Detta är först och främst en anläggning för dem som vill få High End-kvalitet på ett okomplicerat sätt. Som inte accepterar annat än förstklassig kvalitet och användarvänlighet, och som dessutom är intresserade av god design. Akurate-systemet är långt ifrån billigt, men kan utmana långt dyrare anläggningar när det gäller musikalitet och naturtroget ljud. Så varför inte satsa på en färdigkomponerad anläggning om du har råd? Det är bara att boka ett möte med banken …
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser