TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony WF-C510

Stabila öronproppar till lågt pris

Sony WF-C510 är en måttlig uppgradering av den populära WF-C500. Väldigt bra för dagligt bruk, och bara en enda brist.

Av / 2024-08-26 - 18:00
Sony WF-C510

Ljud & Bild tycker

  • Extremt bekväm och kompakt design, bra ljud med möjlighet till anpassning, imponerande 11 timmars batteritid i själva öronpropparna.
  • Aktiv brusreducering saknas. Ingen trådlös laddning av fodralet.

Att Sony levererar kvalitetsprodukter borde inte komma som någon överraskning. Få, om ens någon, kan brusreducering lika bra som Sony, som bland annat har de mest effektiva brusdämparna på marknaden i hörlurarna WH-1000XM5. Och deras bästa öronproppar, WF-1000XM5, gör ungefär samma sak i sitt segment. Men hur bra är deras öronproppar om man tar bort brusreduceringen helt och hållet? Det är nämligen vad de har gjort i den nya instegsmodellen WF-C510.

Sony WF-C510 case in hand GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Ingen brusreducering

C510 tar över efter C500, budgetmodellen som vann vårt grupptest för tre år sedan. Förutom det bästa ljudet hade de en bra omgivningsljud-funktion och den längsta batteritiden, med 10 timmar i själva öronpropparna och en extra laddning från det kompakta laddningsfodralet.

De saknade aktiv brusreducering, men det gjorde de flesta andra testdeltagarna i den klassen också. Och de som hade det gjorde inget bra jobb.

I dag ser det annorlunda ut. Fler och fler öronproppar i budgetklassen har fått brusreducering och gör ett tillräckligt bra jobb för att göra skillnad på flygresan. När Sony nu ersätter WF-C500 med nya C510 skulle man kanske kunna tro att den uppgraderats med just brusreducering. Men inte den här gången, alltså. Och det är en miss. Om du letar efter ANC så är det WF-C700N du ska ha. De kostar 30 procent mer och är kanske klassens bästa brusreducerande hörlurar.

Läs också Bästa totalpaketet Med WF-C700N har Sony tagit sin eminenta budgetmodell WF-C500 och gett den brusreducering. Resultatet är sagolikt.

Multipoint och bättre batteritid

Uppgraderingen har i stället kommit i form av flerpunktsuppkoppling. Till skillnad från föregångaren kan du koppla C510 till två enheter samtidigt, till exempel mobilen och en bärbar dator. Lyssna på musik på laptopen och svara när det ringer i mobilen utan att behöva koppla fram och tillbaka. Eller lyssna på musik i mobilen och växla sömlöst över till ett videomöte på datorn.

Annons

Sony har även förbättrat batteritiden med 10 procent. Nu kan öronpropparna spela i 11 timmar i stället för föregångarens 10. Snabbladdningsfunktionen ger 60 minuters speltid efter bara 5 minuters laddning. Precis som med föregångare ger fodralet en extra laddning. Vi hade kunnat önska oss två, men då hade det inte blivit lika kompakt och smidigt. Fodralet tar väldigt lite plats i byxfickan!

Sony WF-C510 Graabein GeirNordby
Väldigt bra passform. Foto: Geir Gråbein Nordby

Design och komfort

En annan förändring är storleken. Visst var C500 små öronproppar, men Sony WF-C510 går ett steg till. Vikten är minskad med ungefär ett gram i varje propp som nu bara väger 4,5 gram. Fodralet är också fem gram lättare och visar 30 gram på vågen. Sony har med andra ord ansträngt sig för att reducera en redan kompakt hörsnäckamodell till något som tar väldigt lite plats. Resultatet är ännu bättre passform. Enligt Sony är det här deras minsta slutna hörlurar någonsin, och det har jag ingen anledning att tvivla på.

Mitt testexemplar hade en ljusblå färg, vilket är en uppfriskande omväxling från de vanliga svarta och vita alternativen. Ytan har en matt och elegant finish.

Den ergonomiska utformningen bygger på omfattande data om öronformer som Sony har samlat på sig sedan de gav oss världens första in-ear-modell redan 1982. Och jag måste säga att jag knappt märker att jag har dem i örat. De passar som hand i handske och försvinner nästan helt. Inte ens efter flera timmars användning upplever jag något obehag. Passformen påminner mig om Jabra Elite 10, vilket är väldigt positivt.

Sony WF-C510 jeans pocket GeirNordby
Laddfodralet till WF-C510 är väldigt kompakt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljud och prestanda

Ljudkvaliteten i WF-C510 är, precis som i föregångaren, imponerande för prisklassen. Sony använder en så kallad DSEE-teknik (Digital Sound Enhancement Engine) för att förbättra kvaliteten på komprimerade ljudfiler. Just den här funktionen föredrar jag personligen att ha avstängd eftersom jag tycker att den påverkar dynamiken negativt, men den är absolut värd att experimentera med.

Basresponsen är stabil, men inte överdriven. Mellanregistret känns som varmt och behagligt direkt ur kartongen, vilket ger bra lyssningsupplevelser med de flesta musikstilar. Diskanten är tydlig utan att vara skarp eller ansträngd.

Läs också Strålande brusreducering Sony WF-1000XM5:s brusreducering är fortfarande bland det bästa som finns på marknaden. Men konkurrensen har hårdnat.

En stor fördelar är att det går att anpassa ljudet via Sonys Headphones-app. Där hittar du nämligen en 5-bands equalizer, plus basjustering, som gör att du kan finjustera ljudet efter din smak. Det slutade med att jag justerade ner lite i 2,5 kHz- och 6,3 kHz-intervallet, för att minska en lite vass tendens, samtidigt som jag höjde lite vid 1 kHz för att få klarare röstregister. Jag sänkte lite vid 400 Hz för att separera bas och mellanregister bättre och kompenserade genom att dra upp basregistret (Crystal Bass) för att få mer fyllighet.

Sony Headphones app
I Sony Headphones Connect-appen kan användaren anpassa ljudet efter eget tycke. Skärmbilder: iOS

Funktioner och användarvänlighet

WF-C510 kan inte laddas trådlöst, men har flera användbara funktioner. Ambient Sound-läget låter dig höra omgivningen runt dig, vilket är praktiskt i många situationer. Funktionen Voice Focus-funktionen förstärker röster, vilket kan vara bra i högljudda miljöer. Propparna aktiverar funktionen automatiskt och tillfälligt under samtal. Så att du bättre hör din egen röst utifrån.

Touchkontrollerna på öronsnäckorna reagerar bra och du kan enkelt aktivera omgivningsljud, starta och pausa musiken samt aktivera röstassistenten. Om du vill justera volymen måste du trycka fyra gånger på vänster propp för att sänka den, eller fyra gånger på höger för att höja den. Lite krångligt.

Sony WF-C510 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Sony WF-C510 är ett utmärkt val för dig som letar efter bekväma öronsnäckor med bra ljud till ett rimligt pris. De saknar visserligen aktiv brusreducering, men den goda passformen ger ändå hyfsad passiv isolering.

Tack vare kompakt storlek, behaglig passform och välbalanserat ljud är de här öronpropparna mycket bra för dagligt bruk. De kanske inte kan mäta sig med Sonys toppmodeller när det gäller ljudets dynamik eller avancerade funktioner, men för de här pengarna levererar de ett väldigt bra paket som kommer att tillfredsställa många vardagliga användare.

Karakter
Sony WF-C510
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Sony WF-C510”

  1. Vore spännande att ni tar med utvärdering om hur bekväma in-ear lurarna är att använda när man sover, när ni endå gör testerna.

    Om dom är bekväma när man sover på sidan ner i kudden, att dom inte skaver.
    Även hur lång batteritiden är.

    Jag har svårt att somna & sova men har märkt att om jag lyssnar på tex havsbrus, regn & ovädersljud mm så somnar man snabbare.
    Just nu använder jag öronproppar eller JBL Tune Beam som inte är så bekväma. Plus att dom är väldigt irriterande när batteritiden är på G att ta slut att den säger till hyffsat högt så man vaknar.

    Så man saknar tester på små in-ear hörlurar, hur dom känns att sova hela natten med. Sen gärna längre batteritid en 5-8 timmar.

    När ni endå gör framtida tester kan ni ju lägga till utvärdering hur dom är att sova med.

    Det efterfrågas har jag märkt när jag letar efter det.
    Speciellt när det finns så många olika mindfulness musik att använda som hjälpmedel att lättare kunna somna, så man slipper medicin & tröttheten.
    Plus att man inte stör sin partner i sängen med musik.

    Hoppas ni kan tänka er att lägga till detta när ni endå gör tester & utvärderingar.
    Tack för kanonbra jobb.

    1. Hei, Gabriella! Og takk for kommentaren!

      Det finnes ørepropper spesifikt for soving. Vanlige musikk-ørepropper tar ikke hensyn til at du skal sove, men vil gjerne si høyt ifra når batteriet er i ferd med å ta slutt. Jeg kan være enig i at dette burde være mulig å stille i appen, dersom øreproppene har en slik.

      Men: Spesifikt for soving, finnes det bedre valg. Vi testet i sin tid de første Bose Sleepbuds, men det kan godt hende vi må se på dette fenomenet på nytt.

      I mellomtiden er en god guide til ulike ørepropper her (vær oppmerksom på at ikke alle er tilgjengelige i Sverige):
      https://www.cnn.com/cnn-underscored/reviews/best-headphones-for-sleeping

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pi8: Den nya kungen av trådlöst ljud

DALI-hörlurar du har råd med

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

Ljud & Bild