TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Leica V-Lux 30

Exklusiv kompakt

Med en Leica V-Lux 30 får man allt man kan önska sig: ett elegant fotoverktyg med allt man behöver.

Av / 2011-10-28 - 07:11
Leica V-Lux 30

Ljud & Bild tycker

  • HD-video. GPS-taggning. Adobe-programvara.
  • Aggressiv brusdämpning. Bildstörningar på höga ISO.

Den lilla kameran pryds inte bara av den legendariska röda Leica-loggan, den är fullproppad med praktiska funktioner. 16x zoom och en användbar pekskärm gör skötseln till en barnlek. Men det finns ett problem.

V-Lux 30 ska konkurrera med systerkameran från Panasonic, Lumix TZ20, som Lecia-kameran bygger på. Leica har ändrat det kosmetiska och givit sin version ett lite bättre grepp, men i övrigt är V-Lux 30 och TZ20 samma kamera, nästan ner till minsta skruv. Vilket inte hade spelat någon roll om det inte var för att TZ20 går att köpa för under 3 000 kronor, medan V-Lux kostar 5 700.

Men den prisskillnaden är det ju lätt att tro att det inte finns någon anledning att välja Leica-versionen. Men det finns faktiskt två anledningar. Trots högre pris.

Detta får du
Om vi bortser från att Leica-kameran ser läckrare ut och att den röda loggan definitivt ger ett exklusivt intryck, får man en ytterst kompetent kamera som kan allting som Panasonic-versionen kan. Leica har däremot valt att skicka med mycket bättre och mer användbar programvara. Panasonic säljer TZ20 med programmet SilkyPix, som är ett enkelt och bra ställe att ordna sina bilder på datorn. Men jämfört med Adobe Photoshop Elements 9 och Adobe Premiere 9 är det som att behandla bilderna med hammare och mejsel.

Adobe-programmen (PC och Mac) för stillbilder respektive HD-video ger fotografen omfattande kreativa möjligheter som man sällan hittar i programvaran som ingår till kameror nu för tiden. Köper man Elements och Premiere 9 hos Adobe så kostar de drygt tusenlappen, vilket gör att prisskillnaden blir mindre.

Annons

Man får faktiskt mycket för pengarna. Utöver lysande programvara får man HD-video i full 1080-kvalitet och AVCHD-format, seriefoto med 10 bilder i sekunden, pekskärm som styr funktioner och till och med en möjlighet att ta bilder eller välja fokuspunkter med pekfingret. Kameran har inbyggd GPS-mottagare som taggar bildfilerna med geografiska data, så att man kan sortera bilderna efter var någonstans de togs. Manuell eller halvmanuell exponeringskontroll kombineras med intelligent automatik som fungerar utmärkt i de flesta fall.

Det går också att göra 3D-bilder som kan visas på en 3DTV, och kreativa fotografer kan lagra sina favoritinställningar i minnesbanker som de får tillgång till på funktionsratten på ovansidan.

Bildkvalitet
Med zoom från 24 till 384 mm ökar risken för optisk förvrängning och vinjettering. Men Leicas objektiv klarar sig fint. Det är visserligen skarpast mellan 24 och ungefär 200 mm när bländaren är mellan 5,6 och 8, men för att vara ett kompakt objektiv med så kraftfull zoom får optiska prestanda betraktas som höga. Och förvrängningen går absolut att leva med, även om den är märkbar på vidvinkel, där även ljusförlust i hörnen gör sig gällande.

Videokvaliteten är mycket god i både 1080i- och 720p-upplösning. Faktiskt bland det bästa vi har sett från kompaktkameror med så mycket zoom. Och naturligtvis fullt i klass med testvinnaren Panasonic TZ20 som ju V-Lux 30 bygger på.

Färgåtergivningen är jämnast när man väljer färginställningen Naturlig i stället för Standard, precis som vi har märkt med Panasonics Lumix-kameror. Bilder tagna i dagsljus är skarpa och detaljerade, inga färger sticker ut och till och med hudtoner får naturliga och fina toner. Men i dåligt ljus och höga ISO-värden syns problemen med att stoppa in 14 megapixlar på en mikroskopisk bildsensor. Då ökar brusnivån och bilderna blir tämligen grovkorniga, särskilt på ISO 800 och 1600, vilket ofta begränsar förstoringar till maximalt A4-storlek. Annars syns kornbrus och färgstörningar tydlig i kopiorna. Svartvitt ser riktigt tufft ut, då syns inte färgstörningar. Inomhus bör man använda den inbyggda blixten för att hålla nere ISO-värdet och därmed bruset. Utomhus är det inte lika kritiskt, då är bildkvaliteten enastående hur man än gör.

Slutsats
V-Lux är en snabb, praktisk och välutrustad kamera med lång zoomräckvidd. Trots sober design och legendarisk logga kostar Leica-kameran mer än de flesta andra som har liknande specifikationer, även om priset är mer fördelaktigt om man tar med programmen från Adobe i beräkningen. Då får man mer än med andra kameror, och man ser vad V-Lux 30 duger till och vad man själv kan göra efter bilderna och videosnuttarna är tagna.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons
Ljud & Bild