Spelutrustning blir ofta anklagad för att vara dyr. Men hur dyrt behöver det vara egentligen? Är det en säker väg till highscore att slänga upp en bunt tusenlappar på disken, eller är den extra kostnaden för toppmodellerna bara kostsamt bling-bling?
I Ljud & Bild strävar vi alltid efter att göra jämförelsen i grupptester så jämn och rättvis som möjligt. Vi ber varje leverantör att ställa upp med produkter som uppfyller ganska så stränga testkriterier. Oftast i en bestämd prisklass.
Men den här gången har vi gjort raka motsatsen: Vi har med vilje satt ihop ett startfält av produkter i var sin prisklass. Och för att ingen ska känna sig orättvist behandlad har vi valt tre produkter från samma leverantör.
För läsarnas skull har vi krigat loss i timtal med 3D-skjutaspel för att hitta alla styrkor och svagheter hos de tre deltagarna. Ett par filmer har också rullat över skärmen för att vi ska kunna bedöma surroundljudet.
Eftersom testets dyraste headset kostar dubbelt så mycket som det billigaste delar vi inte ut någon ”Bäst i test”-utmärkelse den här gången, eftersom den nästan säkert skulle hamna hos lyxmodellen. Av samma anledning utser vi inte heller något ”Bästa köp”, vilket skulle gynna den mest ekonomiska modellen.
Slutsatsen av familjefejden är inte entydig, men de flesta spelare kommer förmodligen att klara sig utmärkt med den billigaste modellen, den trådbundna no-nonsense Logitech Pro Gaming Headset. Den har inga speciella funktioner, men du hör klart och tydligt vad som händer runtomkring dig och mikrofonen är lysande. Och ljudet är faktiskt testets bästa.
Om du gillar att nörda ner dig med makrofunktioner och anpassning av knappar i varje spel får du riktigt mycket av toppmodellen, som samtidigt är supercool att ha på huvudet. Och trådlöst spelljud är en komfort som är svår att avstå från när man en gång har provat.
Till sist ger mellanmodellen G635 så gott som alla funktionerna i toppmodellen, fast till ett lite lägre pris.
Så det finns egentligen dåligt val. Men om budgeten är begränsad så skulle jag satsa på G Pro-modellen och lägga resten av pengarna på en bra mus.
Logitech G Pro Gaming Headset
Proffs till nybörjarpris
Man kan inte få allt för inga pengar. Men de nedbantade Pro-hörlurarna är så genomtänkta att du inte kommer sakna någonting.
Logitech G635 7.1 Lightsync Gaming Headset
Light-version av flaggskeppet
Om du kan leva med sladd så får du massor av funktioner, fin design och 3D-ljud till lägre pris.
Logitech G935 7.1 Lightsync Wireless Gaming Headset
Har allt – utom sladd
Toppmodellen från Logitech har alla funktioner som går att trycka in i ett headset.