TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Wavell PRO

Inte helt övertygande debut

Wavell är ett nytt danskt ljudmärke. Vi har testat deras helt färska toppmodell bland trådlösa öronproppar.

Av / 2022-10-11 - 12:00
Wavell PRO

Ljud & Bild tycker

  • Brusreduceringen är det inget fel på. Behagligt mellanregister. Fin passform.
  • Den rungande ihåliga basen är våldsamt dominerande. Men diskant finns det inte mycket av. Och det finns ingen app som skulle kunna få ordning på frekvensgången.

Marknaden för helt trådlösa öronproppar är nästan omättlig. Och det tillkommer ständigt nya varumärken. Ett av dem är danska Wavell, som grundades 2019 av tre gymnasieelever.

Wavell PRO är en nylanserad toppmodell – och de första öronpropparna från Wavell som har ANC (automatisk brusreducering).

DSC00237
Wavell PRO finns i svart och vit högglans. (Foto: Wavell)

Wavell PRO är mellanstora öronproppar med hölje av högglansig svart eller vit plast. Precis som alla andra helt trådlösa öronproppar levereras de i ett fickfodral med inbyggt batteri för laddning. Själva propparna har en batteritid på 7,5 timmar. Och fodralet har ström för två extra laddningar. Vilket ger en sammanlagd batteritid på 20 timmar med ANC påslaget. Själva fodralet kan laddas med USB-C eller trådlöst.

Elementen i Wavell PRO är gjorda av grafen, alltså kol som är arrangerat i en supertunn nanostruktur. Både Bluetooth 5.2 och aptX stöds.

Föredömlig manual

Det ingår örontoppar i fyra storlekar och en kabel. I kartongen ligger också en fin liten manual som förklarar användningen på ett helt utmärkt sätt. Även om den bara är på två gånger fem sidor på danska respektive engelska så skulle många etablerade tillverkare faktiskt kunna lära sig något av den här.

Annons

I mina inte särskilt öronproppsvänliga öron var passformen bra. Men det är en individuell fråga. Skulle det inte gå att få proppar och öron att passa ihop utlovar Wavell 30 dagars ångerrätt.

DSC00199
Wavell PRO har Bluetooth 5.2 och aptX. Men tyvärr ingen app med EQ. (Foto: Wavell)

Ingen app – och ingen EQ

Igångsättningen är enkel, den består enbart av Bluetooth-parkoppling med mobiltelefonen. Det finns ingen styr-app. Vilket inte heller är absolut nödvändigt. I praktiken vill jag hellre ha öronproppar utan app än besväras med proppar eller hörlurar som bara går att para ihop och använda med tillverkarens app. Men avsaknaden av app innebär också att det inte finns någon equalizerfunktion för att justera frekvensgången. Det återkommer vi till.

Ljudet av Wavell PRO

Låt oss börja med det som Wavell PRO gör bra. ANC fungerar helt tillfredsställande. Och även om den effektivitetsmässigt inte når upp till samma nivå som de bästa brusreducerande propparna, som exempelvis Sony WF-1000XM4, får du i praktiken all den frihet från omgivningen du kan önska dig. Wavell PRO har – givetvis – även ett ”Transparency mode”, där ljudet från omgivningen släpps in genom mikrofonerna.

DSC00164
Wavell PRO är snygga att titta på och brusreduceringen fungerar fint. (Foto: Wavell)

Bra på röster

Men öronproppar är gjorda för ljud – inte bara för tystnad. Och Wavell Pro är behagliga att lyssna med. Röster återges riktigt bra och utan vasshet i mellanregistret. Och en klädsam fyllighet gör det behagligt att lyssna på poddar och ljudböcker när man är på språng.

Men så kommer vi till musiken.

Nästan oavsett vilka låtar eller musikstilar jag sätter på så tycker jag: ”det var värst en sådan våldsam bas!”

Läs också 10 helt trådlösa öronproppar för en tusenlapp Vilka trådlösa öronproppar är bäst när du hellre spenderar dina pengar på något annat? Och ska man prioritera brusreducering i budgetklassen? Läs vårt test!

Ihålig dånande bas

Bas är häftigt, men det måste finnas någon måtta! Och ska man dränka sig i bas i dub-rytmer så måste kvaliteten vara bra. Och det är den inte här. Djupbas finns det inte mycket av. Vilket är förståeligt för öronproppar som har pyttesmå element i mikrokapslar.

Det mellersta och övre basregistret från cirka 80 Hz och uppåt får å andra sidan ett ordentligt lyft. Det kan mycket väl vara så att det underlättar för att följa tempot i intensiv cirkelträning. Men i alla andra situationer låter det för våldsamt.

Det ihåliga rungande ljudet påminner faktiskt en del om ljudet från Soundboks Go – utan att det är en rekommendation av någon av dem.

Diskanten lyser däremot med sin frånvaro. Det finns precis tillräckligt med diskantomfång för att Wavell PRO undviker att rentav låta dunkelt. Men de lätta övertonerna som ger luft åt ljudbilden saknas.

DSC00468
Om du vill lyssna på poddar och ljudböcker när du är på språng löser Wavell PRO problemet. Men med musik har de ett för färgat ljud. (Foto: Wavell)

Konkurrenter

Wavell marknadsför sig som ett alternativ till de stora tillverkarna. Och tanken på att tre gymnasiekompisar kan konkurrera med de etablerade märkena är också sympatisk. Men både prismässigt och ljudmässigt stöter Wavell PRO på hård konkurrens. För samma pris kan man hitta massor av helt trådlösa öronproppar med ANC. Till exempel Sennheiser CX Plus True Wireless och Jabra Elite 5, som båda belönades med vår särskilda rekommendation nyligen.

Slutsats

Wavell PRO är ett fint exempel på globalt samarbete. De tre danska grundarna har rimligen varken eget utvecklingslaboratorium eller fabrik. Men tack vare internet och global handel är det möjligt för vanligt folk att samarbeta med OEM-tillverkare i Kina och bli en egen märkestillverkare på postorderbasis. Designen på de nya öronpropparna är oklanderlig och brusreduceringen fungerar bra. Men ljudmässigt får du helt enkelt för lite för pengarna. Speciellt som det inte finns någon app med EQ-funktion som kan rätta till felen i frekvensgången.

Karakter
Wavell PRO
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild