TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony MDR-1000X

Specialanpassad brusdämpning

Här får du ljudkvalitet av högsta klass och en användaranpassad brusreducering som fungerar kanonfint – så länge du inte rör på dig.

Av / 2016-10-28 - 15:55
Sony MDR-1000X

Ljud & Bild tycker

  • Ljudet är superbt, i optimala situationer är brusreduceringen den bästa vi har hört, och vi gillar att man kan släppa in ljud om man vill.
  • Brusreduceringen fungerar inte lika bra på promenader. Fotstegen fortplantar sig genom kroppen som baspulser.

MDR-1000X är Sonys första trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering. Det är så klart Bluetooth som gäller, men även om den tekniken i utgångspunkt har begränsad bandbredd, och därför en ljudkvalitet kan aldrig överträffa typiska MP3- och AAC-filer, så använder Sony sin egen teknik som heter LDAC. Den sägs ha tre gånger så stor bandbredd som vanligt Bluetooth-ljud och kan därför ta emot ljudet utan förluster från spelaren. Detta förutsätter dock att spelaren också stöder tekniken, vilket bara Sonys Xperia-smartmobiler och Walkman-musikspelare gör.

 

Marknadens bästa brusreducering?

Men det är brusreduceringen som är Sonys tyngsta vapen. Den är nämligen specialanpassad efter lyssnarens kranium och hörselgång, genom att en testsignal skickas ut från hörlurarna och in i örat, sedan reflekteras ljudet tillbaka från örat och analyseras av en digital signalprocessor (DSP). På så sätt blir brusreduceringen så effektiv som möjligt. Processen går fort men är exakt.

Sony har också en annan smart funktion: man kan släppa in bakgrundsljud. Det kan till exempel vara praktiskt i en kontorsmiljö när man vill höra om någon knackar på dörren. Det finns också ett Voice-läge som filtrerar bort allt bakgrundsljud utom frekvensregistret där röster ligger. På så sätt kan man sitta på flygplatsen eller tågstationen och lyssna på musik utan att missa viktiga utrop. Båda dessa finesser fungerar, fast inte om man spelar musik för högt.

Till skillnad från med Boses lurar går det att stänga av brusreduceringen helt även i trådlöst läge. Då får man 2 timmar extra batteritid.

Annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Passform

MDR-1000X sitter bra på huvudet. De är aningen tyngre än Bose och Sennheiser och sitter inte riktigt lika fast på skallen. Bose har bättre passform, särskilt om man lyssnar länge, även om Sony-lurarna också är sköna att ha på sig.

 

Ljudkvalitet

Sony MDR-1000X kan skryta med en mycket bra ljudåtergivning. Basen är lika fyllig som hos Bose och dessutom ett snäpp mer raffinerad och naturlig. Basgången i David Bowies ”Lazarus” är sprödare och tonerna i basgitarrens lägre register är mer naturliga och linjära. Men det är med röster som Sony briljerar mest. Särskilt med spelaren NW-ZX100 som jag fick låna samtidigt eftersom den klarar LDAC via Bluetooth. Med LDAC låter Sony bättre än både Bose och Sennheiser.

Vad kan man mer begära? Tja, även om både ljudet och själva brusreduceringen är utmärkt så är inte Sony lika bra när man rör på sig. Fotstegen fortplantar sig genom lurarna och hörs som korta ploppljud i basregistret. MDR-1000X fungerar därför bäst när man sitter eller står still.
Vi kan också tillägga att Sony i likhet med Sennheiser förseglar ljudet bättre än Bose, så att folk i närheten inte hör musiken man spelar. Det är en fördel, men också en nackdel eftersom man inte kan lyssna på musik lika länge utan att bli svettig om öronen.

Också i detta test:

Bose QuietComfort 35

Fortfarande bäst

Även om Bose inte är bäst på allt så är detta den allra bästa resekamraten och sammantaget vinnaren.

Kanske de mest bekväma slutna hörlurarna som finns, och särklassig brusreducering. Ljudet är otroligt bra och de är rena drömmen på resan.
Läcker ut mer ljud än de flesta andra modeller. Vi hade gärna haft ännu mer upplösta toner.
Läs hela testet

Sennheiser PXC 550 Wireless

Brusfritt sammetsljud

Sennheiser menar allvar med ljudkvaliteten och utplånar bruset. Men PXC 550 Wireless är inte helt felfri.

Passformen är fin, ljudet är luftigt och härligt, och brusreduktionen är mycket bra. Automatisk paus och start av musiken när man tar av och på sig lurarna är en bra idé.
I trådlöst läge är ljudnivån en smula begränsad. När man går eller springer fortplantar sig ljudet av fotstegen in i skallen. Det är lite varmare om öronen än med ärkerivalen från Bose. Automatisk paus och start kan ibland leva ett litet eget liv.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

undvik öronproppar från Temu

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Ljud & Bild