TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

grupptest: Audio-Technica ATH-L5000

Köp inte utan att prova först

Audio-Technicas hörlurar låter fantastiskt på alla sätt och vis! Men passformen är inte flexibel alls.

Av / 2019-03-29 - 08:01
Audio-Technica ATH-L5000

Ljud & Bild tycker

  • Fantastisk dynamik, massor av luft och en pigg och slagkraftig bas. Otroligt homogen och välbalanserad ljudbild.
  • Passformen har noll anpassningar. Har du fel huvudform så köp något annat. Läs rubriken.

Audio-Technica har byggt hörlurar de senaste 45 åren, en av dem är min personliga favorit bland dynamiska hörlurar: ATH-ADX5000. Den låter lika upplöst som Sennheiser HD 800S, men har mer liv och spelglädje i hela registret.

Audio Technica ATH L5000 box 52635
Audio-Technica ATH-L5000 ligger i ett snyggt, hårt fodral med handtag. Foto: Geir Gråbein Nordby

L5000 är bara lik ADX5000 till namnet. Den är inte bara sluten och klädd i beige skinn där ADX5000 är öppen och i svart metall. L5000 är nästan dubbelt så tung och medan den öppna modellen har justerbart huvudband så bygger den slutna på ett par fjädrande ”vingar” ovanpå huvudet. Kåporna kan inte heller vinklas vertikalt i L5000. Om du har ett smalare huvud så hamnar kåporna i fel vinkel och bara den nedersta delen ligger tätt intill huvudet.

Detta upplevde jag själv. Jag hade nog kunnat lösa det genom en ganska så omfattande böjning av huvudbandet i aluminium. Men jag ville inte riskera att förstöra en så dyr hörlur utan nöjde mig med att klämma in öronkåporna hårt mot huvudet under det kritiska lyssnandet. Då var basen både tight och tung, men när jag släppte lät den tunn. Mina beskrivningar av ljudet är från när lurarna kläms mot huvudet.

Audio Technica ATH L5000 Grabein 52632
Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter ATH-L5000

Kacey Musgraves gitarr låter så spröd och välklingande att jag aldrig tror att jag hört något liknande från en sluten hörlur. Mycket mer transparent än med AKG K872, som låter mörk och beslöjad om man jämför. Kvaliteten är inte bara en helt annan, även klangbalansen är justerad annorlunda. Audio-Technica låter mycket mer sansad och linjär, och skulle jag ha jobbat som ljudtekniker och velat ha ett par hörlurar så hade jag i tio fall av tio valt ATH-L5000 före K872.

Kontrabasen i Laura Marlings Soothing har en exceptionell dynamik och sprödhet, samtidigt som den är bergfast i djupbasregistret. Den saknar glöden i de öppna ADX5000, som jag fortfarande tycker är en bättre hörlurar (för nästan halva priset!), men detaljerna är något helt annat än vad jag hört förut i öppna hörlurar.

Annons

Audio-Technica bockar av de allra flesta kategorierna rent ljudmässigt och har en större och luftigare ljudbild än Focal Stellia. Man får bara avstå från den förföriska värmen. Det handlar om att ge och ta.

Audio Technica ATH L5000 L R avg 20measLR 52633
Audio-Technica ATH-L5000:s frekvensrespons utförd efter miniDSP:s kompensationskurva. Längst ned finns tio mätningar för varje kanal, sammanlagt tjugo, gjorda med lite olika placering. Överst är genomsnittsresponsen för höger och vänster kanal, samt genomsnittet för båda ihop (svart kurva). Vi har tagit med den svarta eftersom avvikelsen var så stor mellan höger och vänster i basen från 400 Hz och nedåt. Detta beror på att passformen var så dålig att vi var tvungna att trycka in varje öronkåpa ända mot mätaren varje gång vi skulle mäta. Höger och vänster sida tycks ha reagerat lite olika på det. Längst ner visas de 20 olika mätningarna vi har gjort av hörlurarna och som genomsnittet är beräknat från. Den genomsnittliga frekvenskurvan har en jämn och fint respons, som drar lite nedåt i takt med att man rör sig från basregistret och uppåt mot diskanten. Men inte lika mycket som med AKG K872, och L5000 uppfattas som en mycket linjär hörlur när man lyssnar. Den extra förstärkningen vid 7 kHz ger extra attack åt trummor och ett krispigt ljud. Observera dock att om inte kåporna sluter tätt så blir basen så tunn att den här sprödheten övergår i att låta vass. L5000:s kvaliteter hörs bara om man får till en bra passform! Mätningen är gjord med Hegel HD20-DAC, Auralic Taurus-hörlursförstärkare, miniDSP E.A.R.S.-mätmikrofon och REW-programvara.

Slutsats

ATH-L5000 både känns och ser dyr ut, och låter briljant. Speciellt klarheten i tonerna och dynamiken i rytmerna är det få som klår Audio-Technica på. Musiken återges ärlig, klockrent och så kraftfullt och rytmiskt att de här lurarna förtjänar en riktigt potent hörlursförstärkare.

Ljudmässigt går det inte att klaga på L5000. Det är värre med passformen, eftersom den inte går att anpassa. Du bör ha ett ganska så stort huvud, annars får du ge dig på att böja själva huvudbygeln för att få en bra passform. Alla våra beskrivningar av ljudet gäller när hörlurarna är klämda tätt mot huvudet.

Karakter
Audio-Technica ATH-L5000

Också i detta test:

AKG K872

Ett mörkt nöje

AKG K872 har en beroendeframkallande häftig bas och tillräckligt lättdriven för att kunna användas bärbart. Men helt problemfri är den inte.

Häftig bas, varmt ljud och mycket bra ljudisolering. Lättare att driva än de flesta i highend-klassen.
Lite väl mörk klangkaraktär, lös och vinglig passform.
Läs hela testet

Focal Stellia

Den mest kompletta

Focal Stellia är något så maffigt som en highend-hörlur som funkar med mobilen.

Fyllig och slagkraftig bas, utsökt linjaritet och en ytterst luftig och detaljerad diskant. Funkar som bärbar också!
Somliga hade nog velat ha ännu mer snärt i virveltrumman. Det finns lurar som har ännu bättre dynamik i högsta registret.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild